'Felç Olursun, Masada Kalirsin' Denilen Hasta Lokman Hekim Van Hastanesinde Sagligina Kavustu

Yaklasik 3 yildir kalp kapagindaki yetmezlik nedeniyle sikinti yasayan ve gittigi hastanelerde ‘felç olursun, masada kalirsin’ denilen hasta, Lokman Hekim Van Hastanesinde geçirdigi basarili ameliyat sonucu sagligina kavustu.

'Felç Olursun, Masada Kalirsin' Denilen Hasta Lokman Hekim Van Hastanesinde Sagligina Kavustu
Siirt’te yasayan Abdullah Salk (68) isimli vatandas, kalp kapagindaki yetmezlik nedeniyle Istanbul ve Diyarbakir’daki birçok hastaneye basvurdu. Gittigi hastanelerde doktorlarin ‘felç olursun, masada kalirsin’ demeleri üzerine Lokman Hekim Van Hastanesine gelen Salk, burada yapilan basarili ameliyatla sagligina kavustu.

Konuyla ilgili açiklamada bulunan Lokman Hekim Van Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Halil Basel, Abdullah Salk isimli hastanin ritim probleminden dolayi kalbin kasilma gücünün çok zayifladigini ve yaklasik yüzde 25’e düstügünü ifade ederek, bunun hastanin kalbinde büyümeye neden oldugunu söyledi.

Bu durumun hastanin kalp kapaginda yetmezlige neden olduguna dikkat çeken Basel, “Hastamiz yillardan beri tedavi görüyor ama bu kapaktaki yetmezlik, 3-4 yildir hastamizi çok rahatsiz etmeye baslamis. Hatta hasta bize geldiginde tuvalete bile gidecek durumda degildi. Yemek yiyemiyor, konusunca bile nefesi daraliyordu. Tabi bu duruma hem kalbin zayif olmasi hem de kapaktaki durumun ileri derecede olmasi yol açiyor. Bu kapagin bir sekilde düzelmesi gerekiyordu” dedi.



“Yanlis karar nedeniyle hastalar evde ölümü bekliyor”

Büyük hastanelerde verilen yanlis kararlar nedeniyle hastalarin karamsarliga düstügünün altini çizen Prof. Dr. Basel, “Hastamizin gittigi her kardiyolog, ameliyat olmasi gerektigini söylüyor ama ‘hasta ameliyat olamaz, evine gitsin’ diye karar alinmis. Tabi hastalar, büyük hastanelerde böyle bir karar alininca, ‘Demek ki bunlar yapamadigina göre olmayacak’ diye düsünüyor ve evde ölümü bekliyor. Bize geldiginde biz ameliyat gerektigini, bu isin ameliyatsiz olamayacagini, ameliyat olamazsa ilerde daha büyük bir sikinti yasayacagini söyledik. Tabi bir insanin basina gelebilecek en kötü sey, aldigi nefesin yetmemesidir. Bundan daha kötü bir sey yok. Bu kisir döngünün durmasinin tek yolu ameliyattir. Istanbul’daki o devasa binalardaki doktorlar ‘ameliyat olamaz’ deyince, biz ameliyat yapip ters bir sey olursa, bu sefer hastalar diyecek ki ‘O doktor biliyordu ama bu doktor sirf para için bizi masada birakti.’ Üzerimizde böyle bir stres de olusuyor. Üst üste iki hastamiz evine gönderiliyor. Halbuki ameliyat olan hastamizdan biri su anda geziyor. Bu hastamiz da insallah birkaç ay sonra rahatlayacak. Bunu insanlari uyarmak için haber yapalim dedik. Bu sekilde iki hastamiz var ama bunun gibi kim bilir kaç tane hasta bu sekildedir” ifadelerini kullandi

“Çok eziyet çektim”

Ameliyat olduktan sonra kendini iyi hissettigini anlatan Abdullah Salk isimli hasta ise “Ameliyat olmadan önce Istanbul’a gittim. Nefes darligim vardi. Nefesim çikmiyordu ve çok eziyet çektim. Bazi doktorlar ‘ameliyatin risklidir, tehlikelidir’ dedi.

Simdi çok iyiyim. Halil Hocaya tesekkür ediyorum” diye konustu.



“Hiçbir doktor ameliyata yanasmadi”

Hastanin oglu Mehmet Salk da, “Babami Istanbul’a, Diyarbakir’a götürdük. Hiçbir doktor yanasmadi. Kalp kapagi çürümüs. Doktorlar; ‘ameliyat etsek felç olabilir, ameliyattan çikamaz’ deyince bizde ameliyat ettiremedik. Lokman Hekim Van Hastanesinde Halil Hoca ile görüstük. ‘Hastanizi ben ameliyat edecegim’ dedi.

Hastamiz su anda çok iyi. Kendisine tesekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA