Artvin'de Heykeli Yapilan Sampiyon Boga 500 Bin Liraya Satildi

Artvin’de geçtigimiz yilin Kafkasör Boga Güresleri Sampiyonu 850 kilogramlik ‘Vefa’ isimli boga 500 bin liraya satildi. Ayni zamanda heykeli de yapilan boga, kentte en yüksek fiyata satilan boga ünvanina sahip oldu.

Artvin'de Heykeli Yapilan Sampiyon Boga 500 Bin Liraya Satildi
Artvin merkez ve ilçelerinde her yil geleneksel olarak düzenlenen boga güresleri, bölgede büyük bir sektör olusturuyor. Bas, basalti, büyükorta, küçükorta, ayak ve deste olmak üzere 6 kategoride gerçeklestirilen boga güresleri de bölgede yogun ilgi görüyor. Boga yetistiricileri, 400 ile 950 kilogram agirliginda olan bogalari büyük özenle bakiyor. Kentin 1200 rakimli Kafkasör Yaylasi’nda, geçtigimiz yil düzenlenen Artvin’de 41. Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali kapsaminda düzenlenen boga güreslerinde rakiplerini yenerek bosboga olan 7 yasindaki 850 kilogramlik ‘Vefa’ isimli boga bir baska bogaciya satildi. Özgür Kamil Koçer ve Hakan Koçer’e ait boga, 500 bin lira karsiliginda, Bursali isadami Ugur Yildiz ve Artvinli is adami Haluk Koçer’e satildi.

“Bogacilik Bir Tutku”

Bogayi satin alan ortaklardan Haluk Koçer yaptigi açiklamada, “Boga kardesime aitti. Is adami Ugur Yildiz’la birlikte 500 bin liraya satin aldik. Bizim için maddi degeri disinda, asil olan tutku. Asirlardir devam eden bogacilik gelenegi bizim yasam tarzimiz. Maliyetler çok fazla, çiftligimde 18 hayvan var. Yillik maliyetleri oldukça fazla ama bu bir tutku bunsuz da yapamiyoruz. Vefa’nin yaz boyu bakimlari yapildi, bir haftadir güresler için hazirliklara basladik. Kilosu oturdugu zaman Subat ve Mart aylarinda ise idmanlara baslariz. Gelecek festivallerde yerimiz alacagiz. Oldukça iddaliyiz Vefa artik genç degil deneyimli bir boga. Kolay kolay güreslerde pes etmeyecektir” ifadelerini kullandi.

Boga sahiplerinden Zeki Koçer ise (72), “Geçtigimiz yilin sampiyonu, emegimizin karsiligini aldik. Çiftligimizde sampiyon olan bogalarimiz oldu ama Vefa’nin sampiyonlugu baska güzel oldu. Kafkasör’de birinci olmak, çok degerli bir sey. Hayvanlari sevmedikten sonra bu is yapilmaz. Seveceksin, bir çocuk gibi bakacaksin. Bana göre degerinin altinda satildi, Vefa, sampiyon boga bence daha çok degere sahip” dedi.



Vefa’nin heykeli yapiliyor

Öte yandan Kafkasör Yaylasi’ndaki boga güresleri arenasinin mülkiyetini satin alan Artvin Belediyesi, geçtigimiz yil ilk kez kendi mülkü adi alinda festivali organize etti. Bu nedenle festival öncesi basboga unvani alan boganin heykelini yapma karari alindi. Vefa’nin heykel yapimi devam ederken, tamamlandiginda Kafkasör’de yerini alacak.
Kaynak: İHA