Toros Dagi Zirvesinden Türkiye'ye Yayilan Sifa Açiklamasi Andiz Pekmezi

Adana’nin Aladag ilçesinde Toros Daglari’ndan toplanan andizin zorlu mesaisi basladi. Yapilan pekmez köylüye ekmek kapisi olurken, Türkiye’ye de sifa oluyor.

Toros Dagi Zirvesinden Türkiye'ye Yayilan Sifa Açiklamasi Andiz Pekmezi
Yüzde 80’i orman olan ve dogasi ile herkesi kendine hayran birakan Aladag ilçesinde yayla sakinlerinin sifali andiz pekmezi mesaisi basladi.

Andiz agaçlarina tirmanarak bin bir emekle andiz kozalaklarinin toplandigi ve bir hafta süren mesakkatli andiz pekmezi mesaisinde kazanlar kaynamaya basladi.

Kilosu 150 TL’den satilan ve köy sakinlerinin ek geliri olan andiz pekmezi Toroslarin zirvesinden büyük emekle pekmeze dönüstürülerek kisin insanlara sifa oluyor.

Meydan Yaylasi, Mavriyan bölgesinde bulunan ardiç, sedir, köknar ve ladin ormanlarinin içinde doga ile iç içe yasayan Tug ailesi dogadan gelen sifa deposu olarak bilinen andiz pekmezi için yogun mesaiye basladi.

Her agaçtan tek tek toplanan ve 18 ayda olgunlasan andiz kozalaklari önce ormandan günlerce toplaniyor ardindan tek tek kirilarak 3 gün suda bekletiliyor. Bir hafta süren pekmez mesaisinde andiz kozalaklari süzülerek kazanda 18 saat süren pekmez yolculugu basliyor.

Bagisiklik sistemini güçlendirmesi, c vitamini barindirmasi, astim ve bronsite iyi gelmesi nedeniyle yogun talep gören andiz pekmezini geleneksel yöntemler ile hazirladiklarini aktaran Hasan Tug, "Burada ardiç agaçlarinin kozalaklarini topluyoruz. Kasim ayi ile birlikte hasat basliyor. 30 metre yüksekten döküyoruz. Kirilip suda günlerce bekliyor. Ardindan kazanlarda kaynatiyoruz. Bu igne yapraklari agaçlarin faydalari çok fazla. Pandemi döneminde taninir oldu. Aladag Belediye Baskani Mustafa Akgedik destegi ile tanitildi ve ekonomiye kazandirildi. Köyde herkes kendine çikariyor. Festivallerde yer aliyor. Kilosu 150 TL’den satiliyor. Ata, dededen gelen bir gelenek. Parasi için yapmiyoruz aslinda atadan gelen bir aliskanlik oldugu için yapiyoruz. Her agaçtaki kozalak 18 ayda olgunlasiyor. Zorlu ama sifa dolu bir pekmez" dedi.

Hasan Tug’un esi Beyhan Tug ise bir agaçtan yaklasik 50 kilo andiz kozalagi toplandigini ve büyük emek ile hazirladiklari andiz pekmezinin sifasinin çok oldugunu ifade etti.

Kaynak: İHA