Prof. Dr. Ramoglu Açiklamasi 'Ortodontik Tedavi Her Yasta Mümkün'

Ortodontik tedavinin, sadece çocuklarda mümkün oldugu bilgisinin dogru olmadigini ve eriskin bireylerde de bu tedavinin mümkün oldugunun altini çizen Prof. Dr. Ilhan Ramoglu her yasta hastanin dislerini hareket ettirebildiklerini belirtti.

Prof. Dr. Ramoglu Açiklamasi 'Ortodontik Tedavi Her Yasta Mümkün'
Belli bir yas üstü bireyler genellikle çocuklukta yaptiramadigi ortodontik tedaviler için geç kaldigi düsüncesinde oluyor. Bu tedavilerin artik her yasta mümkün oldugunu söyleyen Altinbas Üniversitesi Ortodonti Anabilim Dali ögretim üyesi Prof. Dr. Ilhan Ramoglu her yasta hastanin dislerini hareket ettirebildiklerini ifade etti.

Prof. Dr. Ramoglu bununla birlikte eriskin hastalarin tek kaygilarinin yasa endeksli olmadigini ayrica ortodontik tedavide kullanilan materyallerin estetik olmayan görüntüsünden çekinerek toplumda lamina, kaplama, zirkon ve kron gibi isimler ile bilinen restoratif veya protetik yaklasimlari tercih ettiklerini belirtti.



Gülüs tasariminda ortodontik planlama çok önemli

Prof. Dr. Ilhan Ramoglu, günümüzde estetik kavramina verilen önemin artmasiyla bireylerin gülüs estetigine daha fazla ilgi gösterdigini belirterek, “Daha beyaz ve düzgün dizilmis dislere sahip bireyler daha güzel bir gülüse sahip oluyor. Bu hem kisilerin çekiciligini hem de özgüvenini arttiriyor’ dedi.

Ramoglu, gülüs estetigi ile ilgili problemleri olan hastalarin içinde bir ortodontistin de bulundugu multidisipliner bir ekip tarafindan degerlendirilmesini gerekliliginden bahsederek, dislerde restorasyon planlandigi vakalar da dahil olmak üzere gülüs tasariminda dislerin konumlarinin büyük önem arz ettigi ifade etti.



"Kendi dogal dislerinizle güzel bir gülüse sahip olabilirsiniz’’

Dis hekimligindeki en önemli yaklasimlardan birisinin, hastanin dislerinin yapisal bütünlügünün korunmasi oldugunu belirten Prof. Dr. Ramoglu, bu çerçevede ‘’Eger hastanin dislerinde renk, boyut, sekil veya yapisal bir bozukluk yok ise seffaf plaklar veya teller ile yapilacak ortodontik tedavi ile dislerin hareket ettirilerek seviyelenmesi ve siralanmasi saglanabilir. Böylelikle hastanin gülüs estetigi büyük oranda temin edilir ve kendi dislerinin dogalligi bozulmadan daha güzel bir gülüse sahip olmasi mümkün olabilir” dedi.



"Ortodontik tedavi her yasta mümkün’’

Ortodontik tedavinin, sadece çocuklarda mümkün oldugu bilgisinin dogru olmadiginin ve eriskin bireylerde de bu tedavinin mümkün oldugunun altini çizen Prof. Dr. Ramoglu her yasta hastanin dislerini hareket ettirebildiklerini belirtti.

Bununla birlikte eriskin hastalarin tek kaygilarinin yasa endeksli olmadigini ayrica ortodontik tedavide kullanilan materyallerin estetik olmayan görüntüsünden çekinerek toplumda lamina, kaplama, zirkon ve kron gibi isimler ile bilinen restoratif veya protetik yaklasimlari tercih ettiklerini de sözlerine ekledi.

“Restorasyonlar öncesi dislerin dogru konumlandirilmasi önemli”

Özellikle dislerinde sekil ve boyut anomali olan hastalarda daha iyi estetik sonuçlar için restoratif ve protetik yaklasimlarin kaçinilmaz oldugunu belirten Prof. Dr. Ramoglu söyle söyledi:

“Dislere uygulanmasi planlanan restoratif tedavilerin daha estetik ve kalici olmasinin yani sira çevre dokular ile uyumunun daha iyi olabilmesi için, dislerin konumlarinin bu uygulamalar öncesi düzenlenmesi gerekmektir. Çok farkli konumlarda bulunan dislerin ayni siradaymis gibi gösterilebilmesi için uygulanacak tedavilerde, bazi dislerin üzerine fazla materyal eklenmesi bazi dislerin ise çok fazla isleme tabi tutulmasina gerek duyulacaktir. Bu da dis ve çevre dokularin sagiligini tehlikeye atabilir. Yapilan uygulamalarin ömrünü kisaltabilir ve estetik basariyi olumsuz etkileyebilir.”

“Ortodontik tedavilerde estetik kaygilar son buldu”

Gelisen teknoloji le birlikte yeni materyal ve metotlarin kesfinin ortodonti alaninda da birçok yeniligin kapisini açtigini ifade eden Prof. Dr. Ramoglu, “Öncelikle dis teli diye bilinen dislere yapistirilan metal parçalarin artik camsi ve porselen materyaller kullanilarak görünürlükleri azaltildi. Bunun yani sira bu materyaller dislerin dis yüzeyleri yerine iç yüzeylerine yapistirilmasi ve tedavinin dislerin dile bakan tarafindan yapilmasini saglayacak teknikler gelistirildi. Hatta artik seffaf plak adi verilen hastanin kendi takip çikartabildigi disaridan fark edilmesi çok güç apareyler ile hastalarimizi estetik kaygilara yer vermeyecek sekilde tedavi edebiliyoruz” dedi.

Prof. Dr. Ramoglu sözlerine son verirken, “Artik yasindan dolayi dislerinin hareket ettirilemeyecegini veya ortodontik tedavilerdeki tellerin estetik olmadigini düsünen hastalarin gülüs estetikleri arttirmak için yaptiracaklari uygulamalar öncesinde mutlaka bir ortodonist ile görüsmelerini tavsiye ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA