Prof. Dr. Ugur Bilge'den '1-7 Ekim Emzirme Haftasi' Açiklamasi

Eskisehir Il Saglik Müdürü Prof. Dr. Ugur Bilge “1-7 Ekim Emzirme Haftasi” vesilesiyle açiklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Ugur Bilge'den '1-7 Ekim Emzirme Haftasi' Açiklamasi
Eskisehir Il Saglik Müdürü Prof. Dr. Ugur Bilge “1-7 Ekim Emzirme Haftasi” nedeniyle basin açiklamasi yayimladi. “Bütün bebekler ve çocuklar saglikli olmak, sagligini korumak için yeterince beslenme hakkina sahiptir” diyerek açiklamasina baslayan Bilge, “Emzirme ise bebeklere ve çocuklara bu hakki saglayan en ideal yöntemdir. Saglikli bir büyümeye giden yolda atilmasi gereken ilk adim anne sütü ile emzirmenin korunmasi, desteklenmesi ve yayginlastirilmasidir. Dünya Saglik Örgütü, bebeklerin ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenmesini saglikli yasam için sart kosmakta ve her yil ekim ayinin ilk haftasini "Dünya Emzirme Haftasi” olarak kutlamaktadir. Son yillarda Saglik Bakanligi’nin çalismalari ve bütün saglik personelinin çabalariyla ülkemizde ilk 6 ay sadece anne sütü verme ve emzirme oranlari giderek artmaktadir” dedi.



“Bebegi enfeksiyonlardan korur”

Anne sütünün önemi hakkinda da konusan Prof. Dr. Ugur Bilge söyle devam etti;

“Yeni dogan bir bebegin ilk 6 ay ihtiyaci olan her besini tek basina saglayabilen en dogal, en taze, en ekonomik besin olma özelligine sahiptir. Bebekler 6.aydan sonra da ek besinlerle beraber 2 yas ve üzerine kadar emzirilmeye devam edilmelidir. Özellikle yasamin ilk alti ayinda beslenmenin sadece anne sütü ile gerçeklesmesi, anne ile bebegin sagligi üzerinde çok özel biyolojik ve duygusal bir etkiye sahiptir. Anne sütü, bebegin ilk 6 ay ihtiyaci olan protein, yag, vitamin gibi her türlü besin degerini içeren ideal besin kaynagidir. Içindeki koruyucu maddeler nedeniyle bebegi enfeksiyonlardan korur. Anne sütü ve dogumdan sonra gelen kolostrum (agiz sütü) bebegin ilk asisi niteliginde olup, yüksek protein ve vitamin içerigi ile bebegin beslenmesini saglayarak ishal, soguk alginligi, öksürük gibi hastaliklara karsi korur. Anne sütü ile beslenen çocuklarda "asiri sismanlik, seker hastaligi, damar sertligi, koroner kalp hastaliklari, hipertansiyon, bronsit, ishal, astim, alerji ve psikolojik rahatsizliklar" daha az görülür. Anne sütü alan bebeklerde kanser görülme oraninin daha düsük oldugu bilinmektedir. Emzirilen bebeklerde pisik, karin agrisi ve kabizlik daha az olusmaktadir. Nedensiz bebek ölümlerini azaltir. Emzirme, annelerde dogum sonu kanamalarini azaltir. Meme kanseri, rahim kanseri, yumurtalik kanseri gibi kanserlerden kismen korur. Anneler dogum öncesi, dogum sirasi ve dogum sonrasinda hem aileleri ve toplum tarafindan hem de saglik sistemi tarafindan desteklenmelidir. Bu nedenle amacimiz emzirmenin korunmasi, özendirilmesi, desteklenmesi ve yapay beslenmenin çocuk sagligi üzerine olumsuz etkilerinin halkimiza duyurulmasi ve annelerimizin bilinçlenmesine katkida bulunmaktir.”

“Bebekler hayata anne sütü ile baslayip saglikla devam etsin”

1-7 Ekim Emzirme Haftasi’nin öneminden de bahseden Il Saglik Müdürü Prof. Dr. Ugur Bilge, “Emzirme konusunda farkindalik yaratmak için ülkemizde her yil 1-7 Ekim Emzirme Haftasi olarak kutlanmaktadir. Söz konusu hafta içinde tüm Türkiye’de konunun öneminin vurgulanmasi, toplumsal farkindalik olusturulmasi amaciyla çesitli aktiviteler ve egitimler planlanip uygulanmaktadir. Ayrica Ilimizde hizmet veren Eskisehir Sehir Hastanesi, Eskisehir Yunus Emre Devlet Hastanesi, Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Saglik, Uygulama ve Arastirma Hastanesi, Bebek Dostu Hastane olup hastanelerimizde Emzirme ve Laktasyon Poliklinikleri ile hizmet vermektedir. Hastanelerimizde ayrica anne ve bebekler için emzirme odalari bulunmaktadir. Emzirme Haftasi kapsaminda hastanelerimiz ile birlikte Ilçe saglik müdürlükleri, toplum sagligi merkezleri, aile hekimlikleri ile saglikli hayat merkezlerinde farkindalik yaratmak amaciyla aktivitelerde bulunulmustur. 4 Ekim 2023 tarihinde Il Saglik Müdürlügü ek hizmet binasi önünde kurulan stand ile Halk Sagligi Baskanligi ÇEKÜS Birimi tarafindan farkindalik yaratilmaya çalisilmistir. Bebekler hayata anne sütü ile baslayip saglikla devam etsin” diye konustu.

Kaynak: İHA