AB Liderlerinden Israil'e Saldirilara Periyodik 'Ara' Çagrisi

Avrupa Birligi (AB) liderleri, Belçika’nin baskenti Brüksel’de gerçeklestirilen zirvede Gazze’ye insani yardimlarin ulastirilabilmesi için Israil’e saldirilarina periyodik olarak ara verme çagrisi yapma konusunda uzlasi sagladi.

Brüksel’de AB üyesi 27 ülkenin liderlerinin katilimiyla bugün baslayan AB Liderler Zirvesi’nde üstünde mutabakat saglanan bildiride Hamas’in saldirilari kinanip, Israil’in “uluslararasi hukuk çerçevesinde” kendini koruma hakkina destek verildi.

Liderlerin AB Konseyi binasinda saatler süren müzakerelerin ardindan kabul ettigi ortak bildiride ayni zamanda Gazze’de kötülesen insani durumdan agir endise duyuldugu ifade edildi. Bildiride, Gazze’ye insani yardimlarin devamli, acil sekilde, güvenli ve engelsiz bir sekilde ulastirilabilmesi için koridor olusturma ve saldirilara periyodik olarak ara verilmesi çagrisi da yer aldi.

AB üyesi ülkeler arasinda Israil ve Filistin arasindaki çatisma konusundaki görüs farkliliklari ve farkli hassasiyetler nedeniyle zorlu müzakerelerle kabul edilebilen bildiri, uluslararasi bir baris konferansi düzenlenmesi fikrine de destek verdi.

Iki devletli çözüm vurgusu

Avrupa Birligi Konseyi Baskani Charles Michel’in Sözcüsü Ecaterina Casinge tarafindan paylasilan metinde ayrica Avrupa Birligi’nin Arap Birligi, Suudi Arabistan, Misir ve Ürdün ile birlikte Israil-Filistin barisi için öne sürdügü “Baris Günü Çabasi” isimli ortak girisime de atifta bulunarak birligin iki devletli bir çözümü temel alan bir siyasi sürece destek vermeye hazir oldugu ifade edildi.
Kaynak: İHA