Kis Hastaliklarina Karsi Baharat Karisimi Önerisi

Izmir’de aktar esnafi olan Ziraat Mühendisi Mete Eltepe, kisilerin vücutlarinin özellikle soguk aylarda yogunlasan hastaliklara karsi direnç kazanabilmesi için baharat karisiminin tüketilmesi konusunda tavsiyelerde bulundu.

Kis Hastaliklarina Karsi Baharat Karisimi Önerisi
Izmir’in Konak ilçesinde tarihi Kemeralti Çasisi’nda yillardir aktarlik meslegini sürdüren Ziraat Mühendisi Mete Eltepe, kis aylarinda ortaya çikan hastaliklarin daha çabuk atlatilmasi ve saglikli bir kis geçirilebilmesi için bazi önerilerde bulundu. Baharatlarin bir çok hastaliktan korunma ve vücut direncini artirmada oldukça etkili oldugunu ifade eden Eltepe, “Malum kis aylari geliyor, havalar sogumaya basladi ve bu dönemde vücudu dinç tutacak takviye gerekiyor. Biz Kemeralti’nda yillardir bu ürünleri isliyoruz. Baharat karisimi ürün, özellikle öksürük, grip, nezle ve bir çok hastaliga karsi koruma sagliyor. Baharat karisimi içerisinde çörek otu, zerdeçal, karabiber, çok az toz tatli biber, toz aci biber ve zencefil yer aliyor. Bu karisim bal, yogurt ya da sicak suyla tüketebilir. Sabah güne baslarken aç karinla alinir" dedi.

Bu baharatlarin mikroplardan koruyucu ve C vitamini açisindan çok zengin oldugunu ifade eden Eltepe, “Çörek otu çok önemlidir. Içinde timokinon oldugu için ayni zamanda kalp damar sagliginda da iyidir. Karabiber, zerdeçali ayni zamanda aktiflestiren bir baharattir. Mikroplardan koruyucu ve C vitamini açisindan çok zengin olan toz aci biber, zencefil ve sumak. Bu 6 baharati eksik etmeyin" seklinde konustu.



Çocuklar da tüketebilir

Bu karisimin, özellikle ilkokula giden çocuklara balla beraber karistirdiginda begenerek tüketecegini söyleyen Eltepe, “Tarif ettigim bu karisimi yapin bir kavanoz içinde hazir halde bulundurun. Iyice karistirdiginizda emin olduktan sonra yaklasik söyle bir çay kasigi kadarini baska bir kabin içine koyun ve bunu yogurtla, ister balla, ister sicak suyla karistirin. Aç karnina bunu direkt tüketin. Çörek otu, zerdeçal, karabiber, toz aci biber, zencefil ve sumak. Bunlarin hepsi faydali ürünler. Bunlardan hepsinden az az miktarda karistirin, karabiber ve aci biberden daha az koyun. Bu karisima en fazla zerdeçal konulacak” dedi.

Karisimi kullanip faydasini gördügünü belirten vatandas Osman Yildiz, “Grip olsun, hastalik olsun, nezle olsun, gelip buradan karisim aldigimiz zaman faydasini görüyoruz. Bayagi bir faydasini görüyoruz. Yani herkese de tavsiye ederim” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA