Atatürk Üniversitesi Ve Türk Havacilik Uzay Sanayi Arasinda Is Birligi Protokolü

Atatürk Üniversitesi ve Türk Havacilik Uzay Sanayi (TUSAS) is birligiyle düzenlenen Hidrojen ve Yakit Pilleri Arastirma Laboratuvari açilis töreni ve kurumlar arasi is birligi imza töreni, Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçeklesti.

Atatürk Üniversitesi Ve Türk Havacilik Uzay Sanayi Arasinda Is Birligi Protokolü
Törenin açilis konusmasinda, havacilik ve uzay sanayisi teknolojinin hizla degistigini ve sinirlari zorlayan bir alan oldugunu belirten Türk Havacilik Uzay Sanayi Ar-Ge ve Teknoloji Direktörü Prof. Dr. Erdal Çelik, TUSAS’in bu alanda lider konumuyla gelecegin teknolojilerini sekillendirmek ve küresel ölçekte rekabet etmek amaciyla büyük bir sorumluluga sahip oldugunu aktardi.

“Ögrenciler laboratuvar projelerine katilarak teorik bilgilerini pratik uygulamaya dönüstürme firsati bulacak”

Çelik, “Üniversite-sanayi is birligi kapsaminda Atatürk Üniversitesinde açilacak olan TUSAS Hidrojen ve Yakit Pilleri Arastirma Laboratuvari, havacilik ve uzay alanlarinda gelecegin teknolojilerini sekillendirmek için atilan çok önemli bir adimdir. Bu laboratuvar, 6 stratejik alanda gerçeklestirilecek çalismalarla Türkiye’yi havacilik ve uzay sanayisi küresel arenasinda daha da rekabetçi hale getirmek için tasarlanmistir. Bu kapsamda laboratuvarin en öncelikli hedeflerinden birisi, genç yeteneklere havacilik sektöründe deneyim kazandirmak ve onlari bu kritik sektörde bilgi sahibi yapmaktir. Ögrenciler laboratuvar projelerine katilarak teorik bilgilerini pratik uygulamaya dönüstürme firsati bulacak ve havacilik sektörüne daha donanimli bir sekilde katkida bulunabilecekler. Ayrica bu laboratuvarin sundugu firsatlardan biri de üniversite-sanayi is birligi projelerine katilim imkanidir. Ögrenciler bu tür projeler araciligiyla teknoloji sirketi olan TUSAS ile is birligi yaparak havacilik problemlerine çözüm üretme deneyimini kazanacaklar. Bu yeni laboratuvarin faaliyetleri arasinda hidrojen teknolojileri, yakit pilleri modelleme çalismalari, hibrit sistem tasarimi modelleme, yakit pili tabanli güç sistemlerinin tasarimi ve gelistirilmesi bulunmaktadir” ifadelerini kullandi.

“Yeni laboratuvarda, yakit pili modelleme, hibrit sistem tasarim ve modelleme, yakit pili tabanli güç sistemlerinin tasarimi çalismalari yapilacak”

“Havacilik ve uzay sanayisinde küresel ilk yüz oyuncu arasinda yer alan Türk Havacilik ve Uzay Sanayii, proje konularina bagli olarak, yapisal, uçak, helikopter, insansiz hava araçlari, uzay sistemleri ve MMU olmak üzere alti stratejik alanda ürünleri ve müsterileri için geçerli olan çok çesitli mühendislik ve teknoloji disiplinlerinde faaliyet göstermektedir” sözleriyle konusmasina baslayan Rektör Prof. Ömer Çomakli, gelisen teknolojiye ayak uydurmak ve yenilikçi teknolojiler ile pazar rekabeti kosullarinda güçlü kalabilmek için Ar-Ge faaliyetlerinin öneminin büyük oldugunu vurgulayarak, Ar-Ge faaliyet alanlarinin genisletilmesi kadar, Ar-Ge için faydalanilabilecek bilgi ve kaynak aginin güçlenmesinin de büyük önem tasidigini söyledi.



Prof. Dr. Çomakli, “Bu kapsamda TUSAS, üniversiteleri kendi Ar-Ge ekosisteminin dogal bir parçasi haline getirebilmek ve yenilikçi teknolojileri takip ederken akademik kaynaklardan sinirsiz faydalanabilmek için üniversitelerdeki akademik ve teknik alt yapiyi TUSAS Ar-Ge ihtiyaçlari çözüm mekanizmalarinin bir parçasi haline getirebilmeyi amaçlamaktadir. Üniversite-sanayi is birligi çalismalari kapsaminda TUSAS tarafindan bugün Mühendislik Fakültesinde, Atatürk Üniversitesi - TUSAS Hidrojen ve Yakit Pilleri Arastirma Laboratuvarinin açilisini yapiyoruz. Açilan bu yeni laboratuvarda yapilacak çalismalar kapsaminda PEM yakit pili modelleme çalismalari, hibrit sistem tasarim ve modelleme, yakit pili tabanli güç sistemlerinin tasarimi ve gelistirilmesi çalismalari yapilacaktir.

