Yumurta Gününe Özel Yumurta Kabuklarindan Defile...

Dünya Yumurta Günü’nde Hastavuk anlamli bir etkinlige imza atti. Lise ögrencileri tavuk tesisinde defile gerçeklestirdi. Yumurta kabuklari, yem çuvallari, tavuk tüyleri, yumurta violleri gibi atik malzemelerle kendi hayal gücünü kullanarak elbise tasarlayan ögrenciler çevre kirliligine ve su krizine dikkat çekti. Birbirinden farkli kiyafetlerle podyuma çikan ögrenciler izleyicilerden tam not aldi.

Yumurta Gününe Özel Yumurta Kabuklarindan Defile...
Hastavuk her yil Ekim ayinin ikinci Cuma günü tüm dünyada kutlanan Dünya Yumurta Günü’nde anlamli bir etkinlige imza atti. Yumurtanin besleyici degerine, faydalarina dikkat çekmek, tüketimi arttirmak ve tesvik etmek için kutlanan güne bir anlam daha katarak çevre kirliligi ve su krizine dikkat çeken Hastavuk, tavuk tesisinde tavuk atiklarindan defile gerçeklestirdi. Zübeyde Hanim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Moda Tasarim ve Çocuk Gelisimi ögrencileri kendi hayal güçlerini kullanarak boyanmis tavuk tüyleri, kesilmis yumurta violleri, yem çuvallari, yumurta kabuklari gibi pek çok atik kullanarak kiyafet tasarladi. Ögrencilerin 1 ay boyunca emek sarf ederek hazirlandigi defile izleyicilerden büyük begeni topladi.

Türkiye yilda ortalama 22 milyar yumurta üretiyor

Türkiye’nin yumurta üretiminde ilk 10 ülkeden biri oldugunu açiklayan Hastavuk Damizlik Genel Müdürü Müfit Yavuz, “Her yil Ekim ayinin 2. Cuma günü kutlanan Yumurta Günü kutlu olsun. Yumurtanin önemini vurgulamak için olusturulan bu günde aslinda dünyanin en saglikli, ülkemizin de en önemli protein kaynaklarindan biri olan yumurtanin vurgulanmasini hedefliyoruz. Bugün güzel bir okuldan kizlarimizin defilesini seyrettik. Aslinda burada vurgulamaya çalistigimiz yumurtanin her alanda hem insan sagligi açisindan hem de ekonomi anlaminda ülkemiz kaynaklarina olan faydalarini bir kez daha vurgulama imkani bulduk. Arkadaslara tesekkür ediyorum. Çok güzel bir defile oldu. Türkiye dünyada yumurta üretiminde ilk 10 ülke arasinda yer alan, yaklasik 110 milyon yumurta popülasyonuna sahip, yilda 22 milyar yumurta üreten, bunun yaklasik yüzde 30’unu ihraç eden bir ülke. Gida sektörünün pandemi döneminde ne kadar önemli bir sektör oldugunu gördük. Kendi kendimize yetebilir halde olup ayni zamanda da ülke ekonomisine ihracatla katki saglayan çok degerli bir sektör. Yumurtanin faydalari anlaminda bakacak olursaniz da aslinda saymakla bitmez ama ülkemizin en önemli protein kaynagi olmasinin yani sira içerigindeki bir takim bilesenlerle ülke insaninin saglikli yetismesini, çocuklarimizin beyinsel fonksiyonlarinin gelisiminde, göz sagliginda, vücudun günlük ihtiyaci olan proteini sadece tek bir yumurtayla saglayabildigimiz oldukça önemli bir besin kaynagi. Çocuklugumuzdan beri söylenen günümüzde önemi iyice ortaya çikan günde en az bir yumurta tüketmenin ne kadar önemli oldugunu oldugunu bir kez daha görmüs olduk” ifadelerini kullandi.

“Ögrencilerin mesleki adimlarinda çok önemli bir gelisme oldu”

Etkinlige katki sagladiklari için mutluluk duydugunu belirten Zübeyde Hanim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Gündüz Korucu, “Öncelikle dünya yumurta günü kutlu olsun. Hastavuk tarafindan okulumuza böyle bir etkinlik teklif edildiginde çok heyecanlandik. Çünkü ögrencilerimiz farkli bir ortamda kendi tasarladiklari ürünleri sergileme firsati buldular. Ögrencilerin mesleki adimlarinda çok önemli bir gelisme oldu. Ögrencilerimiz sosyal sorumluluk duygusu kazandilar, hem de kendi özgüvenlerini bir adim daha tasimis oldular. Multidisiplinler arasi bir yaklasimla hem moda tasarim ögrencilerimiz hem de çocuk gelisimi ögrencilerimiz kendi yeteneklerini ortaya koymus oldular. Böylelikle bizde bu etkinlige katki sunmaktan mutluluk yasamis olduk” dedi.

“Besleyici degeri olan yumurtanin hiçbir seyi atilmaz”

Yumurta kabuklarinin birçok alanda fayda sagladigini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Tayar, “Her sene dünya gida günü, yumurta günü gibi farkli günler kutlanir, bu sene Dünya Gida Gününün temasi ‘Gelecek için yumurta’ oldu. Yumurtanin besleyici yönü konusulurken bu günlerde ihmal edilen bir konu var, çevre kirliligi ve su krizi konularina dikkat çekmek adina ögrencilerimiz sadece atiklardan olusan kiyafetlerle atiklarin atik olmadigini, degerlendirilebilecegine vurgu yaptilar. Bunlardan gelinlik yaparak ‘çuval giyse yakisir’ sloganini hak ettiler. Yumurtanin besin degerini yillardir konusuyoruz. Bizim çöpe attigimiz yumurtanin kabuklari var. Yumurta kabuklari evlerde temizlikte kullanilabilir, cilt maskesi hammaddesi noktasinda mükemmel bir güzellik unsuru, bunun disinda kuslarin beslenmesine katilabilir. Iyice kaynatildiktan sonra ufalanarak kus yemlerine karistirilabilir. Insan gidasi olarak da kullanma sansimiz var. Yumurta kabuklari iyice haslanip mikroplari öldürüldükten sonra ufalanarak yemeklere katilabilir, bu sayede vücudun kalsiyum ihtiyaci karsilanabilir. Bu seneki sloganimiz ‘besleyici degeri olan yumurtanin hiçbir seyi atilmaz kabugu bile degerlendirilir’. Temizlikte, cilt bakiminda, beslenmede mükemmel bir takviyedir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA