Gebelik Diyabeti Yüzde 66 Oraninda Kalici Olabiliyor

Gebelik diyabetine karsi anne adaylarini uyaran Prof. Dr. Mücahit Özyazar, sebebi bilinmeyen düsüklerin nedeninin diyabet olabilecegini ve hastaligin tedavi edilmezse yüzde 66 oraninda kalici diyabete dönüstügünü kaydetti.

Gebelik Diyabeti Yüzde 66 Oraninda Kalici Olabiliyor
Hamilelerin korkulu rüyasi haline gelen gebelik diyabetinin (gebelik sekeri) tedavi edilmezse anne ve bebek üzerinde önemli saglik sorunlarina yol açabilecegini ifade eden BHT Clinic Istanbul Tema Hastanesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Bölümünden Prof. Dr. Mücahit Özyazar, sebebi bilinmeyen düsüklerin en önemli nedenlerinden birinin gebelik diyabeti oldugunu belirtti.

Gebelik diyabetinin ileride olusabilecek kalici diyabetin bir ön belirtisi olabilecegini söyleyen Prof. Dr. Özyazar, “Gebelik diyabetin yüzde 33’ü Tip 2 diyabet olarak kalir. Yüzde 33’ü iyilesir, yüzde 33’ü de bozulmus seker olarak kalir. Dolayisiyla ileriki süreçte hastalarin yüzde 66’sinin diyabet olma riski var. Bu bakimdan gebelik diyabetinin hem anne hem de çocuk için hayat boyu takibinin yapilmasi gerekiyor” dedi.



Kalici diyabetin ön belirtisi ‘gebelik diyabeti’

Gebelik diyabeti ile bilgi paylasan Özyazar, “Gebelik kadinin bütün hayatini degistiren bir olay. Çünkü bütün hormonlarda degisiklikler olusuyor. Bunlardan bir tanesi de sekerin yükselmis olmasidir. Gebelik diyabeti ortaya çiktigi ana kadar bir belirti vermiyor. Ancak gebe kaldiktan sonra diyabet olarak görülebiliyor. Gebelikte süt hormonu salgilanmasi var. Bu hormon plasentadan salgilanir ve insüline karsi zit etki yaparak, kan sekerini yükseltir. Dolayisiyla gebelik diyabetinin ileride olusabilecek kalici diyabetin bir ön belirtisi oldugunu söyleyebiliriz” dedi.



“Tedavi edilmezse ciddi sorunlara yol açiyor”

Gebelik diyabetinin anne ve çocuk üzerindeki zararlarindan bahseden Özyazar, ”Hem anne hem çocuk hem de yeni dogan üzerinde saglik sorunlari olusturabiliyor. Ayrica annenin ileriki hayatini da zarara ugratabilir. Bu zararlar çocuk düsüklügü ve çocuk deformasyonu olarak meydana gelebilir. Ileride Tip 2 diyabet meydana gelebilir. Çocuklarda sarilik olusabilir. Kalsiyum, magnezyum düser. Seker baslangiçta düser sonrasinda ise yükselir. Dolayisiyla iyi bir tedavi yapilmadigi sürece hem anne hem de bebek zarar görür.

Bu bakimdan ilk olarak tani vermek gerekir. Gebeligin 24 ila 28. haftalarinda anneye günün herhangi bir saatinde 50 gram seker içiriyoruz. Bu sekeri içtikten bir saat kan sekerine bakiyoruz. Eger bu kan sekeri 130 ve üzerindeyse annenin ileride diyabet olma riski var. 2 gün sonra anneyi tekrar çagiriyoruz. 75 gram seker içiriyoruz. Açlik sekeri 92’nin üzerinde, birinci saati 180, ikinci saati 153’ün üzerinde ise ve belirtilerin biri mevcutsa bu kisi gebelik diyabetidir” diye konustu.



“Sebebi bilinmeyen düsüklerin nedeni diyabet”

Diyabette düsügün kan sekeri yükseldiginde insülin direnci ile birlikte gerçeklestigini kaydeden Öyazar, “Diyabetin asiri bir komplikasyonu var. Diyabet olan kisiler çok hizli kilo aliyorlar. Insülin direnci ile birlikte gebelikte düsüs meydana geliyor. Bunun yani sira tiroide de dikkat etmeliyiz. Eger tiroit tedavi edilmezse maalesef gebelik düsükle sonuçlaniyor. Sebebi bilinmeyen düsüklerin içinde en önemlileri gebelik diyabeti ve tiroit hastaliklaridir” dedi.



“Hastalarin yüzde 66’sinin diyabet olma riski var”

Tedavi sürecinden de bahseden Özyazar, “ Öncelikle annenin kan sekerini normale getirmeliyiz. Kan sekeri açlik durumunda en düsük 70, en yüksek 90 olmalidir. Normal kan sekeri ise 130-140 civarinda olmalidir. Gebeler ilaç kullanamadigi için tedavimiz öncelikle diyet. Diyetle birlikte kan sekeri yine yüksek çikarsa o zaman insülin tedavisine basliyoruz. Gebelerde diyabet basladigi zaman insülin tek tedavidir. Bunun disinda gebelik bittikten sonraki takip de çok önemli. Hastalar gebelik sonrasi diyabeti unutuyor. Gebelik diyabetin yüzde 33’ü Tip 2 diyabet olarak kalir. Yüzde 33’ü iyilesir, yüzde 33’ü de bozulmus seker olarak kalir. Dolayisiyla ileriki süreçte hastalarin yüzde 66’sinin kalici diyabet olma riski var. Gebelik diyabetinin hem anne hem de çocuk için hayat boyu takibinin yapilmasi gerekiyor” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA