Adalet Kulesi'nin Restorasyonu Tamamlandi

Topkapi Sarayi avlusunda bulunan 45 metre yüksekligindeki Adalet Kulesi’nin restorasyonu tamamlandi. Osmanli adaletinin sembolü olan Adalet Kulesi’nin yaz gelmeden ilk kez ziyarete açilmasi planlaniyor.

Adalet Kulesi'nin Restorasyonu Tamamlandi
Osmanli adaletinin sembolü olan ve Fatih Sultan Mehmed döneminde insa edilmeye baslanan kulenin bir bölümü 2. Mahmut döneminde yapilirken, son hali ise Sultan Abdülaziz döneminde yapilmis. Uzun yillar Osmanli Imparatorlugunun yönetim merkezi olan Topkapi Sarayi’nin en yüksek yapisi olan Adalet Kulesi 2014 yilinda restore edilmeye baslanmisti. 45 metre yüksekligindeki Adalet Kulesi’ndeki çalismalar tamamlandi. Bilim Kurulu öncülügünde yapilan çalismalar biterken Adalet Kulesi’nin, ilk defa halkin ziyaretine açilmasi planlaniyor. Yüksekligiyle Osmanli Devleti’nin gücünü adaletten aldigini temsil eden kule ayni zamanda Istanbul manzarasinin panoramik olarak seyredilebilecegi muhtesem bir konuma sahip olma özelligi tasiyor.

‘Yaz ayi gelmeden ziyaretçilerimizle bulusturmayi planliyoruz’

Adalet Kulesi’nin Topkapi Sarayi’nin en ihtisamli yapisi oldugunu belirten Milli Saraylar Baskan Yardimcisi Ilhan Kocaman, “Topkapi Sarayi 2019 yilindan beri Milli Saraylar Baskanligi’na baglidir. Biz Milli Saraylar olarak buradaki restorasyona ihtiyaci olan yapilari tek tek belirledik. Bunlar içerisinde Adalet Kulesi de ihtiyaç duyuluyordu. Çünkü Adalet Kulesi hem gösteris olarak hem de hem yapi olarak sarayin en ihtisamli yapisidir. Amacimiz saraya gelen ziyaretçileri burayla bulusturmaktir. Bilim Kurulu tarafindan belirlenen restorasyon sekli konusunda çalismalar yapildi. Kurulun belirlemis oldugu plan ve proje onaylandiktan sonra kendi personelimizle restorasyonumuzu tamamladik. Yaz ayi gelmeden ziyaretçilerimizle bulusturmayi planliyoruz” seklinde konustu.

Restorasyonu tamamlanan diger yapilardan da bahseden Kocaman, “Ayni zamanda özellikle haremde Kara Agalar Kogusu, Darussade Agasi Dairesi, Sehzade Mektebi, Cariyeler Kogusu ve 2014 yilindan beri restorasyonu devam eden Fatih Köskü’nün restorasyonlarini tamamladik. En önemlisi hazinenin sergilenecegi Hazine Köskü, Seferli Kogusu’nda padisah elbiselerini de orada sergileyecegiz” dedi.

Kaynak: İHA