Gaziosmapasa'da Gerçegi Aratmayan Deprem Tatbikati Açiklamasi Hasarli Binada Mahsur Kalanlar Kurtarildi

Gaziosmanpasa Belediyesi, muhtemel Marmara Depremi öncesi afetlere hazirlikli olmak ve toplumsal afet bilincini gelistirmek amaciyla deprem tatbikati gerçeklestirdi. Senaryo geregi, 6.8 büyüklügündeki depremin etkisiyle hasar alan binada sikisan 2 kisi ekiplerce kurtarildi. Sedyeye alinan iki depremzede hastaneye kaldirildi.

Gaziosmapasa'da Gerçegi Aratmayan Deprem Tatbikati Açiklamasi Hasarli Binada Mahsur Kalanlar Kurtarildi
Gaziosmanpasa Belediyesi, muhtemel Marmara Depremi öncesi afetlere hazirlikli olmak ve toplumsal afet bilincini gelistirmek amaciyla deprem tatbikati gerçeklestirdi. Gaziosmanpasa Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (GOP-AR) tarafindan gerçeklestirilen tatbikatta, senaryo geregi 6,8 büyüklügündeki depremin ardindan agir hasar görmüs binada enkaz altindaki insanlarin yer tespiti, arama-kurtarma operasyonu, ilk yardim faaliyeti ve ambulanslarla saglik kuruluslarina sevki yapildi.

Deprem tatbikati Yeni Mahalle Hekimsuyu Caddesi’nde yapildi. Tatbikatta ekipler önce güvenlik için hasarli binanin etrafindan önlem aldi. Senaryo geregi, olay yerinde bulunan kisilerden bilgi alan ekipler, binanin giris katinda hasta bir kisi ve 2. katinda mahsur kalan bir kadin oldugunu ögrendi. Binada net olarak kaç kisi oldugu bilinmeyen tatbikatta dinleme ekibi, harekete geçti. Dinleme isleminin gerçeklestirilmesi için çevrede bütün is makinalari ve araçlar susturulurken orada bulunan kisiler de olay yerinden uzaklastirildi. Çevre sakinlerinden alinan bilgiler dogrultusunda binanin giris ve 2. katindan ses geldigi dogrulandi. Kurtarma ekibine bilgi verildi.

Senaryo geregi, giris kata ulasan ekipler, yatagini üzerine gardirop devrildigi için sikisan ve bilinci yerinde olmayan bir kisiyi ve 2. katta mutfakta üzerine buzdolabi devrilen yari baygin bir kadini sedye yardimiyla enkazdan çikardi. Binadan çikarilan yaralilar, saglik ekiplerine teslim edildi. Tatbikatta yapilan islemler hakkinda hazirlanan rapor, Istanbul AFAD ekibine bildirildi.

Gerçegi aratmayan tatbikata, Gaziosmanpasa Belediye Baskani Hasan Tahsin Usta da katildi.



"Hem ekiplerimizi burada yetistiriyoruz hem de halkimiza depreme hazirlik noktasinda çagri yapiyoruz"

Istanbul’da beklenen muhtemel deprem hakkinda konusan Gaziosmanpasa Belediye Baskani Hasan Tahsin Usta, "Hem depremle ilgili tedbirler almak hem de tatbikatta kendimizi bu sürece alistirmak anlaminda bir uygulama yapiyoruz. Burada kurtarma ekiplerimiz var. Itfaiye var. Ambulanslarimiz var. Sivil insiyatifler var. Kizilay var. Senaryo su; Avcilar’da bir deprem haberi aliniyor. Hemen burada bir evde enkazda kalan insanlar oldugu bilgisi geliyor. Biz de acil bir sekilde ekiplerimizle beraber buraya ulasip kurtarma operasyonu yapmayi planliyoruz. Bu tatbikat insallah gerçege dönüsmez. Ama biz her an Türkiye’nin herhangi bir yerinde afet ya da muhtemel durumlarda kurtarma ekiplerimizle beraber aninda oraya ulasmak istiyoruz. Dolayisiyla hem ekiplerimizi burada yetistiriyoruz hem halkimizi farkindalik olusturacak, depreme hazirlik noktasinda çagri yapiyoruz. Hem de tatbikatla kendimiz ne kadar zamanda bu operasyonu gerçeklestiririz, insanimizi nasil kurtarabilirizin de bir denemesini yapiyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA