Denizli'de Hali Ve Kilim Dokumaciligi Antik Çaga Dayaniyor

DENIZLI – Denizli Ihracatçilar Birligi (DENIB) Baskani Hüseyin Memisoglu, Denizli’nin hali ihracatinin 2022 yilinda bir önceki yila göre yüzde 2,8 artisla 24,8 milyon dolar olarak gerçeklestigini belirtti.

Denizli'de Hali Ve Kilim Dokumaciligi Antik Çaga Dayaniyor


Sektörle ilgili degerlendirmelerde bulunan DENIB Baskani Hüseyin Memisoglu, “Denizli’de hali, kilim, heybe, torba, çul, çuval ve seccade gibi yün ve kil dokuma tarihi oldukça eskilere dayaniyor. Denizli’nin geleneksel evlerinde sedirlerin üzerine de hali serilir, duvarlara da hali yastiklar dayanir. Tarihsel bir geçmisi olan hali, günümüzde ihracatta da önemli bir ürün olarak karsimiza çikiyor. Öyle ki, Dünya çapinda ülkemiz, hali ihracatinda üst siralarda yer aliyor.

Denizli’nin hali ihracati 2022 yilinda bir önceki yila göre yüzde 2,8 artisla 24,8 milyon dolar olarak gerçeklesti. 2023 yili Ocak-Eylül döneminde ise Denizli’nin ilgili sektörden ihracati 14,7 milyon dolara ulasti. Ülke genelinde 2023 yili Ocak-Eylül döneminde 2 milyar dolar hali ihracati yapildi. Denizli’den ise hali sektöründe 2023 yilinin ilk 3 çeyreginde 76 ülkeye 14,7 milyon dolar degerinde ihracat gerçeklestirdik. Ilimiz hali sektöründe yüzde 67 oraninda Avrupa’ya ihracat yapiyor. En fazla ihracat gerçeklestirdigimiz ilk 5 ülkenin yüzde 21 oranla ABD, yüzde 15 oranla Almanya, yüzde 14 oranla Fransa, yüzde 9 oranla Italya ve yüzde 6 oranla Ingiltere olarak siralaniyor. Yine son yillarda Kazakistan, Güney Kore, Çekya, Litvanya ve Isviçre’ye olan hali ve kilim ihracatindaki artislar oldukça dikkat çekiyor.” dedi.



“Hali ve kilimlere desen degil kültürümüzü dokuyoruz”

Denizli’de yer dösemelerinde, sedirlerin üzerinde, duvarlara dayanan yastiklarda, geleneksel yöre kadinlarinin heybelerinde ve seccadelerde hali ve kilim dokumalarina çok miktarda rastlandigini belirten DENIB Baskani Hüseyin Memisoglu, “Hali ve kilimlerin üzerindeki desenler incelendiginde onlarin yalnizca isleme degil, her birinin kültürümüzden bir parçayi sembolize ettigini görüyoruz. Denizli’den daha çok yünden ve ipekten yapilmis el halilari-kilimleri ile sentetik ve yün makine halilari ihraç ediliyor. Ilimiz ve ülkemiz ekonomisine katki saglayan sektör ihracatçilarimiza tesekkür ederiz” diye konustu.

Kaynak: İHA