Uluslararasi Uzay Federasyonu Baskani Mowry Açiklamasi 'Antalya'ya Gitmenin Heyecanini Yasiyoruz'

Uluslararasi Uzay Federasyonu Baskani Clay Mowry, 2026 yilindaki 77. Uluslararasi Uzay Kongresi’nin Antalya’da düzenlenmesine iliskin, “Türkiye, 2026 yilinda 77. Uluslararasi Uzay Kongresi’ne ev sahipligi yapmasi için mükemmel bir teklifte bulundu. Biz de Antalya’ya gitmenin heyecanini yasiyoruz” dedi.

Azerbaycan’in baskenti Bakü’de düzenlenen 74. Uluslararasi Uzay Kongresi’nde Uluslararasi Uzay Kongresi’nin 2026 yilindaki ev sahipliginin Türkiye ve Polonya’da yapilmasi Bakü’de ele alindi. Kongrede alinan karara göre, 2026’daki 77. Uluslararasi Uzay Kongresi’nin Türkiye’nin Antalya kentinde yapilmasina karar verildi.

Uluslararasi Uzay Federasyonu Baskani Clay Mowry, 2026’da 77. Uluslararasi Uzay Kongresi’nin Antalya’da gerçeklestirilmesine iliskin gazetecilere yaptigi açiklamada, Türkiye’nin 2026 yilinda kongreye ev sahipligi yapmasi için kendilerine mükemmel bir teklifte bulundugunu belirterek, “Biz de Antalya’ya gitmenin heyecanini yasiyoruz. Çok güzel bir yer olacagini düsünüyoruz. Burada katilim rekorunu kirmayi planliyorum, bu yüzden harika bir etkinlik düzenlemelerini sabirsizlikla bekliyoruz” dedi.



"Simdiye kadar yaptigimiz en iyi organize edilmis kongrelerden biri"

Azerbaycan Uzay Ajansi’nin (Azercosmos) 74. Uluslararasi Uzay Kongresi’ni organize ederek harika bir is çikardigini vurgulayan Mowry, “Simdiye kadar yaptigimiz en iyi organize edilmis kongrelerden biriydi. Yil boyunca harika bir ev sahibi oldular. Bakü güzel bir sehir ve dünya çapinda 132 ülkeden 5 bin 400’ün üzerinde kayit yaptiran kisinin katilimindan çok memnunuz. Cumhurbaskani Aliyev’in üçlü destegi ve bakanligin sik çalismasiyla basarili bir is oldu” diye konustu.



“Çok kuvvetli bir ekiple buraya katildik”

Türkiye Uzay Ajansi Baskani Serdar Hüseyin Yildirim ise Uluslararasi Uzay Kongresi’nin dünyanin en prestijli, en önemli uzay toplumu toplantisi oldugunu belirterek, “Çünkü burada sadece uzay ajanslari yok. Burada ayni zamanda sanayi var. Bütün büyük sirketler var. Devlet organizasyonlari var, devlete bagli olmayan organizasyonlar var. Hepsi var. Akademiye var. Onun için bunu böyle baktigimiz zaman hakikaten çok prestijli, çok önemli bir toplanti. Bunu Azerbaycan, kardes ülkemiz burada Bakü’de yaparak büyük bir basari kazandi. Biz de tabii böyle bir firsati görünce çok kuvvetli bir ekiple buraya katildik. Sadece Türkiye Uzay Ajansi olarak degil, bütün partnerlerimizle, paydaslarimizla beraber güçlü bir ekiple katildik. Bunun için de ayrica ödül aldik. Yani en faal stant ve en iyi networking yapan grup ödülün de aldik ayrica burada” dedi.



“2026 yilinin Ekim ayinda Antalya’da bu büyük organizasyonu yapacagiz”

Uluslararasi Uzay Kongresi gibi büyük organizasyona Türk Uzay Ajansi olarak Türkiye’de ev sahipligi yapmak arzusunda olduklarini ifade eden Yildirim, “Simdi burada onun için tabii çok önemli bir sey var, süreç var. Aylar öncesinden müracaat ediyorsunuz, dosyalari hazirliyorsunuz, teftise geliyorlar, teftis yapiliyor, yerler görülüyor, her seye bakiliyor. Otellerdeki yatak sayisina kadar hepsi inceleniyor ve buna göre bir degerlendirme yapiliyor. Bunlar yapildi. Bunlari basariyla geçmistik ve nihayetinde rakibimiz olan Polonya ile beraber buradaki genel kurulda bunun kabul edilmesi kalmisti. Tabii çok mutluyuz ki bugün sabah yapilan genel kurulda bu oylamadan biz yüzümüzün akiyla çiktik ve Türkiye’ye, Antalya’ya bu is verildi.

2026 yilinin insallah Ekim ayinda Antalya’da bu büyük organizasyonu yapacagiz” açiklamasini yapti.

“Türkiye’nin Dünya Uzay Cemiyetindeki yeri çok daha yukariya çikmis olacak”

Uluslararasi Uzay Kongresi gibi büyük etkinliklerin yapilmasinin Türk halkinda ve gençlerinde farkindaligi artirdigini belirten Yildirim, “Burada dikkatinizi çekmistir çok sayida gönüllü genç var, çalisiyor. Tisörtlerini giymisler herkese yardimci oluyorlar. Bu sadece bir hizmet olarak görülmemeli. Dolayisiyla Türkiye için bu ayni sekilde çok etkili olacak. Ama sadece o degil, sadece farkindalik için tabii ki bunu yapmiyoruz. Türkiye o sene 2026 yilinda Ay’a ulasmayi hedefliyor. Böyle olunca böyle büyük bir adimi da taçlandirmis olacagiz böyle bir organizasyonla. Bunu da zaten ben sunumda da söyleyince bu da bir faktör oldu. Yani evet, Türkiye’nin Milli Uzay Programi’ndaki önemli adimlardan birisinin o sene gerçeklesiyor olmasi bu toplantinin burada olmasi için de çok güzel bir sebeptir. Dolayisiyla orada gelenler konusunda yapilacak toplantilar ikili üçlü, çoklu görüsmeler, yapilacak sunumlar, teknik sunumlar vesaire hepsini degerlendirdigimiz zaman Türkiye’nin Dünya Uzay Cemiyetindeki yeri çok daha yukariya çikmis olacak. Bunlarin hepsi bunlarin faydalari” ifadelerini kullandi.

Bakan Kacir açiklamisti

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, 2026’da dünyanin en büyük uzay kongresi olan Uluslararasi Uzay Kongresi’ne Antalya’nin ev sahipligi yapacagini açiklamisti.
Kaynak: İHA