Özçelik Is Sendikasinin MESS Ile TIS Görüsmeleri Uyusmazlikla Sonuçlandi

Özçelik-Is Sendikasi ve Metal Sanayi Isverenleri Sendikasi (MESS) arasinda yaklasik 2 aydir devam eden Grup Toplu Is Sözlesmesi görüsmeleri uyusmazlikla sonuçlandi.

Özçelik Is Sendikasinin MESS Ile TIS Görüsmeleri Uyusmazlikla Sonuçlandi
Özçelik-Is Sendikasindan yapilan açiklamada, "TIS görüsmelerine basladigi günden bu yana yapilan 5 ayri oturumda, sendikamiz ile MESS arasinda 48 ana madde, 5 geçici ve 3 ek madde olmak üzere toplam 56 madde üzerinde uzlasma saglanmistir. Ücret artisi ve sosyal haklara iliskin parasal maddelerin de aralarinda bulundugu, toplam 39 madde üzerinde ise anlasma saglanamamistir" denildi.

Özçelik Is Sendikasinin son oturumda 2 yillik sözlesme teklifinin karsilik, MESS’in sözlesmenin üç yillik olarak yapilmasini teklif ettiginin belirtildigi açiklamada, "MESS, sözlesmenin ilk 6 aylik dilimi için yüzde 35, diger 6 aylik dönemler için de enflasyon oraninda artis yapilmasini sendikamiza teklif etti. Sosyal haklara birinci yil için yüzde 65 oraninda artis yapilmasini öneren MESS, ikinci ve üçüncü yillar için de enflasyon oraninda artis yapilmasini istedi. MESS, ayrica Tamamlayici Saglik Sigortasi gibi daha önceki sözlesme dönemlerinde elde etmis oldugumuz bazi kazanilmis haklarin sözlesmeden çikarilmasini istemistir. Belirsizligi ve kaos ortamini hedefleyen MESS’in tüm bu tekliflerini, sendikamizin yetkili kurullari tarafindan kesin bir dille reddedilmistir. Böylelikle uyusmazlik tutanagini tutularak, arabulucu süreci baslatilmistir" ifadelerine yer verildi.

"MESS vermis oldugu ücret artis teklifiyle bizi fabrikalara degil, sokaklara davet etmis, kaos ve kargasa çagrisi yapmistir" denilen açiklamada su ifadeler kullanildi:

"Isçinin böylesi zor bir dönemde çaresizlige itilmesini, mutfaktaki yanginla bas basa birakilmasini hiç kimse bizden beklemesin. Hiç kimse, üretimden gelen gücümüzü harekete geçirmeyecegimiz algisina düsmesin. Bu ülkenin kalkinmasini, fabrika bacalarinin tütmesini, çarklarin dönmesini saglayan biz emekçileri, kimse test etmeye, açlikla terbiye etmeye kalkmasin. Hayat pahaliliginin hat safhaya çiktigi, üyelerimizin geçim kosullarinin her geçen gün agirlastigi bir dönemde, MESS’in masayi deviren bu olumsuz tavrina karsilik, her türlü mücadeleyi kararlilikla dün oldugu gibi bugün de verecegiz. Üyelerimizin talep ve beklentileri karsilayan, onlarin refah ve mutlulugunu artiran, geçim sikintisina çare olacak ücret artisini elde etmeden asla geri adim atmayacagiz. Her türlü mesru eylemlerin listesi yazili bir sekilde cebimizde beklemektedir. Gerektiginde listeyi hayata geçirmekten de geri durmayacagimizi herkes duysun ve bilsin. Baslayan arabuluculuk sürecinde ve sonrasinda da MESS’in is barisini bozacak, isyerlerinde huzursuzlugu körükleyecek tekliflerinde israr etmesi durumunda, yasalar çerçevesinde nasil ki masada mücadele verdiysek, ayni kararlilikla sahada da mücadele verecegimizden kimsenin süphesi olmasin."
Kaynak: İHA