Amasya'da Tarihi Restorasyon Tamamlandi, Isiklandirma Yenilendi Açiklamasi Görenler 'Rüya Sehir' Diyor

Amasya’da UNESCO Geçici Dünya Mirasi Listesi’nde bulunan Harsena Dagi’nda süren restorasyon ve isiklandirma bakim çalismasi tamamlandi.

Amasya'da Tarihi Restorasyon Tamamlandi, Isiklandirma Yenilendi Açiklamasi Görenler 'Rüya Sehir' Diyor
2 bin yildan fazla geçmisi olan tarihi surlar, dagin eteklerinde inci gibi siralanan Osmanli döneminden kalma Yaliboyu Evleri, Kral Kaya Mezarlari ve Yesilirmak’in gerdanligi köprülerin isiklandirma sistemi elden geçirilerek yenilendi. Kente gelenlerin “Rüya sehir” dedigi manzara dronla havadan görüntülendi.

Türkiye’nin en büyük açik alan aydinlatma sistemlerinden

20 bin metrekare alani kapsayan led aydinlatma sistemi, büyüklük ve ölçek bazinda Türkiye’nin en büyük açik alan aydinlatma sistemlerinden biri olarak gösteriliyor. Isil isil parildayan Sehzadeler Sehri Amasya, kartpostallik manzarasiyla turistlerin ve fotograf tutkunlarinin ilgisini çekiyor.

Turizmde marka kent

Amasya Valisi Mustafa Masatli, Kültür ve Turizm Bakanligi’nin turizmde marka kent ilan edilmesi sonrasinda önemli turizm yatirimlarinin sagladigi kenti görmeye gelen turistler tarafindan “Rüya sehir” diye adlandirilmasindan mutlu olduklarini belirtti.

Harsena Dagi ve Pontus Kral Kaya Mezarlari’nin UNESCO Geçici Dünya Mirasi Listesi’ne alinmasinin Amasya’nin önemini bir kez daha göz önüne serdigine deginen Vali Masatli, “Biz de bu bilinçle hem geçmis medeniyetlerin mirasina sahip çikmak, turizm potansiyelini en üst seviyede kullanmak adina pek çok çalisma yapmaktayiz. Anadolu cografyasinin ihtisamli kalelerinden olan Harsena Kalesi’nin sur duvarlarinin onarimi ve restorasyonu büyük ölçüde tamamlanmistir. Bu çalismaya tamamlayici olarak da daga ve evlere ayri bir güzellik katan isiklandirma sistemini de tamamen elden geçirerek hizmete açtik” diye konustu.



Vali Masatli: “Misafirlerimizi kadim sehrimize bekliyoruz”

Dis etkenler ve iklim kosullarinin da etkisiyle zaman içerisinde ariza ve kopmalarin bas gösterdigi isiklandirma sisteminin yenilenmesine 3 milyon TL’lik harcama yapildigini anlatan Mustafa Masatli, “Isiklandirma görüntüsüne turistler ‘Rüya sehir’ diyorlar. Biz de yerli ve yabanci misafirlerimizi gündüzü ayri gecesi ayri güzellikteki kadim sehrimize bekliyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA