Kargo Bilgilerini Çalarak 500 Kisiden 1 Milyon Liralik Vurgun

Türkiye genelinde birçok ilde vatandaslarin telefonlarina farkli içerikli linkleri mesaj olarak göndererek dolandiran hacker çetesi üyelerinin, kurduklari sistemden elde ettikleri verilerden farkli bir dolandiricilik yöntemi daha tespit edildi. Süphelilerin, sanal ortamda, internet üzerinden kargo takip numaralarini elde ederek yine saha elemanlari araciligiyla bu kargolari siparis veren kisilere ulasmadan teslim aldigi ve satarak paraya çevirdigi ortaya çikti. Konya polisinin yaptigi çalisma sonrasinda 20 ilde düzenlenen Kar-Tel Operasyonuyla 500 kisiyi 1 milyon lira dolandirdigi ortaya çikan 13 kisi gözaltina alindi, bunlardan 2’si kargo çalisani olmak üzere 10 kisi tutuklandi.

Kargo Bilgilerini Çalarak 500 Kisiden 1 Milyon Liralik Vurgun
Edinilen bilgiye göre, Konya Il Emniyet Müdürlügü Siber Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügü, Türkiye genelinde birçok ilde vatandaslarin telefonlarina farkli içerikli linkleri mesaj olarak gönderen hacker çetesi üyelerinin, linklere tiklayanlardan elde ettigi bilgilerle 14 bin 200 kisiyi dolandirdigini belirledi. Operasyonda süphelilerin 9 bin kisinin de kredi karti bilgilerine ulastigi belirlendi. Konya polisinin yaptigi çalisma sonrasinda 5 ilde düzenlenen operasyonla çetenin 22 yasindaki lideri ile birlikte 15 kisi gözaltina alinirken, süphelilerden çete liderinin de aralarinda bulundugu 10 kisi tutuklandi.

Dolandiricilik yaptiklari sistem ile operatör sistemine sizmislar

Siber Polisin geçtigimiz günlerde düzenledigi ‘Richie Rich’ operasyonu sonrasi çete lideri Ramazan Ç.’nin kullandigi sistem üzerinde yaptigi inceleme sonrasi, çetenin bir operatör sirketinin mobil uygulamasina sizdigi ve elde ettikleri bilgilerle uygulama üzerinden vatandaslarin verdigi siparislerin kargo kodlarina ulastigi belirlendi. Polis, Ramazan Ç.’nin elde ettigi kodlari gönderdigi çetenin koordinatörünün, kargo sahibi ile iletisime geçerek kendilerini kargo görevlisi olarak tanittigi ve vatandaslarin güvenini kazandiktan sonra, kargodaki ürünün içerigini ögrendigini belirledi. Çete üyeleri, daha sonra kargolarin gidecegi adresteki vatandasa ulasip onlara gelen SMS kodunu ele geçirerek, kargonun gidecegi adrese vatandastan önce giderek SMS kodu ile kargolari sirket çalisanlarindan teslim aldi. Çetenin saha görevlilerinin ise teslim aldiklari kargolardan elde ettikleri cep telefonu, kablosuz kulaklik, tablet bilgisayar, notebook gibi maddi degeri yüksek elektronik cihazlari, çesitli sosyal medya platformlarinda olusturduklari sahte hesaplar üzerinden veya e-ticaret sitelerinden satarak nakit paraya çevirdikleri anlasildi.

Süphelilerden 10 kisi tutuklanarak cezaevine gönderildi

Konya Siber Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügü ekiplerinin Konya merkezli 20 ilde düzenledigi Kar-Tel Operasyonunda 13 süpheli yakalanarak gözaltina alindi. Emniyetteki islemlerinin ardindan adliyeye sevk edilen 13 süpheliden 2’si özel kargo firmasi çalisani oldugu ögrenilen 10 kisi çikarildigi mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. 3 süpheli adli kontrol sartiyla serbest birakildi. Operasyonlarda, 16 adet cep telefonu, 2 adet dizüstü bilgisayar, 15 adet kredi karti, 30 adet sim kart, 1 adet sahte kimlik, 1 adet ruhsatsiz silah ve magdurlara ait 3 adet cep telefonu ele geçirildi. Magdurlara ait cep telefonlari polis ekiplerince sahiplerine teslim edildi.

“Elde edilen nakit parayi da çete liderinin hesabina aktararak parayi aklamislar”

Operasyon hakkinda bilgi veren Siber Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügünde görevli polis memuru Bengü Emre, “Konya Il Emniyet Müdürlügü Siber Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügü ekipleri, Konya Cumhuriyet Bassavciliginin ortaklasa yürütmüs oldugu dosya dahilinde Richie Rich operasyonundan elde edilen verilerden ayni zamanda bu süphelilerin, farkli bir dolandiricilik islemi yaptigini tespit ettik. Bu yöntemle de insanlarin sanal ortamda, internet üzerinden kargo takip numaralarini elde ederek yine saha elemanlari araciligiyla bu kargolari siparis veren kisilere ulasmadan, saha elemanlari tarafindan elde edildigi belirlendi. Bunlarinda genelde dijital maddeler yada telefon, laptop para olarak pahali ürünleri seçerek bir an önce satisi yapildiktan sonra, elde edilen nakit parayi da çete liderinin hesabina aktarilarak paranin aklandigi anlasildi” dedi.

Süpheli sahislarin dolandiricilik olayini anlatan polis memuru Bengü Emre,

“Süpheliler, kargo numarasini ele geçirdikten sonra sanki kargo sirketinden ariyor gibi kargoyu teslim alacak kisinin bilgilerini ele geçirerek teslim alacak kisiyi arayarak ‘size teslim edilecek kargonun adres bilgisinde sikinti var, siz gönderecegimiz onay kodlarini bize gönderdiginizde size ürününüz teslim edilecektir’ diyerek bilgi veriyorlar. Siparis veren kisi de kargo sirketinden arandigini düsündügü için kargo takip numarasini karsi tarafa iletiyor. Aslinda bu esnada ikinci kez onay verilmis oluyor. Bu verilen onaylar sayesinde de ‘Richie Rich’ operasyonundaki veriler sayesinde magdurlarin iletisim bilgileri de ele geçirilmis oldugu için ikinci onay kodunda teslim edilecek kisi bilgilerini de degistiriliyor. Daha sonra saha elemanlarini kargoyu teslim alabilecek konuma getiriyorlar” seklinde konustu.



Sirnak’tan kargo teslim almislar

Kargo sirketi tarafindan süpheli sekilde aranan vatandaslara uyarilarda bulunan Emre, “Vatandaslarimiz internetten siparis verdiklerinde arayan numaralardaki kisilere ‘biz size tekrar dönüs yapacagiz’ diyerek telefonu kapatip kargo sirketlerini arayarak bu konuyu kesinlikle kendilerini güvenceye almalarinda fayda olacaktir. Bu çalismayi yaparken kargo sirketlerinden de kendilerine saha elemanlari seçmislerdi. Kargo çalisanlari sayesinde de kargo numaralarini sorgulamislar. Özellikle para olarak deger tutabilecek ürünleri takibini alarak ve gerekiyorsa örnek veriyorum saha elemanlarinin Sirnak’tan kargoyu teslim almaya gittigi tespit edildi” diye konustu.

Kaynak: İHA