Fransa'da Tartismali Emeklilik Reformu Protestosu Açiklamasi Binlerce Isçi Greve Gitti

Fransa’da tartismalara neden olan emeklilik reformunu protesto etmek amaciyla ülke genelinde yaklasik 200 sehir ve kasabada halk sokaga inerken, binlerce isçi greve gitti.

Fransa'da Tartismali Emeklilik Reformu Protestosu Açiklamasi Binlerce Isçi Greve Gitti
Fransa’da emeklilik yasinin kademeli olarak 62’den 64’e yükseltilmesini öngören ve tepkilere neden olan emeklilik reformu protesto edildi. Basta baskent Paris, Toulouse, Marsilya, Nice, Saint Nazaire, Nantes ve Rennes’te olmak üzere ülke genelinde yaklasik 200 sehir ve kasabada halk sokaga inerken, ülkede hayat durma noktasina geldi.

Paris’teki Place d’Italie Meydani’nda düzenlenen protestoya ise binlerce kisi katildi.

"Reforma hayir" veya "Vazgeçmeyecegiz" yazili pankartlar tasiyan göstericiler, hükümetin emeklilik reformu konusunda geri adim atmasi için gerektigi kadar sokaklara çikacaklarini aktardi.

Fransa’da 19 Ocak’taki ilk grev dalgasinin ardindan bugün 1 milyondan fazla kisinin sokaga indigi tahmin ediliyor. Gösteriler nedeniyle ülke genelinde 11 bin polis görev yaparken, protestolara 8 büyük sendika destek verdi. Protestodan, okullar, toplu tasima, elektrik santralleri ve petrol rafinerileri etkilendi. TotalEnergies, petrol rafinerileri ve akaryakit depolarinda isçilerin en az 4’te 3’ünün isi biraktigini açikladi.

Enerji sirketi EDF verilerine göre, nükleer reaktörler ve termik santrallerdeki isçiler greve katildikça Fransa’nin elektrik arzi yaklasik yüzde 5 veya 3,3 gigawatt (GW) azaldi.

"Baskan için kolay, sandalyede oturuyor"

Nazaire’deki protestolara katilan otobüs soförü Isabelle Texier, "64 yasina gelene kadar araba kullanmayacagiz" ifadelerini kullanarak, "Baskan için kolay, sandalyede oturuyor. 70 yasina kadar bile çalisabilir" dedi.



"19’undan daha iyi"

Fransiz Demokratik Isçi Konfederasyonu (CFDT) lideri Laurent Berger ise yaptigi açiklamada, "19’undan daha iyi. Bu, hükümete 64 yili istemedigimizi söyleyen gerçek bir mesaj" dedi.



"Kimse onun reformlarini istemiyor"

Asiri solcu lider Jean-Luc Melenchon, Marsilya’da basina yaptigi açiklamada, "Bay Macron kesinlikle kaybedecek. Kimse onun reformlarini istemiyor ve gün geçtikçe ona karsi olan muhalefet artiyor" ifadelerini kullandi.

"Bu artik tartismaya kapali"

Fransa Basbakani Elisabeth Borne ise, 29 Ocak’ta Fransiz basinina verdigi röportajda, emeklilik reformu hakkinda yaptigi açiklamada, "Bu artik tartismaya kapali" ifadelerini kullanmisti. Borne, 64 yasin isveren örgütlerini ve sendikalarini dinledikten sonra önerdikleri uzlasma oldugunu belirterek, "Amacimiz, 2030’da mali açidan dengeli bir sisteme sahip olmamizi saglamaktir" demisti.

Hükümet, Fransa’nin ortalama yasam süresinin uzamasi ve dogum oranlarinin düsmesi nedeniyle reformun emeklilik sistemini ayakta tutmak için gerekli oldugunu söylüyor. Söz konusu yasa tasarisi yarin parlamento komisyonuna gönderilecek ve 6 Subat’ta Ulusal Mecliste tartismaya açilacak. Muhalifler, yasa tasarisi hakkindaki tartismayi daha da karmasiklastiracak 7 bin degisiklik önerdiler.

Hükümet, parlamentoda mutlak çogunluga sahip degil ve yasa tasarisini meclisten geçirmek için muhafazakarlarin oylarina ihtiyaci var. Ancak, hükümet özel anayasal yetkiler kapsaminda yasa tasarisini oylama yapmadan geçirme seçenegine sahip fakat böyle bir girisim güven oylamasi ve ülkede muhtemel yeni parlamento seçimlerini tetikleyebilir.

Emekli olabilmek için 2027’den itibaren 43 yil çalismis olmak gerekecek

Tartismali yasaya göre, Fransa’da bu yil eylül ayindan itibaren emeklilik yasi her yil yilda 3 ay kademeli olarak artirilacak, emeklilik yasi 2027’de 63 yil 3 aya, 2030’da ise 64 yila ulasacak. Ülkede emekli olabilmek için 2027’den itibaren 43 yil çalismis olmak gerekecek. Fransa’da 62 olan emeklilik yasi, Bati Avrupa’daki diger birçok ülkeden daha düsük. Emeklilik yasi Ispanya’da 65 ve Ingiltere’de 66 olurken, Italya ve Almanya, emeklilik yasini 67’ye yükseltmeyi planliyor.
Kaynak: İHA