Eski ABD Baskani Trump'in Oglu Sivil Dolandiricilik Davasinda Hakim Karsisina Çikti

Eski ABD Baskani Donald Trump’in oglu Donald Trump Jr. haklarindaki sivil dolandiricilik davasi kapsaminda hakim karsisina çikti. Suçlamalarin temelini olusturan mali tablolarinin hazirlanma sürecinde uzmanlara güvendigini ileri süren Trump Jr., "Muhasebecilere bunun üzerinde çalisti, biz de onlara bunun için para ödedik" dedi.

Eski ABD Baskani ve is adami Donald Trump’in büyük oglu Donald Trump Jr. bugün New York’ta hakim karsisina çikti. Donald Trump, çocuklari ve Trump Organization sirketinin banka kredileri ve sigorta islemleri konusunda daha iyi ticari sartlar elde etmek için fazla mal varligi bildiriminde bulunmakla suçlandigi sivil dolandiricilik davasinin durusmasinda savcilar Trump Jr.’dan babasinin sirketiyle uzun yillar süren iliskisini detaylandirmasini istedi. Sirkette o dönem sahip oldugu is unvanini hatirlamadigini ifade eden Trump, tasarim ve üretim dahil "her konuyla" ilgilendigini ifade etti.

Kardesi Eric ve kiz kardesi Ivanka’nin 2011’den 2017’ye kadar sirket hiyerarsisinde benzer sekilde üst siralarda yer aldigi bilgisini paylasan Trump Jr., ABD merkezli sirketlerin mali tablolari yönetmek için kullandigi Genel Kabul Görmüs Muhasebe Ilkeleri (GAAP) hakkindaki soru üzerine isletme egitiminde ögrendiklerinin disinda GAAP kurallarina asina olmadigini söyledi.



"Babam baskan olunca yönetimi biz devraldik"

Babasinin 2017’de ABD Baskani olmasiyla birlikte kardesi Eric Trump ve eski mali isler müdürü Allen Weisselberg ile birlikte sirketin yönetimini devraldigini söyleyen Trump Jr., o döneme atifla "Isletmeyle ilgili kararlari babama bildirmeyi biraktik" ifadelerini kullandi. Trump Jr., New York Bassavcisi Colleen Faherty’nin Weisselberg’in neden artik sirkette çalismadigini sormasi üzerine ayrintilar hakkinda bilgisi olmadigini söyledi.

Sirketin mali tablolarinin hazirlanma sürecinde yer alip almadigi sorulan Trump Jr., bu nitelikte bir belgenin hazirlanmasi konusunda uzmanlara güvendigini ileri sürdü. Trump Jr., "Muhasebeciler bunun üzerinde çalisti, biz de onlara bunun için para ödedik" dedi.

Davanin bugünkü durusmasi sona erdi. Trump Jr. ’in ifadesine yarin devam edilmesi bekleniyor.

Sivil dolandiricilikla suçlaniyor

New York Bassavcisi Letitia James tarafindan Eylül 2022’de açilan sivil dolandiricilik davasinda Trump, çocuklari, Trump Organization sirketi ve bazi yöneticileri banka kredileri ve sigorta islemleri konusunda daha iyi ticari sartlar elde etmek için fazla mal varligi bildiriminde bulunmak ve 10 yil boyunca yanlis bilgilendirme yapmakla suçlaniyor. Degerleri abartilan varliklarin arasinda Trump’in Florida’daki Mar-a-Lago malikanesi, Manhattan Trump Tower’daki çati kati dairesi ve çesitli ofis binalari ile golf sahalarinin bulundugu iddianamede yer aliyor. Dava kapsaminda savciligin, en az 250 milyon dolar para cezasi, Trump ile ogullari Donald Jr. ve Eric Trump’in New York’taki is faaliyetlerinin yasaklanmasi ve Trump ve sirketine bes yillik ticari gayrimenkul yasagi getirilmesi talebinde bulundugu biliniyor.
Kaynak: İHA