Akdeniz Üniversitesi Magnezyum Malzemeler Için 3D Yazici Gelistirilecek

Akdeniz Üniversitesi ile Almanya’da bulunan OTH-Regensburg arasinda kemik ve doku rejenerasyonu için 3D yaziciyla kisisellestirilmis magnezyum implant üretimi amaçli is birligi ziyareti gerçeklestirildi.

Akdeniz Üniversitesi Magnezyum Malzemeler Için 3D Yazici Gelistirilecek
Akdeniz Üniversitesi ile Almanya OTH-Regensburg arasinda kemik ve doku rejenerasyonu için 3D yazici ile kisisellestirilmis magnezyum implant üretmek amaciyla is birligi için ilk adim atildi. Bu çerçevede OTH Regensburg Biyomalzeme Laboratuvari Baskani Prof. Dr. Helga Hornberger baskanligindaki bir heyet Antalya’ya gelerek Akdeniz Üniversitesinde ziyarette bulundu. Ayrica OTH Regensburg’daki Biyomalzeme Laboratuvari ve Uygulamali Arastirma ve Ekonomik Is Birligi Enstitüsü (IAFW) ile Akdeniz Üniversitesinin katkilariyla konuyla ilgili bir de hibrit çalistay düzenlendi.



Magnezyum malzemeler için 3D yazici gelistirilecek

Is birligiyle ilgili bilgi veren Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Kovan, Almanya’dan gelen heyetin magnezyum bilesenlerini tibbi olarak kullanim için hazirlama ve karakterize etme bilgisine ve deneyimine sahip oldugunu vurguladi. Ekibiyle birlikte Akdeniz Üniversitesinde 10 yili askin süredir 3D yazici teknolojisi alaninda projeler yürüttüklerini anlatan Prof. Dr. Kovan, Almanya ile yapilacak is birligiyle magnezyum malzemeler için bir 3D yazici gelistirme ve imal etmeyi hedeflediklerini açikladi.

Prof. Dr. Volkan Kovan, bu anlamda ziyaretin uzun vadeli bir arastirma is birliginin baslangiç noktasi olacagini vurguladi.

Implant malzemesi için en uygun aday magnezyum

Magnezyum malzemelerin, benzersiz biyouyumluluk, biyoçözünürlük ve mekanik kararlilik kombinasyonuna sahip olduklari için biyolojik olarak parçalanabilir implant malzemelerine en uygun aday oldugunun altini çizen Prof. Dr. Volkan Kovan, "Bununla birlikte, döküm veya ekstrüzyon gibi geleneksel imalat yöntemleri, implant geometrisinin çesitliligini sinirlar. Buna karsilik, 3D yazdirma süreçleri, geometride özgürlük ve hastaya özel implant tasarimi avantajlarini sunmaktadir" dedi.



Türk ve Alman bilim insanlari arasinda ortak proje

Ziyaretin Regensburg Biyomedikal Mühendisligi Merkezinin (RCBE) ve Bavyera is birligi finansman programi BayIntAn’in maddi destekleri ile yapildigini da açiklayan Prof. Dr. Volkan Kovan, "Bu destekler, uluslararasi arastirma is birliginin basarisina önemli bir katki yapmistir. Ilerleyen asamalar için TÜBITAK ile Almanya Egitim ve Arastirma Bakanligi (BMBF) arasindaki is birligi çerçevesinde Türk ve Alman bilim insanlari arasinda ortak proje desteklerinden faydalanilmasina karar verilmistir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA