Uzmanindan Savas Bölgesinde 'Asbest Ve Fosfor' Uyarisi

Israil’in Gazze’ye saldirilari esnasinda olusan yikim ve patlamalar nedeniyle bölgede bulunan halk ve çalisma yapan ekipler için ‘asbest ve fosfor’ uyarisinda bulunan Prof. Dr. Sait Karakurt, "Patlayicilar içerisinde bulunan fosfor’un deriye temas etmesi halinde yaralar olusur, nefes yoluyla akcigere çekilmesi ayni yaralarin akcigerde de olusmasina neden olur" dedi.

Uzmanindan Savas Bölgesinde 'Asbest Ve Fosfor' Uyarisi
Marmara Üniversitesi Pendik Egitim Arastirma Hastanesi Gögüs Hastaliklari Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Sait Karakurt, savas bölgelerinde olusan yikim ve atilan patlayicilar içerisinde bulunan kimyasal maddelerden dolayi yasanabilecek saglik sorunlari hakkinda bilgiler aktardi. Karakurt, savas bölgesinde olusan yikim sonrasi ’asbeste’ dikkat çekerken, patlayicilarin içerisinde bulunan kimyasal maddelerden ise ’fosfor’ için uyari yapti.

Prof. Dr. Sait Karakurt, "Biliyorsunuz savas bölgeleri yikim olan bölgeler. Binalarin yikimi ile birlikte olusan toz ve parçaciklarla insanlar karsi karsiya kaliyor. bunlar da vücuda zarar verebilir. Bu tozlar içerisinde bir de asbest var. Asbest dikis ignesi gibi sivri bir maddedir. Nefes yoluyla akcigere çekildigi zaman adeta oraya batiyor ve vücut bunu uzaklastiramiyor. Asbeste maruz kalanlarin 5 kat daha fazla akciger kanserine yakalandigini biliyoruz. Savas bölgesinde bulunanlar için mutlaka bulabiliyorsa N95 veya N99 maske takmalari gerekir. Ve yine bölgede patlamalar sonucu olusan sok dalgalari insan vücudundan geçerken enerjiye bagli olarak vücuda zarar veriyor. Akcigerde kanama, yirtilma ve ödem meydana getirebiliyor. Bu da zamanla solunum yetmezligine giden problemler olusturabiliyor. O bölgelerde yangin da fazla oluyor. yanmaya bagli partikül ve parçaciklar akcigerlere girip en uç noktasina kadar ulasip oradan da vücuda geçme ihtimali olabiliyor. Yangin sirasinda dumana maruz kalmak da sorun olusturuyor. Bir baska sorun da hastalarda var olan hastaliklarin artmasidir. Örnegin astim hastasinin yanginlar sonrasi karsilastigi duman ve tozlardan sonra hastaligi alevlenebilir veya çok ciddi boyutlara ulasabilir. Ya da hiç astimi olmayan bir kisinin aileden gelen astim genetigi vardir, bu yogun magduriyet sonrasi ilk defa kendisini orada gösterebilir. Patlayicilar içerisinde bulunan bir takim kimyasallar vücuda zarar verebilir. Fosfor atmosfere girdigi zaman su buhari ile birlesip fosforik asit haline dönebilir. Bu agirdir ve asagiya dogru çöker. Yeryüzünde çukur gibi yerlerde daha çok gözükebilir. Deriye temas etmesi halinde yaralar meydana getirir. Nefes yoluyla akcigere çekilmesi ayni yaralarin akcigerde de olusmasina sebebiyet verir. Korunma yöntemi olarak yapacak çok bir sey yok fakat maske takilabilir" dedi.

Kaynak: İHA