Biden Ve Xi 1 Yil Aranin Ardindan Ilk Kez Yüz Yüze Görüstü

ABD Baskani Joe Biden ve Çin Devlet Baskani Xi Jinping, 1 yil aranin ardindan ABD’nin San Francisco kentinde ilk kez yüz yüze görüstü.

ABD’nin San Francisco kentinde düzenlenecek Asya-Pasifik Ekonomik Isbirligi Zirvesi (APEC) kapsaminda ABD Baskani Joe Biden ve Çin Devlet Baskani Xi Jinping, 1 yil aranin ardindan ilk kez yüz yüze görüstü.

Liderler, San Francisco’da bulunan tarihi Filoli Historic House & Garden adli malikanede bir araya geldi. Biden, Xi’yi kapida kirmizi hali ile karsilayarak elini sikti. Görüsmede, ABD tarafindan Disisleri Bakani Antony Blinken, Hazine Bakani Janet Yellen, Ticaret Bakani Gina Raimondo ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan da yer aldi.

"Her zaman ayni fikirde olmadik"

Biden görüsme öncesi yaptigi konusmada, "Sizi ABD’de agirlamak benim için bir onur ve zevktir” ifadelerini kullanarak, Xi ile en son Bali’deki G20 Zirvesi’nde bir araya geldiklerini hatirlatti. Biden, "Birbirimizi uzun zamandir taniyoruz. Her zaman ayni fikirde olmadik. Görüsmelerimiz her zaman samimi, açik sözlü ve faydali olmustur" ifadelerini kullanarak, "Sizin ve benim birbirimizi net bir sekilde anlamamizin çok önemli oldugunu düsünüyorum” dedi.

Biden, Çin ve ABD arasindaki "rekabetin çatismaya dönüsmemesini saglamaliyiz" ifadelerini kullandi.

“Iki ülkenin birbirine sirt çevirmesi bir seçenek degil”

Çin Devlet Baskani Xi ise, Bali’deki son görüsmeden bu yana çok sey yasandigini belirterek, "Dünya’daki Covid-19 salgini sona erdi ama hala muazzam etkileri var” dedi.

Küresel ekonominin karsi karsiya oldugu tedarik zinciri gibi sorunlara deginen Xi, Çin-ABD iliskisinin "dünyadaki en önemli ikili iliski" oldugunu belirtti.

Xi, "Bu iliski iki halkin yararina olacak ve insanligin ilerlemesine yönelik sorumlulugumuzu yerine getirecek sekilde gelismelidir" dedi.

ABD-Çin iliskilerinin "hiçbir zaman sorunsuz bir sekilde ilerlemedigini” kabul eden Xi, ancak iki ülkenin "birbirlerine sirt çevirmesinin bir seçenek olmadigini" vurguladi. ABD ve Çin arasindaki herhangi çatismanin her iki taraf için de dayanilmaz sonuçlari olacagini belirten Xi, iki tarafin da aralarindaki farkliliklari asarak umut verici bir gelecek olusturabilecegini inandigini aktararak, "Derinlemesine bir görüs alisverisinde bulunmayi ve yeni anlayislara ulasmayi dört gözle bekliyorum" dedi.

Görüsmede, ABD-Çin arasinda açik iletisim hatlarinin güçlendirilmesi ve iki ülke arasindaki rekabetin çatismaya dönüsmesini engellemek için iliskilerin sorumlu bir sekilde yönetilmesi gibi konularin yani sira Filistin meselesi, Ukrayna savasi ve Kuzey Kore’nin Rusya ile iliskileri gibi konularin ele alinmasi bekleniyor.

Çin Devlet Baskani Xi en son 2017’de ABD’ye ziyaret gerçeklestirmis, iki lider en son 2022’de Endonezya’nin Bali Adasi’nda düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nde yüz yüze görüsmüstü.
Kaynak: İHA