Bahçesinde Yetistirdigi Su Kabaklarini Süs Esyalarina Ve Kabak Kemaneye Dönüstürüyor

Kirsehir’in Çiçekdagi ilçesinde yasayan 62 yasindaki emekli Mehmet Ay, evinin bahçesinde yetistirdigi su kabaklarindan çesitli süs esyalari ve kabak kemane yapiyor.

Bahçesinde Yetistirdigi Su Kabaklarini Süs Esyalarina Ve Kabak Kemaneye Dönüstürüyor
Yozgat’in Yerköy ilçesi sinirina komsu ilçelerden Kirsehir’in Çiçekdagi ilçesinde yasayan Mehmet Ay, özel olarak temin ettigi tohumlardan ürettigi su kabagi ile çesitli süs esyalari ve kabak kemane elde ediyor. Evinin bahçesine kurdugu atölyesinde Rum ustalardan ögrendigi kabak kemane isini sanatini yillardir sürdüren Ay, baston, maket ev, Osmanli sandiklari, lamba ve abajura kadar birçok süs esyasi üretiyor. Yaptigi ahsap çalismalarin tamamen kendi tasarimi oldugunu ve büyük kisminda çivi dahi kullanmadigini söyleyen Ay, ürettigi sanat eserlerinin satisini da gerçeklestirerek aile bütçesine katki sunuyor.

"Günde iki tane kabak kemane yapiyorum"

Kabak kemane isini evinin bahçesindeki atölyesinde yaptigini kaydeden Ay, “Tüm malzemelerimi bir araya toplayarak basta kabak kemane olmak bastondan ev maketlerine, Osmanli sandiklarindan kabak lambalarina kadar birçok ürünü yaptim. Kabak kemanenin yapimi oldukça hassas, dikkat isteyen emek isteyen bir is. Günde iki tane kabak kemane yapmaya çalisiyorum. Bazen bu süreç uzayabiliyor bunun sebebi de dönem dönem kabak bulamayisimdir. Evimin bahçesinde kendi ürettigim kabaklardan üretim yapiyorum. Biliyorsunuz kabak bir sebze. Bir sebzeyi aliyorsunuz degisik hayvanlarin derisini, bazi hayvanlarin gerekirse bagirsagi, bazilarinin yürek zari, bunlari kullanarak bir agaçla birlestirerek bir enstrüman haline getiriyorsunuz. Kabaklarin kurumasi zaman aliyor. Yagisli geçen mevsimlerde bu süreç daha da uzuyor. Bu sene yine böyle oldu. Baska köylerdeki arkadaslardan kabak temin ediyorum. Üzerine sürülen vernigin kurumasi, yayda kullanilan at kilinin bulunmasi ki bunu bulmakta da zorluk yasayabiliyorum. Bastan sona kolay olmayan nazli bir is” dedi.



"Kabak kemane isini Rum ustalardan ögrendim"

Kabak kemane isini Rum ustalardan ögrendigini, simdi bu ustalarin hiçbirinin yasamadigini söyleyen Mehmet Ay, “Bu sanata sahip çikilmali, bu isi yapan çok kimse kalmadi. Imkanim elverdigi sürece bu meslegi yapmaya devam edecegim. Bu meslegin nadir bayrak tasiyicilarindan biriyim. Ben aldigim belgeler sayesinde üniversitelerde ders verecek durumdayim. Yeni jenerasyona kabak kemanenin tanitilmasi ve sahiplendirilmesi gerekli. Milli Egitim Müdürlügü bünyesinde enstrüman yapimciliginin olmasi çok önemli. Bu konuda girisimlerim var ama henüz bir sonuç alamadim. Bu meslek zanaati tasiyan ve sahip çikilmasi gereken bir meslek” diye konustu.

Kaynak: İHA