Uzungöl'ün Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Plani Revizyonu Için Toplandilar

Türkiye’nin ve Dogu Karadeniz Bölgesinin en önemli turizm merkezleri arasinda yer alan Trabzon’un Çaykara ilçesindeki Uzungöl’de Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan Uzungöl Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Plani Revizyonu Toplantisi yapildi.

Uzungöl'ün Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Plani Revizyonu Için Toplandilar
Programda konusan Tabiat Varliklarini Koruma Genel Müdürü Dr. Haci Abdullah Uçan, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan Özel Çevre Koruma Bölgelerinde yapilan yönetim planlari, alanin sahip oldugu degerlerin korunmasi ve sürdürülebilir kullanimini saglamak için ilgili tüm taraflari ve ilgi gruplarini bir araya getirdiklerini hatirlatti. Uçan “Güçlü bir koordinasyon, isbirligi ve iletisim kurulmasini saglayarak sektörler arasi politikalarin uyumuna katki vermekte ve tüm taraflarin yönetime aktif olarak katilmalarini ve sorumluluk üstlenmelerini tesvik etmekteyiz. Uzungöl Özel Çevre Koruma Bölgesinin, dogal, kültürel ve turizm degerlerinin ve sosyoekonomik yapisinin korunarak kullanilmasi ve sürdürülebilir yönetimini saglamak ve koruma bilincini artirmak amaciyla 2013-2017 yillari için hazirlanan Uzungöl Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planinin uygulama döneminin sona ermis olmasindan dolayi, bölgede yillar içerisinde degisen çevresel ve sosyo ekonomik kosullar ile alanin koruma kullanma kararlarinin sürdürülebilirligi ve etkinligi açisindan güncellemesine ihtiyaç duyulmustur. Uzungöl’de koruma tedbirleri, planlama ve yürütülen arastirma çalismalarina iliskin bilgilendirme sunumlari ve proje ekibinde yer alan akademisyenler, katilimcilar ve paydaslar ile birlikte alan incelemesi yapilmistir. Grup çalismalari ile paydaslardan alinan görüsler dogrultusunda sorun analizi, ideal hedefler, sinirlayici-destekleyiciler ve bölgenin vizyonu belirlenecek. Belirlenen vizyona ulasmak için ideal ve uygulama hedefleri ile faaliyet planlari olusturulacaktir” dedi.

Çaykara Belediye Baskani Hanefi Tok ve Kaymakam Gürdal Erbek ise yaptiklari konusmalarda toplantinin bölgeye olumlu sonuçlar getirmesi temennisinde bulundu.

Programa katilan akademisyenler ise kendilerine ayrilan süre içerisinde Uzungöl’ün daha önceden hazirlanan Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planinin yükselen turizm hareketliligi ile hedeflerine ulasilamadigi ve yapilacak olan toplantilar ile bölgedeki çalismalar neticesinde ÖÇK sinirlarinin yeniden planlanip dogayi koruyarak, bölgedeki yasayan insanlarinda yasam haklarini gözeterek ve bölgede artan turizmi de dikkate alarak çalismalar yapildigini aktardilar. Yapilan konusmalarin ardindan Haldizen Yaylasi, Balik Gölü ve Aygir Gölü alanlari gezilerek incelemelerde bulunuldu.
Kaynak: İHA