BARÜ'nün Yeni Bulusu Açiklamasi IHA'lar Için Otomatik Batarya Degistirme Sistemi

Bartin Üniversitesinde (BARÜ) insansiz hava araçlarinin bataryalarinin tasinabilir yer istasyonlari üzerinde otomatik olarak degistirilebilmesine imkan saglayan sistem gelistirildi.

BARÜ'nün Yeni Bulusu Açiklamasi IHA'lar Için Otomatik Batarya Degistirme Sistemi
Bartin Üniversitesi (BARÜ) ögretim üyeleri tarafindan gelistirilen “Insansiz Hava Araçlari için Otomatik Batarya Degistirme Sistemi” baslikli bulus Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafindan patentlenmeye hak kazandi. Mühendislik, Mimarlik ve Tasarim Fakültesi, Mekatronik Mühendisligi Bölümünden Dr. Ögr. Üyesi Harun Yetkin ile Dr. Ögr. Üyesi Mehmet Emin Aktan’in ortak gelistirdigi bulus ile IHA bataryalarinin insan müdahalesi gerektirmeden tasinabilir yer istasyonlari üzerinde otomatik olarak degistirilebilmesi saglandi. Böylece her geçen gün hayatimizda daha fazla yer almaya baslayan IHA’larin özellikle daglik ve kirsal alanlardaki görevlerini veri kaybi olmadan daha etkin bir sekilde sürdürülmesi için alternatif çözüm sunuldu.

“Arama kurtarma ve askeri kullanimlar için degerli bir sistem”

Gelistirilen sistem ile ilgili bilgiler veren Yetkin, “Bulus ile insansiz hava araçlarinin bataryalari küçük boyutlu ve tasinabilir yer istasyonlarinda otonom olarak degistirilebilecektir. Böylelikle IHA’lar özellikle kirsal alanda yapilan arama kurtarma faaliyetlerinde ve askeri alanlardaki kullanimlarda daha uzun süre kesintisiz görev yapabilecektir. Batarya degisiminin IHA’nin enerjisi kesilmeden yapilacak, bu sayede muhtemel veri kayiplarinin ve kontrolcü arizalarin önüne geçilecektir” dedi.

“Zorlu hava ortamlarinda performansi test edilecek”

Sistemin saha testlerinin yakin zamanda baslayacagini ifade eden Aktan ise “Gelistirdigimiz sistemin ticari ürüne dönüstürülmesi ve sahada kullanima sunulmasi için çalismalara basladik. Sistemin mekanik, elektronik ve yazilim unsurlarinin gerçeklestirilmesi akabinde saha testlerine geçerek zorlu hava ortamlarinda performansini ölçecegiz. Sistemimizin ticari ürüne dönüsümünü sürdürülebilir ve gerekli kalite standartlarini karsilayan bir üretim ortaminda gerçeklestirerek yurt içi ve yurt disi pazara sunmayi ve böylelikle ülkemiz ekonomisine katki saglamayi hedeflemekteyiz” diye konustu.

“Yerli ve milli olani destekliyor, daha iyisi için çalisiyoruz”

BARÜ’nün tüm bilesenleriyle ülkemizin kalkinmasina katki sunmaya devam ettigini aktaran Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun, “Ülkemizin hedeflerine giden yolda ‘milli üretim’ ve ‘yüksek teknolojiye geçis’ anahtar kavramlar olarak ortaya çikmaktadir. Bu kavramlar olmadan sürdürülebilir basarilar elde edilmesinin zor oldugunu söylemek mümkündür. Iste bu noktada kritik öneme sahip alanlarda ortak gelecegimiz için gayret gösteriyor, yarinlarimizi birlikte insa ediyoruz. Bu düsüncelerle ülkemizdeki stratejik alanlarla ilgili ortaya konulan vizyona deger katan çalismalari dolayisiyla Dr. Ögr. Üyesi Harun Yetkin ile Dr. Ögr. Üyesi Mehmet Emin Aktan’i tebrik ediyor, basarilarinin devamini diliyorum. Ayrica katma degeri yüksek stratejiler ortaya koyma ve bunu gelecege tasima noktasindaki destekleri için YÖK Baskanimiz Prof. Dr. Erol Özvar’a ve YÖK üyelerimize tesekkürlerimi sunuyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA