Tuzla'da Deprem Farkindaligi Açiklamasi Günde 120 Kisiye Egitim Veriliyor

Tuzla Belediyesi Arama Kurtarma ekipleri, Istanbul’da deprem ihtimaline karsi hazirlikli olmak için her gün 120 kisiye egitim veriyor. Bu egitimlerde afet öncesinde, afet sirasinda ve sonrasinda yapilmasi gerekenler anlatiliyor.

Tuzla'da Deprem Farkindaligi Açiklamasi Günde 120 Kisiye Egitim Veriliyor
Tuzla Belediyesi, beklenen Istanbul depremine karsi vatandaslari bilinçlendirmeye devam ediyor. Tuzla Belediyesi Arama Kurtarma Eekipleri bu çerçevede, afet öncesi, afet ani ve sonrasinda alinmasi gereken önlemler hakkinda günlük 120 kisiye egitim veriyor. Katilimcilara çök-kapan-tutun taktigi, toplanma yerlerinin önemi ve deprem çantasinin gerekliligi gibi konularda bilgilendirme yapiliyor. 6 Subat depremlerinde aktif rol oynayan arama kurtarma ekipleri tarafindan verilen bu egitimler sonunda katilimcilara ‘Temel Afet Bilinci’ sertifikasi veriliyor.

Afet isleri müdürlügü kuruldu

Tuzla Belediyesi, Belediye Baskani Dr. Sadi Yazici’nin liderliginde, Tuzla Afet Kurtarma ekibi ile birlikte AFAD is birligi içinde, ’Afet Müdahale Plani’, ’Afet Risk Yönetim Modeli’, ’Acil Toplanma Alanlari’ ve ’Arama Kurtarma Koordinasyonu’ gibi kritik konular da dâhil olmak üzere bir dizi çalismaya imza atti. Bu çalismalar, özellikle 6 Subat depreminden sonra belediye bünyesinde olusturulan ‘Afet Isleri Müdürlügü’ tarafindan yürütüldü ve depremde olusabilecek zararlarin en aza indirilmesini hedeflendi. Ayrica, vatandaslarin esyalarini duvarlara güvenli bir biçimde monte edebilmeleri, Tuzla afet ilçe gönüllüleri ekibinin olusturulmasi ve Tuzla Deprem Izleme Istasyonu için uygun yer tahsis edilmesi gibi projeler, belediyenin sundugu hizmetler kapsaminda hayata geçirildi. Tuzla Belediyesi, bu tür projeler araciligiyla vatandaslara sürekli sürekli bilinçlendirerek hizmet saglamayi amaçlamakta.

“Vatandasimizin bilinçlendirilmesi her seyden daha önemli”

Tuzla Belediyesi Arama Kurtarma Ekipleri Sorumlusu Ibrahim Erten, afet farkindalik egitimleriyle ilgili, “Davet geldigi zaman 7’den 70’e herkese egitim vermeye gidiyoruz. Bugün, meslek edindirme kurslarinda lise ögrencilerine afet farkindalik egitimi verdik. Muhtemel bir afet durumunda, afet öncesi, sirasi ve sonrasinda neler yapilmasi gerektigini sohbet ortaminda anlattik. Devletimiz birçok konuda afete hazirlik yapiyor. Belediyemiz de kentsel dönüsüm ya da arama kurtarma ekiplerinin yetistirilmesi gibi faaliyetlerle depreme karsi bir farkindalik yaratiyor. Vatandasimizin bilinçlendirilmesi ise her seyden daha önem arz ediyor. Vatandasimiz ne kadar dogru bilinçlenir ve dogru hareket ederse muhtemel bir deprem durumunda daha güçlü oluruz. Daha etkin hareket eder ve afet riskinden daha çabuk kurtulmus oluruz. O yüzden vatandasimizin egitilmesi, bu konuda bilgi sahibi olmasi ve hazirlik yapmasi her seyden daha önemli. Tüm bunlar neticesinde biz bu egitime çok önem veriyor, davet edilen her yere gidiyoruz” seklinde konustu.



“Burada ögrendiklerimi ailemle de paylasacagim”

Proje kapsaminda Tuzla Halk Egitim Merkezi’ndeki egitime katilan 15 yasindaki lise ögrencisi Muhammed Sevinç, “Hocamiz geldi ve depremde yapmamiz gerekenleri bize anlatti. Tüm anlatilanlarin yararli oldugunu biliyorum ve herhangi bir sallantida bugün ögrendiklerimizi uygulayacagim” dedi.

Lise ögrencisi Abdulkadir Salik da “Hocamiz depremde yapmamiz gerekenleri anlatti. Çök-kapan-tutun kuralini, ailemizle plan yapip toplanma yerini ayarlamayi ögretirken bir yandan da deprem çantasinda nelerin ne için gerektigi ile ilgili bilgi verdi. Burada ögrendiklerimi ailemle de paylasacagim. Planlar kuracagiz ve ögrendiklerimizi uygulayacagiz. Bu bilgileri herkesin ögrenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA