Lideri Yakalanan Sinaloa Karteli Meksika'da Terör Estiriyor Açiklamasi 7 Yarali

Meksika’daki Sinaloa Karteli’nin eski lideri El Chapo lakapli uyusturucu baronu Joaquin Guzman’in oglu Ovidio Guzman’in yakalanmasinin ardindan kartel üyeleri birçok kentte terör estirdi. Ülkede patlak veren siddet olaylarinda su ana kadar 7 polis yaralandi.

Lideri Yakalanan Sinaloa Karteli Meksika'da Terör Estiriyor Açiklamasi 7 Yarali


Meksika ordusunu Sinaloa eyaletindeki Culiacan ve çevre sehirlerde sabahin erken saatlerinde düzenledigi operasyonda “El Chapo” lakapli Meksikali ünlü uyusturucu baronu Joaquin Guzman’in oglu Sinaloa Karteli lideri “El Raton” lakapli Ovidio Guzman’in yakalanmasinin ardindan sokaklar karisti. Kartel üyeleri Sinaloa eyaletinde Culiacan ve Mazatlan basta olmak üzere bir çok kentte terör estirirken, ülkede patlak veren siddet olaylarinda su ana kadar 7 polis yaralandi. Kartel üyeleri sehirlerde, araçlari ve isyerleri atese verirken, güvenlik güçleri çatismaya girdi.

Sinanloa’da egitime ara verildi, resmi kurumlarda hizmetler askiya alindi

Sinaloa Valisi Ruben Rocha Moya yaptigi açiklamada, güvenlik güçlerinin yürüttügü operasyonlar ve suç gruplarinin siddetli tepkisi nedeniyle vatandaslara olaylar sona erene kadar evlerinden çikmamalarini tavsiye etti. Eyalet genelinde egitime ara verilirken, vergi daireleri, seçim kurumu ve bankalar gibi kamu kurumlarinda hizmet askiya alindi.

Hapishanede tutuklu kartel üyeleri ayaklandi

Guzman’in yakalanmasi Culiacan Hapishanesi’nde tutuklu bulunan kartel üyelerinin isyan çikarmasina neden oldu. Görgü taniklari, hapishaneden alev ve dumanlarin yükseldigini ve silah seslerinin geldigini ifade etti.



Sinaloa Eyaleti Kamu Güvenligi Bakani Cristobal Castaneda, Culiacan Hapishanesindeki olayin mahkumlarin bir firar girisimi oldugunu ifade ederek, herhangi bir can kaybi olmaksizin durumun su anda kontrol altina alindigini söyledi.



Eyalette uçuslar askiya alindi

Culiacan Havaalaninda ise Aeromexico Havayollarina ait bir uçaga kalkistan hemen önce ates açildigi bildirildi.

Açilan ates uçaktaki yolcularda büyük panige neden olurken, Aeromexico Havayolu, uçagin hidrolik sistemlerinde hasar olustugunu ve uçusun iptal edildigini duyurdu.

Olay üzerine Culiacan Havaalani yönetimi, tüm ticari ve genel havacilik uçuslarinin askiya alinarak havaalaninin ulasima kapatildigini açikladi.

Kisa süre içinde Mazatlan Havaalani’nin da uçuslar askiya alindi.

Guzman Mexico City’e nakledildi

Sinaloa Karteli lideri Guzman yakalanmasinin ardindan Culiacan Havaalani’ndan askeri uçaga bindirilerek baskent Mexico City’e nakledildi. Guzman’in Mexico City’de bulunan 1 numarali askeri kislada tutuldugu belirtildi.

“Barisi saglamaya geldik”

Meksika Güvenlik ve Vatandas Koruma Bakani Rosa Icela Rodriguez düzenledigi basin toplantisinda, “Savas kazanmaya gelmedik barisi saglamaya geldik” ifadelerini kullanarak, hükümetin ülkenin huzuru için her gün çalistiklarini belirtti.



“Sinaloa Karteli’ne büyük darbe”

Bakan Rodriguez’in ardindan basin toplantisinda söz alan Meksika Ulusal Savunma Bakani Luis Cresencio Sandoval ise, operasyonun 6 aylik bir istihbarat çalismasi sonrasinda gerçeklestigini ifade ederek, Guzman’in yakalanmasinin Sinaloa Karteli’ne büyük bir darbe olduguna dikkat çekti. Bakan Sandoval ayrica, halen Culiacan sehrindeki 19 noktada kartel ablukasinin devam ettigini ve çatismalarin sürdügünü bildirdi.

Daha önce de yakalanmisti

Sinaloa Karteli lideri Guzman, 17 Ekim 2019 tarihinde Meksikali federal güvenlik güçleri tarafindan yakalanmis, ancak kartelin silahli üyeleri tarafindan sivil halka yönelik tehditler nedeniyle serbest birakilmisti.

El Chapo ABD’de ömür boyu hapse çarptirilmisti

Sinaloa Karteli’nin eski lideri El Chapo, ABD’de yargilandigi mahkemece Subat 2019’da milyarlarca dolarlik uyusturucu kaçakçiligi yapmaktan ve birçok kisinin cinayetinden suçlu bulunarak ömür boyu hapis cezasi ve 12.7 milyar dolar para cezasina çarptirilmisti.

Meksika’da iki kez hapishaneden kaçarak ünlenen El Chapo, son olarak 2017 yilinda Meksikali yetkililer tarafindan ABD’ye teslim edilmisti. El Chapo, ABD’nin Colorado eyaletindeki süper maksimum güvenlikli ADX Florence adli hapishanede tutuluyor.
Kaynak: İHA