Japon Deprem Bilimci Moriwaki, Malatya'da Deprem Egitimi Verdi

Japon Deprem Bilimci Yoshinori Moriwaki, 6 Subat’ta yasanan Kahramanmaras merkezli Asrin felaketinde büyük yikima ugrayan Malatya’da deprem egitimi verdi.

Japon Deprem Bilimci Moriwaki, Malatya'da Deprem Egitimi Verdi
Malatya’da bir otelde ‘Yeniden Hep Birlikte Ayaga Kalkiyoruz’ mottosuyla düzenlenen deprem egitiminde konusan Japon Deprem Bilimci Yoshinori Moriwaki, Japonya ve Türkiye’nin deprem ülkesi oldugunu söyledi.



Türkiye’de 81 ilin 52’sinin birinci derece deprem bölgesinde yer aldigini ifade eden Moriwaki, “Türkiye’ye bakinca Japonya çok karisik. 1939’da Erzincan’da deprem oldu sonra 1941’de Tokat’ta deprem yasandi. Dogudan batiya sanki domino tasi gibi depremler yasandi. 1999 yilinda Gölcük’te deprem oldu. Dogu Anadolu Fayi uzun zamandir kirilmiyordu. Üç sene önce Silivri’de küçük bir deprem oldu. Ondan sonra Elazig depremi yasandi. Uzun zamandir kirilmayan Dogu Anadolu Fayi kirilmaya basladi.

Maalesef 6 Subat depremini gördük” dedi.

Türkiye ile Japonya arasinda depreö karsilastirmasi yapan Yoshinori Moriwaki, sunlari söyledi:

“5,5 büyüklügünde yani orta seviyede depremler en fazla Çin’de meydana geliyor. Japonya 4, Türkiye ise 6’nci sirada. Metrekare olarak bakilirsa Japonya 6, Türkiye 17’inci. Tarihte en büyük depremlere bakildiginda; Türkiye’de 1939 yilinda Erzincan’da 7,9 büyüklügünde olurken, Japonya’da ise 2011 yilindaki Thoku depremi, büyüklügü ise 9. Depremde can kaybina bakildiginda ise Türkiye aniden 3’üncü oluyor. Insani deprem degil bina öldürüyor. Türkiye’de Japonya’daki gibi deprem var ama Türkiye’de can kaybi çok oluyor. Bunu nasil düzeltebiliriz? Mimar ve mühendis arkadaslar biz bunu düzeltmeliyiz, düzeltebiliriz.”

Deprem egitimlerinin önemine de dikkat çeken Moriwaki, “Türkiye’de deprem egitimi, tatbikati yapiliyor ama senede kaç kere? Bir veya en fazla iki diye duydum. Örnegin ilkokuldaki çocuga senede bir kere egitim verildiginde geçen sene ne yapildigini hatirlamiyordur. Japonya’da ise ayda bir kere okulda, ayda bir kere de mahallede olmak üzere ayda iki kez egitim veriliyor. Çocuklar aldiklari egitimle artik ne yapacaklarina alisiyor. Bunun yaninda küçük yastan egitim veriliyor. Türkiye’de ise çocuklar duymasin, görmesin. Tabii depremdeki kötü görüntüyü bizde göstermiyoruz ama depremi anlatiyoruz." seklindeki konustu.

Kaynak: İHA