285 Metre Uzunlugunda 3 Kattan Olusuyor Açiklamasi Tarihi Sulu Magara Ziyaretçilerini Agirliyor

Kirikkale’nin Keskin ilçesinde 3 kattan olusan, 285 metre uzunlugunda ve eski Hristiyanlik döneminde kursun madeni ocagi olarak kullanilan Sulu Magara, ziyaretçilerini agirliyor.

285 Metre Uzunlugunda 3 Kattan Olusuyor Açiklamasi Tarihi Sulu Magara Ziyaretçilerini Agirliyor
Kirikkale’nin Keskin ilçesinde Paleozoik dönemine ait Sulu Magara, yatay olarak gelismis, yari dogal-yari yapay, düden konumlu fosil magara özelligi tasiyor. 285 metre uzunluga sahip olan magara, birbirine bagli 3 kattan ve 2 galeriden olusan magaranin en derin noktasi 25 metre olup tavan yüksekligi 1 ile 4 metre arasinda oldugu degerlendiriliyor.

Tas duvarlarla örülü bölümleri bulunan Sulu Magara, erken Hristiyanlik döneminde de kursun madeni ocagi olarak kullaniliyordu. Kirikkale Valiligi tarafindan 2019 yilinda turizme kazandirilan Sulu Magara, ziyaretçilerini agirlamaya devam ediyor. Ziyaretçilerin ugrak noktasi haline geldigi magaranin dogal kesiminde yer alan havuzlu salon ve salona ait bölümlerde ise maden isletildigi rivayet ediliyor.

Sulu Magarayi ziyaret eden Tugba Aldan, "Buraya ilk geldigim zaman ’Tarihi yerler, gezilecek yerler nere?’ diye sordugumda ’Sulu magara’ dediler. Dikkati mi çeken en önemli noktasi yagisli dönemler disinda magaranin tamamen kuru olmasi. Nem orani yüzde 85 oranin da oldugu söyleniyor. Tip Fakültesi’nde yapilan arastirma sonrasi gögüs ve solunum hastaliklarina iyi geldigi söylendi. Magaranin ortalama sicakligi 18 derece oldugu söylendi" diye konustu.

Ilk kez Sulu Magaraya geldigini anlata Kübra Üçer, "Suan içinde bulundugumuz Sulu magaraya, Kirikkale’de ikametgah etmeme ragmen ilk defa geliyorum. Buraya beni çeken biraz hakkinda arastirma yapmistim. Tip Fakültesinin doçent doktorlari burada yaptigi arastirma yapiyorlar ve arastirma sonucunda solunum hastaligi olanlar için gayet iyi oldugu kesfediliyor. Bu bulgurlar sonucunda burayi ziyaret etmek istedim, içindeki havayi solumak istedim. Aslinda burasi çok uzak bir yer degil, Kirikkale’ye 27 kilometre uzaklikta" seklinde konustu.

Ingilizce ögretmeni Sule Erturan, "Bugün yolumuz Keskin’e düstügü için Sulu magarayi da ziyaret etmek istedik. Burada güzel hatiralar biriktirdik gezdik, fotograf çekindik. Keskin’e yola düsenlerin ziyaret etmesini öneriyorum. Güzel ve nemli bir yer burasi" dedi.

Magaranin ziyaret edilmesini tavsiye eden müzik ögretmeni Ekrem Tasan ise, "Keskinli olmama ragmen buraya ilk defa geliyorum ve çok güzel bir yer. Havasi çok güzel. Insallah herkesi beklerim buraya gelmelerini de tavsiye ederim. Tarihi mirasimiz, Keskin’imiz ile gurur duyuyoruz" ifadesini kullandi.
Kaynak: İHA