(Özel) Kuraklik Zeytin Ve Zeytinyagi Üretimini Olumsuz Etkiliyor

Zeytinlik alanlarda yasanan kuraklik zeytin kalitesini ve rekoltesini olmusuz etkiliyor. Ögretim Görevlisi Mücahit Kivrak, “Zeytincilikte ciddi bir ürün ve kalite kaybini gözlemlemekteyiz” dedi.

(Özel) Kuraklik Zeytin Ve Zeytinyagi Üretimini Olumsuz Etkiliyor
Balikesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksek Okulu Zeytincilik ve Zeytin Isleme Teknolojisi Bölümü Ögretim Görevlisi Mücahit Kivrak, son yillarda yasanan kurakliklarin zeytinliklerde olumsuz etkilere neden oldugunu ifade ederek, “Türkiye’de kuraklik sadece bu sene degil 3-4 yillik bir mesele. Bu sene biz nihai sonucu gördük. Zeytincilikte ciddi bir ürün ve kalite kaybini gözlemlemekteyiz. Geçtigimiz hafta bazi fabrikalar çalismaya basladi.

Randimanlar çok düsük çikiyor. Bu bizim açimizdan kayiptir. Zeytinin tam üretim zamaninda biz eylül yagislari bekliyorduk ama zeytinlik alanlarda eylül yagislari istenilen seviyelerde olmadi” dedi.

Yagislarin yetersizliginin yani sira çig yagislarinin da istenen seviyelerde olmadigina deginen Kivrak, “Normalde kiyi Ege ve Akdeniz’de, Agustos’un ikinci yarisindan itibaren geceleri çig yagisi olurdu. Bu çig yagisinda da ciddi azalmalar var. Hem yagis rejiminin degismesi, hem yagisin azalmasi, ayni zamanda sicakliklarin yüksek seyretmesi nedeniyle zeytinliklerde ciddi bir ürün kaybi yasandi” dedi.

Toprak isleme tekniklerinin kurak zamanlarda önemli oldugunun altini çizen Mücahit Kivrak, “Özellikle zeytincilikte toprak isleme tekniklerinin degismesi lazim. Sifir sürüm ile arazilerin organik madde oranlarini artirici önlemler almaliyiz. Organik maddeyi bir puan yukariya çikardigimizda topragin su tutma kabiliyeti dekarda 20-25 ton civarinda arttigini gözlemliyoruz. Özellikle yaz aylarinda yüksek sicakliklarin etkisinden kurtulmak için agaçlara kaolin kili uygulamasi yapmaliyiz. Yine mümkün olan bölgelerde sulama yapmamiz lazim” dedi.

Kaynak: İHA