Çok sayida arastirmacinin görev yapacagi Arastirma Laboratuvarinda, TUSAS’in özgün platformlarinda kullanilacak ileri Ar-Ge çözümlerinin, Üniversitemizdeki akademisyen ve ögrencilerle birlikte gelistirilmesi saglanarak, savunma sanayine ve havacilik endüstrisine nitelikli arastirmaci yetistirme misyonu yerine getirilecektir. Bu laboratuvarda yapilacak ileri Ar-Ge çalismalari için TUSAS HPC sisteminden 1.000 çekirdek tahsis edilecektir. Ögrenciler burada çalisacaklari projeler kapsaminda LIFT UP, LIFT UP+ ve LIFT UP++ programlari ile maddi olarak da destekleneceklerdir” dedi.



“Çok basarili bir egitim veriyoruz ancak uygulama alanimiz çok zayif”

Ülkemizin nadide kuruluslarindan biri olan TUSAS’in Atatürk Üniversitesinde böylesine teknolojik bir laboratuvari hizmete açmasinin sevinilecek ve iftihar edilecek bir durum oldugunu belirten Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, böyle bir dönemde millet ve devlet olarak güçlü olmak zorunda oldugumuzu söyledi.



Üniversite-sanayi is birligi noktasinda Erzurum’un eksiklikleri oldugunu belirten Baskan Sekmen sunlari aktardi:

“Belediyemize ait sirketlerden bazilari bu tür teknolojik gelismelere uygun çalismalar yapiyor. Burada yapilacak birtakim çalismalari TUSAS ile birlikte is birligi içerisinde yürütebilecegimizi ifade ediyorum. Bu is birlikleri sayesinde laboratuvarlar etkili olacak ve ögrenci kardeslerimiz gelecege iyi yetisecek. Üniversitelerimizin en büyük sorunlarindan bir tanesi uygulama alanlarinin yoksunlugu olarak göze çarpiyor. Çok basarili bir egitim veriyoruz ancak uygulama alanimiz çok zayif. Hangi bransta olursa olsun çocuklarimizi sadece teorik degil uygulamali egitimlere de yönlendirmeliyiz.”

Açilis konusmalarinin ardindan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli ve Türk Havacilik Uzay Sanayi Ar-Ge ve Teknoloji Direktörü Prof. Dr. Erdal Çelik kurumlar arasi is birligi protokolünü imzaladilar.

Mühendislik Fakültesi içerisinde hizmet verecek olan Hidrojen ve Yakit Pilleri Arastirma Laboratuvari’nin açilisi protokol tarafindan gerçeklesirken, konuklar çalisma yapan ögrencilerle bir süre sohbet etti.

Rektör Çomakli, Prof. Dr. Çelik’e birimleri tanitti

TUSAS Ar-Ge ve Teknoloji Direktörü Prof. Dr. Erdal Çelik, TUSAS Üniversite Iliskileri Müdürü Dr. Süleyman Demir ve TUSAS Teknoloji Gelistirme Mühendisi Dr. Seda Sivri’yi Rektörlük makaminda agirlayan Prof. Dr. Çomakli, konuklarina Atatürk Üniversitesinin Yeni Nesil Üniversite Tasarim ve Dönüsüm Projesi kapsaminda hizmete açtigi birimleri tanitti.

Rektör Çomakli ve Prof. Dr. Çelik, Bilimsel Arastirma Projeleri Koordinasyon Birimi, Kurumsal Iletisim Direktörlügü, Arastirma Üniversitesi Izleme ve Degerlendirme Ofisi, Veri Yönetim Ofisi, Dijital Dönüsüm ve Yazilim Ofisi gibi birçok birimi ziyaret ederek birim yöneticilerinden bilgi aldilar.

Açilis törenine ev sahibi olarak Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli’nin yani sira Vali Yardimcisi Ahmet Özdemir, Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, Türk Havacilik Uzay Sanayi Ar-Ge ve Teknoloji Direktörü Prof. Dr. Erdal Çelik, rektör yardimcilari, fakülte dekanlari, akademisyenler ve ögrenciler katildi.

Kaynak: İHA