Bakan Çavusoglu, BAE Disisleri Ve Uluslararasi Isbirligi Bakani El Nahyan'la Telefon Görüsmesi Yapti

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) Disisleri ve Uluslararasi Isbirligi Bakani Seyh Abdullah bin Zayed El Nahyan’la telefon görüsmesi yapti.

Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, Bakan Çavusoglu, BAE Disisleri ve Uluslararasi Isbirligi Bakani Seyh Abdullah bin Zayed El Nahyan’la Afganistan’daki son gelismeler ve Mescid-i Aksa’ya yapilan baskin hakkinda dün bir telefon görüsmesi gerçeklestirdi.

Çavusoglu ve Bakan El Nahyan, Taliban’in kadinlarin egitime erisimine yönelik güncel yasagi ile ulusal ve uluslararasi sivil toplum ve insani yardim kuruluslarindan dislanmalarina iliskin ortak endiseleri ele aldi.

Çavusoglu’nun, Türkiye’nin söz konusu kararin geri alinmasi yönündeki beklentisini yineledigi belirtilerek, bu konuda Islam Isbirligi Teskilati basta olmak üzere esgüdümlü çabalarin önemini vurguladigi kaydedildi.

Bakan El Nahyan da, bahse konu kararin ve kiz çocuklarinin orta ögrenime erisimlerine iliskin önceki yasaklarin temel insan haklarini ihlal ettigini vurgulamis; Islam’in kadinlara büyük önem atfettigine, onlara ayricalikli bir konum sagladigina ve haklarini koruma altina aldigina dikkat çekmistir. El Nahyan, kadin haklarinin güvence altina alinmasi ihtiyaci ile kadinlarin ve kiz çocuklarinin hayatin her alanina tam ve esit katilimlarinin önemine isaret etmistir.

Görüsmede, Bakanlar ayrica bir Israilli Bakanin dün Mescid-i Aksa’ya gerçeklestirdigi baskini kinadiklarini yinelendi.

Bakanlar, Kudüs’teki dini mekanlarin statüsünün ve kutsiyetinin muhafazasinin ve bu gibi kabul edilemez eylemlere karsi esgüdümün artirilmasinin önemine dikkat çekti. Mescid-i Aksa’nin tam anlamiyla koruma altina alinmasi ile burada vuku bulan ciddi ve provokatif ihlallerin durdurulmasi ihtiyacini vurgulamislar; bölgedeki tirmanma ve istikrarsizligin azaltilmasi için Israil makamlarina sorumluluklarini üstlenme çagrisinda bulundu.

Bakanlar son olarak ikili gündemdeki konulari ele aldi.
Kaynak: İHA