Adalet Bakani Tunç Açiklamasi 'Kanun Degisikliginde Uzlasiriz, TBMM'nin Çözmeyecegi Hiçbir Sey Yoktur'

Adalet Bakani Yilmaz Tunç, "Adli Mahkemelerinin Avrupa Insan Haklari Mahkemesi bakimindan Yargitay ve ilk derece mahkemesine bir takdir yetkisi verilirken, Anayasa Mahkemesi’nin bir takdir yetkisi verilmedigini söylüyor. Sadece bugünün meselesi degil, bundan sonrada problemlerin ortaya çikacagi kesin. Bugün biz çözeriz. Kanun degisikliginde uzlasiriz, TBMM’nin çözmeyecegi hiçbir sey yoktur. TBMM bizim her zaman basvuracagimiz yerdir” dedi.

Adalet Bakani Yilmaz Tunç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2024 Merkezi Yönetim Bütçe ve 2022 Kesin Hesap Kanun Teklifi görüsmelerine katildi ve milletvekillerinin sorularini cevapladi. Tunç, "Türkiye Cumhuriyeti bugüne kadar isgalci olmadi, bundan sonrada olmaz. Bizim tek gayemiz vardir, sinirlarimizi ve vatandaslarimizin can ve mal güvenligini korumaktir. Türkiye’nin hiçbir ülkenin topraginda gözü yoktur. Yalniz o ülkedeki terör örgütleriyle mücadelesi vardir” ifadelerini kullandi.

Bakan Tunç, Türkiye’nin hukukun üstünlügü konusunda siralamada dünyada geride olduguna iliskin elestirilere söyle cevap verdi:

“Bunu kabul etmek mümkün degildir. Türkiye’nin önünde gösterilen ülkelerde birakin hukuku demokrasi yok. Elestirelim eksikleri ortaya koyalim ama Türkiye’nin Zambia’dan geride oldugunu söylemek dogru degil. Angola’dan Türkiye geri olabilir mi? Mümkün degil. 24 bin hakim ve savcimiz var. Tabii ki bunun içinde görevini yanlis yapanlar vardir. Ama bu yanlislar üzerinden bütün yargiya töhmet altinda birakmak dogru degil. Bunun için bu endekslere güvenmeyelim.”

FETÖ davalarina iliskin bilgi veren Bakan Tunç, "696 bin 526 kisiye adli islem yapildi. 350 binine kovusturmaya yer olmadigina karar verildi.

123 bin kisi mahkum oldu. 99 bin beraat, 27 bin 748 hükmün açiklanmasinin geriye birakilmasi (HAGB), 5 bin 521 diger kararlar. Filli darbe davalarinda 4 bin 891 mahkumiyet varken 2 bin 870 beraat 964 ceza verilmesine yer olmadigina dair kararlar verildi” seklinde konustu.

Can Atalay kararindan sonra Yargitay ve Anayasa Mahkemesi arasindaki gerilime iliskin Tunç, “Bana gazeteciler sorduklarinda ben Yargitay su karari verdi, Anayasa Mahkemesi su karari verdi dedim. Su hakli bu hakli demedim. Anayasal düzene karsi islenen suçlar seçimden önce islenmisse terör suçlari dokunulmazlik kapsaminda midir, degil mildir? Agir cezayi gerektiren suç hali dokunulmazlik kapsaminda degildir diyor. Yargitay diyor ki an yasanin 14. Maddesindeki suçlar nedir? Maddeyi açtiginiz zaman ‘Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlügünü bozmayi ve insan haklarina dayanan demokratik ve laik Cumhuriyeti ortadan kaldirmayi amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanilamaz. Anayasa hükümlerinden hiçbiri, devlete veya kisilere, anayasayla taninan temel hak ve hürriyetlerin yok edilmesini veya anayasada belirtilenden daha genis sekilde sinirlandirilmasini amaçlayan bir faaliyette bulunmayi mümkün kilacak sekilde yorumlanamaz. Bu hükümlere aykiri faaliyette bulunanlar hakkinda uygulanacak müeyyideler, kanunla düzenlenir’. Yargitay da ‘bunlar bellidir’ diyor. Belirlilik açisindan sorun yoktur diyor. Anayasa Mahkemesi sunu söylüyor, Anayasa’nin 14. Maddesi belirli degildir. ‘Orada suçlarin tek tek sayilmasi gerekiyor’ diyor. Ben sunu söyledim. Anayasa 83. madde ile Anayasa Mahkemesi ile Yargitay arasinda bir görüs farki var dedim. Anayasa Mahkemesi ve Yargitay’in görevleri belli, ikisi de yüksek mahkeme” diye konustu.

Tunç sunlari kaydetti:

“Anayasa’nin 154. Maddesi diyor ki; yargilamadan verilen karari baglayan karar Yargitay’dadir diyor. (Anayasa 154. Madde: Yargitay, adliye mahkemelerince verilen ve kanunun baska bir adli yargi merciine birakmadigi karar ve hükümlerin son inceleme merciidir. Kanunla gösterilen belli davalara da ilk ve son derece mahkemesi olarak bakar) Anayasa Mahkemesi diyor ki, yargilamanin yenilenmesiyle yeniden yargilama farkli seyler diyor. Adli Mahkemelerinin Avrupa Insan Haklari Mahkemesi bakimindan Yargitay ve ilk derece mahkemesine bir takdir yetkisi verilirken, Anayasa Mahkemesi’nin bir takdir yetkisi verilmedigini söylüyor. Sadece bugünün meselesi degil, bundan sonrada problemlerin ortaya çikacagi kesin. Bugün biz çözeriz. Kanun degisikliginde uzlasiriz, TBMM’nin çözmeyecegi hiçbir sey yoktur. TBMM bizim her zaman basvuracagimiz yerdir.”
Kaynak: İHA