Yeni Konut Kampanyasiyla Fiyatlarda Gerileme Yasanabilir
Yeni Evim kampanyasinda orta gelirliye 15 yil vadeli, yüzde 0,69’dan baslayacak kredi faizi sunulacak. Emlak Uzmani Mustafa Hakan Özelmacikli, kampanyayla birlikte ilerleyen dönemde konut arzinin belirli bir noktaya gelmesiyle, fiyatlarin gerileme yasayabilecegini söyledi.

Ilk Evim Ilk Is Yerim projesinin ardindan, orta gelir grubunun konuta erisimini kolaylastirmaya yönelik olarak hazirlanan yeni konut finansman modeli ’Yeni Evim’ kampanyasinda detaylar belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanligi ve Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nin es güdümlü olarak yürüttügü projede, azami 15 sene vade ile saglanacak finansmanlarda faiz/kar payi oranlari yüzde 0,69’dan baslayan oranlarla uygulanacak. Programda asgari pesinat orani yüzde 10 olarak belirlendi.
Program çerçevesinde Istanbul 1. Bölge; Ankara, Izmir, Bursa, Antalya, İçel ve Mugla 2. bölge, diger tüm sehirlerde 3. bölge olarak belirlendi. 1. bölge için finansman tutari en çok 5 milyon, ikinci bölge için 3 milyon, üçüncü bölge için ise 2 milyon TL olacak. Kampanya 16 Ocak tarihi itibariyle baslayacak. Ilk yil 1 milyonluk finansman tutarinda taksit 4 bin 410 TL olacak.
Alinan konutlar 5 yil boyunca satilamayacak
Programdan yararlanacak kisilerin halihazirda bir konutunun olmamasi ve son 1 yil içinde konut alacagi ilde konut satisi yapmamis olmasi gerekiyor. Alinan konutlar 5 yil boyunca satilamayacak.
Konut piyasasinin kampanyaya reaksiyonu ne olacak?
Emlak uzmanlari projeyle birlikte ilerleyen dönemde konut arzinin belirli bir noktaya gelmesiyle, fiyatlarin gerileme yasayabilecegini söyledi.
Öte yandan ikinci el konutlarin bu kampanyadan ve kredilerden faydalanamadigini söyleyen uzmanlar, ikinci el konutlarin bu sebeple fiyatlarinda bir dalgalanma beklemediklerini aktardi.
Konuya iliskin degerlendirmelerde bulunan ITO Meclis üyesi ve Altin Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacikli, "Yeni bir konut edindirme modeli hayata geçirildi. Uzun zamandir çalisilan bir konuydu. Hazine ve Maliye Bakanligi ve Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nin es güdümlü olarak yürüttügü projede, 3 ayri bölgede, gelir ile uyumlu, 0,69’dan baslayan oranlarda kredi imkanlari taniniyor" dedi.
Kampanyanin detaylari
Istanbul’un 1’inci Bölge olarak ayri tutuldugunu aktaran Özelmacikli, "Burada kredi üst limiti 5 milyon ile sinirlandirildi. 2’nci Bölge de ise Ankara, Izmir, Bursa, Antalya, İçel ve Mugla illeri kapsama alindi ve bu illerde üst limit 3 milyon olarak belirlendi. Diger iller ise 2 milyon üst limit ile sifir konutlar kapsaminda kredi imkani saglanmis olacak. Pesinat yüzde 10 olarak belirlenirken, 5 yil satmama sarti, 15 yila varan vade imkani da var. Uzun vadede konuta erisim kolaylasacak. Özellikle bu kredilerde 3. Bölge disinda kisinin gerek kendisinin gerekse de esi adina konutunun olmamasi ve son bir yil içinde konut satisi da yapmamis olmasi önemli bir kriter olarak öne çikiyor. Kredilerde ödemeler gelirin yüzde 40’ini asmayacak. Konutlarin tavan fiyatlari ise daha sonra açiklanacak. Yine 1’inci Bölge ve 2’nci Bölgeler için en az bir yildir ikamet sarti aranacak" ifadelerini kullandi.
Kredi kullanacak orta gelirliler için gelir sinirlarinin da bölgelere göre belirlendigini aktaran Özelmacikli, “Gelirler 1’inci Bölgede 80 bin, 2’nci Bölgede 65 bin 3’üncü Bölgede ise 45 bin TL olarak sinirlandirildi. 1 milyon TL’lik bir kredi çekildiginde, ödemeler ilk yilda 4 bin 410 TL, 2’nci yilda 5 bin 400 TL, 3’üncü yilda 6 bin 480 TL, 4’üncü yilda 10 bin 315 TL ve 5’inci yil ve sonrasinda 12 bin 697 TL olarak geri ödeme plani çerçevesinde yapilacak. Buna göre 1 milyon TL için 15 yilda geri ödeme toplam tutari yaklasik 2 milyon TL olacak” diye konustu.
"Konut arzi bu kampanyayi destekliyor"
Projenin orta gelir grubunun konuta ulasmasi için örnek bir model oldugunun altini çizen Özelmacikli, "Anadolu’daki illerimizde çok daha avantaj sagliyor olacak. Konut arzi bu kampanyayi destekliyor. Müteahhitler katilmak istedikleri proje ve stoklariyla beraber bakanliga basvuru yapacaklar. Kriterlere uygun olanlar bankalar garantörlügünde, tüketici talepleriyle eslestirilecek" dedi.
"Konut arzini belirli bir noktaya getirdigimizde ilerleyen asamalarda fiyatlari düsürebilir"
Özelmacikli, "Konut piyasasinda büyük sehirlerde, uygun oranli krediler sonrasinda fiyatlarin artacagini söyleyebiliriz. Ilerleyen asamalarda ise müteahhitlerin stoklari eritmesi ve yeni projelere baslamasiyla konut arzinin karsilanmasi saglanacaktir. Konut arzini belirli bir noktaya getirdigimizde ilerleyen asamalarda fiyatlari düsürebilir" açiklamalarinda bulundu.
Sifir konutlarda finansmanin kolaylasmasiyla fiyatlarin biraz yükselebilecegini söyleyen Özelmacikli, "Ikinci el konutlar bu kampanyadan ve kredilerden faydalanamiyor. Ikinci el konutlarin bu sebeple fiyatinda bir dalgalanma beklemiyoruz" seklinde konustu.
