Konutlarin Turizm Amaçli Kiralanmasi Hakkindaki Kanun Resmi Gazete'de

Konutlarin Turizm Amaçli Kiralanmasi ve bazi kanunlarda degisiklik yapilmasina dair Kanun Resmi Gazete’de yayimlandi.

Resmi Gazete’de yayimlanan kanun ile birlikte; konutlarin turizm amaçli kiralanabilmesi için, turizm amaçli kiralama sözlesmesi yapilmadan önce izin belgesi alinmasi zorunlu olacak. Tek seferde 100 günden fazla süreli yapilan kiralamalar ise kanun kapsaminin disinda olacak. Ayrica, Bakanlikça nitelikleri belirlenen plaket, turizm amaçli kiralama yapilan konutun girisine asilacak. Kanuna göre, Kültür ve Turizm Bakanligi, izin belgesi verme islemini valilikler araciligiyla da yapabilecek. Izin belgesi ve plaket ücreti ise bakanlik tarafindan belirlenecek. Izin belgesi alma yükümlülügü ise kiraya verene ait olacak.

Izin belgesi olmadan turizm amaçli kiralamalara ceza

Izin belgesi bulunmaksizin turizm amaçli kiralanan konutlari kiraya verenlere, kiralama yapilan her bir konut için 100 bin Türk lirasi idari para cezasi uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için on bes gün süre verilecek. Verilen on bes günlük süre sonunda izin belgesi alinmaksizin turizm amaçli kiralama faaliyetine devam edenlere ise 500 bin Türk Lirasi idari para cezasi uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha on bes gün süre verilecek. Bu sürenin sonunda faaliyetlerin devam etmesi durumunda ise uygulanacak olan idari para cezasi 1 milyon Türk Lirasi olacak. Izin belgesi sahibinden kiraladigi turizm amaçli konutu kendi nam ve hesabina üçüncü kisilere kiraya verenler hakkinda ise her bir sözlesme için 100 bin Türk lirasi idari para cezasi uygulanacak. Kendi adina mesken olarak kullanmak amaciyla kiraladigi konutu kendi nam ve hesabina turizm amaçli kiraya verenler hakkinda ise her bir sözlesme için 100 bin Türk lirasi idari para cezasi uygulanacak. Izin belgesi olmayan konutlarin turizm amaçli kiralanmasina aracilik edenler hakkinda, her bir sözlesme için 100 bin Türk lirasi idari para cezasi verilecek. Her defasinda yüz günden fazla süreli kira sözlesmesi yapmasina ragmen, ilk sözlesme tarihinden itibaren bir yil içerisinde ayni konutu dört defadan fazla kiraya verenler hakkinda, bir milyon Türk lirasi idari para cezasi uygulanacak.

Izin belgesi sahiplerine ise bakanlikça istenilen bilgi ve belgelerin otuz gün içerisinde gönderilmemesi, eksik gönderilmesi, yaniltici bilgi veya belge verilmesi durumunda 50 bin Türk lirasi idari para cezasi uygulanacak. Turizm amaçli kiralama yapilan konutun konum, nitelik ve fiziksel özelliklerine iliskin yazi, reklam, afis, brosür, sosyal medya, web sayfasi ve benzeri araçlarla kullaniciya yaniltici sekilde tanitilmasi, taahhüt edilen kosullarin saglanmamasi veya turizm amaçli kiralama yapilan konutun sözlesmede belirtilen süreden daha kisa süreyle kullaniciya tahsis edilmesi hallerinde 100 bin Türk lirasi idari para cezasi uygulanacak. Ayni sekilde turizm amaçli kiralama yapilan konutun, sözlesmeye uygun olarak kullaniciya teslim edilmemesi halinde 100 bin Türk lirasi idari para cezasi verilecek. Bakanlikça düzenlenen plaketin turizm amaçli kiralama yapilan konutlarin girisine asilmamasi halinde 100 bin Türk lirasi idari para cezasi uygulanacak ve asilmasi için on bes gün süre taninacak. Bu sürenin sonunda plaketin asilmamasi durumunda ise verilecek ceza 500 bin Türk Lirasi olacak.

Turizm amaçli kiralama yapilan konutun, kamu düzeni, kamu güvenligi ve genel ahlaka aykiri olarak kullanildiginin yetkili kamu kurum ve kuruluslari tarafindan bildirilmesi halinde izin belgesi iptal edilebilecek. Kanunda belirtilen geçici madde ile birlikte, turizm amaçli kiralama faaliyetinde bulunanlar tarafindan, bu maddenin yürürlüge girdigi tarihten itibaren bir ay içinde izin belgesi almak üzere Bakanliga basvurulmasi zorunlu olacak. Izin belgesi düzenlenmesi islemleri, basvuru tarihinden itibaren üç ay içinde sonuçlandirilacak ve basvurusu kabul edilmeyenler faaliyette bulunamayacak, ancak bu konutlarin kullanicilarinin haklari sözlesme süresi sonuna kadar devam edecek. Kanun 2024’ün ilk gününden itibaren yürürlüge girecek.
Kaynak: İHA