Miyom Kanama Her 4 Kadinda Bir Görülüyor

Rahmin kas dokusundan kaynaklanan iyi huylu tümörler miyom olarak adlandiriliyor. Adet kanamasinda artis, adet süresinde uzama ve adet arasi kanama miyom belirtileri arasinda yer aliyor. Miyomlar her 3-4 kadindan birinde görülürken çogunlukla endiseye neden olmuyor.

Miyom Kanama Her 4 Kadinda Bir Görülüyor
Her miyom tedavi gerektirmezken, miyomlarin kanser çikma orani ise yüzde 1’in altinda. Ancak rahim iç duvarinin yapisini etkileyen miyomlar, kisirliga, gebelikte kanamaya ve hatta düsüklere neden olabilir. Medicana Saglik Grubu Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Doç. Dr. Emre Günakan, irka göre kadinlarda görülme orani yüzde 50’lere kadar ulasan miyomlar hakkinda bilgi verdi. Hormon bagimli bir tümör olan miyomlarin görülme sikliginin üreme çagindaki kadinlarda arttigini belirten Günakan, çocukluk ve ergenlik çaginda miyom görülmedigini ve mevcut miyomlarin menopozla birlikte küçüldügünü aktardi.

Medicana International Ankara Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Doç. Dr. Günakan, miyomlarin belirtilerinin yerlesim yeri, büyüklügü ve sayisina göre degisiklik gösterdigini söyledi.

Birçok hastada belirti görülmedigini aktaran Günakan, “En sik hastaneye basvuru sebebi kanamadir. Bu durum, adet kanamasindaki artis, sürede uzama, adet arasi kanama seklinde olabilir” ifadelerini kullandi.

Büyük miyomlarin karin ön duvarinda elle hissedilebilecegini belirten Günakan, sik idrara çikma, idrar kaçirma, tam idrar yapamama hissi ve kabizlik gibi durumlarin miyom belirtisi olarak degerlendirilebilecegini söyledi.

Çok büyük miyomlarin, dolasim sistemini ve kalbi etkileyebilecegini kaydeden Günakan, sunlari kaydetti:

“Çok büyük miyomlar, böbrekten idrar akisini bozabilir, karin içinde damarlara baski yapabilir. Alt karin bölgesinde agri, adet sirasinda veya cinsel iliski sirasinda agri miyom nedenli diger bir semptom olarak karsimiza çikabilir. Rahim iç duvarinin yapisini etkileyen miyomlar kisirliga veya gebelikte kanama ve düsüklere neden olabilir”

Miyom tanisi nasil koyulur

Günakan, miyom tanisi ve tedavisi hakkinda da bilgi verdi. Miyom tanisinda en sik kullanilan yöntemin ultrason olduguna dikkati çeken Günakan, “Ultrasonografi hastaya göre vajinal veya karindan yapilabilir. Vajinal ultrasonografi teknik olarak daha fazla bilgi vericidir. Çoklu miyomlarda, rahim duvari içindeki veya baski yapan miyomlarda taniyi netlestirmek, daha objektif olarak yorum yapmak ve cerrahiye hazirlik açisindan manyetik rezonans görüntüleme sonraki basamakta kullanilabilir” ifadelerine yer verdi.

Günakan, rahim iç duvarinda yer alan miyomlarin tanisinin rahim agzindan girilerek yapilan islemle konulabilecegini hatta es zamanli olarak miyomun çikarilabilecegini dile getirdi.

Miyom gebelikte risk olusturur mu

Günakan, gebelikte miyom varliginin, miyomun yerine göre düsük tehdidi, agri ve kanama gibi risklerin artisini tetikleyebilecegini belirtti.

Gebelik öncesinde olan miyomlarin gebelikteki hormonlarin uyarisi ile büyüme egilimine girdigini vurgulayan Günakan, “Gebelikte büyüyen miyomlarda dejenerasyon ismi verilen degisiklik agriya neden olur. Bu agrilar nadiren dogum veya düsügü tetikleyebilir. Ayni zamanda miyomlar yerlesim yerine ve büyüklügüne bagli olarak vajinal doguma engel olabilir ve sezaryen dogum gerekebilir” degerlendirmesinde bulundu.

Miyomlarin nadir de olsa kisirliga neden olabilecegini de açiklik getiren Günakan, tedavi sonuçlarinin yüz güldürücü oldugunun altini çizdi.

Miyomlarin takip ve tedavisi

Günakan, miyomlarin takip veya tedavisinin miyomun yerine, büyüklügüne, hastanin yasina, hastanin üreme öyküsüne, klinik ve semptomlarin geneline bakilarak planlandigini söyledi.

Her miyomun tedavi gerektirmedigini söyleyen Günakan, en sik tercih edilen tedavi yöntemi olan cerrahi tedavi hakkinda söyle konustu:

“Cerrahi tedavi miyomektomi denilen rahmin korunarak sadece miyomun çikarilmasi veya rahmin alinmasi seklinde olabilir. Rahmin korunmasi üreme çagindaki, görece daha genç ve çocuk istemi olan hasta gruplarinda ilk seçenektir. Miyomektomi sonrasi miyomlarin tekrarlama ihtimali mevcuttur. Miyomektomi ameliyatinda kapali teknikler siklikla kullanilmaktadir. Teknigi cerrahin tecrübesi, miyomlarin sayisi, yeri, kanser süphesi olup olmamasi ve miyomun büyüklügü belirler. Açik teknikte miyomlar bütün olarak karindan çikarilirken kapali tekniklerde vajinal yolla bütün olarak, parçalara ayrilarak torbalar içinde çikarilabilir.”

Ilaçla miyom tedavisi

Günakan, bir diger tedavi yöntemi olan medikal tedavinin, gebeliklerini ve aile planlamasini tamamlamamis üreme çagindaki hasta grubunda siklikla tercih edildigini belirtti.

Ilaç seçiminin hastanin sikayetlerine göre yapildigini aktaran Günakan, “Ilaç tedavisi ile miyomlarin küçülmesi saglanarak etkileri azaltilabilir veya cerrahisi kolaylastirilabilir. Rahim iç duvarindaki veya buraya komsu olan miyomlar için diger bir medikal tedavi seçenegi progesteron hormonu salgilayan rahim içi araçlardir” açiklamasinda bulundu.

Günakan, cerrahi operasyon geçirmek istemeyen hasta gruplarinda alternatif tedavi yöntemlerinden bir digerinin miyom embolizasyonu oldugunu aktardi. Girisimsel bir tedavi yöntemi olan miyom embolizasyonunun detaylarini paylasan Günakan, “Görüntüleme esliginde miyoma giden damarlarin tespit edilerek bunlarin özel damar tikayici ajanlarla tikanmasi ile miyomun beslenmesinin durdurularak miyomun küçültülmesi prensibine dayanir” diye konustu.

Günakan, histerektomi olarak adlandirilan rahimin alinmasi ameliyatininsa çocuk istegi olmayan ve 40 yas sonrasi hasta grubunda daha çok tercih edildigini belirtti.

Kaynak: İHA