TÜMBIKON Üyeleri 8 Bin Yillik Antik Kenti Gezdi

Karabük’ün Eskipazar ilçesinde, 2003 yilinda definecilerin kaçak kazi yaptigi sirada jandarma baskini sonrasi ortaya çikan ve yapilan kazi çalismalariyla "Bati Karadeniz’in Zeugmas"i olarak adlandirilan Hadrianopolis Antik Kenti, kentin geçmisine isik tutuyor.

TÜMBIKON Üyeleri 8 Bin Yillik Antik Kenti Gezdi
Tüm Bürokratlar ve Is Insanlari Konfederasyonu (TÜMBIKON) ile Istanbul Karabük Dernekleri Federasyonu Genel Baskani Cevdet Akay’in girisimleri ile Eskipazar’daki Hadrianapolis Antik Kenti’nin tanitimina katki saglamak amaciyla program düzenledi.

Aralarinda Istanbul Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesi Koordinatör Bashekimi ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit’in de bulundugu is insani ve bürokratlarinda bulundugu heyet 8 bin yillik antik kentti gezdi.

TÜMBIKON ve KARDERFED Genel Baskani Cevdet Akay, bulunduklari sivil toglum kuruluslari içersinde bölgenin tanitimina, gelislmesine katki sagalamak için çaba sarf ettiklerini söyledi.



Akay, yerel yönetimlerinde içinde yer aldigi isbirligi ve el birligi için çok önem arz ediyor. Yenice’de yaptigi turizm çalistayinin ardindan yaptigimiz istisareler noktasinda Hadiranopolis Antik Kenti’nin tanitimina katki saglamak için buradayiz. Burada edindigimiz bilgilerle Karabük’ü, Eskipazar’i ve Hadrianopolis Antik Kenti’ni, mümkün oldugu kadar Türkiye ve dünyada tanitmaya gayret edecegiz. Eko turizmi, yani Safranbolu, Yenice, Eskipazar, Ovacik ve Eflani ile birlestirerek buradaki tursit sayisina artis yönünd ekatki saglayip konaklama süresini arttirmak için çaba sarf edecegiz. Burasi MÖ. 5 bin 500 yilinda ikamete açilmis çok degerli bir antik sehir. Bu güzelliklere sahip çikip duyurulmasi gerekiyor. Bende bir Istanbul’da yasayan bir Karabüklü olarak bölgemizin tanitimina katki saglamak için her türlü katkiyi vermek için elimizden gelen gayreti de gösterecegiz" dedi.

Erken Bizans dönemi kalintilarinin yer aldigi ve gün isigina çikmasi beklenen büyük bir alan oldugu tahmin edilen Hadrianapolis’in, Eskipazar’in yöresel yemekleri ve kültürüyle daha yakindan taninabilmesi amaciyla düzenlenen programda katilimcilara sunum yapan kazi baskani Karabük Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbas, kaçak kazi sonrasi Jandarmanin, Karadeniz Eregli Müze Müdürlügüne bildirmesi sonrasi bölgede baslatilan arkeolojik kazi çalismalarinin ardindan bölgenin 8000 yillik bir geçmise sahip oldugu belirlendiklerini söyledi.



Karabük Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbas’in baskanliginda yapilan kazi çalismalarinda, çok sayida arkeolojik kalinti, hamamlar, kiliseler, Roma konutu, Roma kalesi, vaftizhane ve çok sayida mezar kalintilari ortaya çikti.

Kazi Baskani Çelikbas, Hadrian’in Milattan Sonra 117-137 yillari arasinda Roma Imparatorlugu’nda imparatorluk yapmis ve Roma’nin önemli imparatorlarindan birisi oldugunu belirtti.

Hadrian’in diger imparatorlardan farkli olarak, imparatorlugun sahip oldugu cografyayi karis karis gezen tek imparator oldugunu, Anadolu’ya 3 kez gezi düzenledigini ve gezi düzenledigi kentlere çok büyük yardimlarda bulundugunu ifade eden Çelikbas, "Bundan dolayi sehir Hadrian’i onurlandirmak için sehirlerin isimlerini genellikle Hadrianopolis’e dönüstürerek imparatoru onurlandirmistir. Bundan dolayi sadece Anadolu’da ’Hadrianopolis’ isminde 6 tane kent bulunur. Tabi bu kentler Hadrian döneminde kuruldugu anlamina gelmiyor. Hadrian ziyaret ettikten sonra kentin adi degistiriliyor" dedi.



"Burasi bir mozaik okulu sanat merkezi"

Kazi çalismalarinda ortaya çikarilan mozaiklerin o dönemde bölgede yasayan insanlar tarafindan yapildigini anlatan Çelikbas, "Mozaikleri olusturan her bir birime biz ’tessera’ diyoruz. Tesseralar boya ile olusturulmuyor. Bunlar taslarin dogal rengi. Bu renkleri olusturan her tasi biz bu bölgede tespit ettik. Buradan yola çikarak bu eserleri yapanlar aslinda buranin sanatçilariydi. Bunlar disaridan ithal malzemeyle yapilmadi. Bölgenin kendi yerel malzemesiyle yapildi. Hemen hemen her yapida mozaik kalintisi var. Bunun disaridan getirilen ustalarla yaptirilmasi pek mümkün degil. Bundan dolayi Hadrianopolis’e, özellikle Genç Roma Erken ve Bizans Dönemi’nde burada biz mozaik okulu oldugunu güçlü bir sekilde tahmin ediyoruz" diye konustu.



"Kaçak kaziyla ortaya çikti, bölgenin tarihini degistirdi"

Ellerindeki verilerin Hadrianopolis’in Milattan Önce 1. yüzyilda kuruldugunu gösterdigini aktaran Çelikbas, sunlari kaydetti:

"Fakat bizim 2021-2022 yillarinda yapmis oldugumuz çalismalarda kentin kuruldugu tarih degil ama buradaki iskan faaliyetlerinin insanliga dair yasam izlerinin Neolitik Döneme kadar gittigini arkeolojik verilerle kanitladik. Bölgenin tarihi yaklasik olarak günümüzden 8 bin yil önceye kadar gidiyor. Tabi bu bir kent yerlesimi degil, daha çok höyük yerlesimi. Bizim için önemli olan su, bölgedeki yasamin ne kadar daha eskiye gittigini arkeolojik somut verilerle ortaya çikarmis olmamiz, bölgenin da tarihinin degismesine neden oldu. Tarihi kentte ilk arkeolojik bilimsel kazi çalismasi 2003 yilinda basladi.

2003 yilinda suan içinde bulundugumuz bu yapida kaçak kazi gerçeklestiriliyor. Jandarma Istihbarati buradaki kaçak kaziyi tespit ediyor ve durumu Karadeniz Eregli Müzesine bildiriyor. Karadeniz Eregli Müzesi de burada bir kurtarma kazisi gerçeklestiriyor. Eskipazar ilçesindeki ilk arkeolojik bilimsel kazi bu sekilde gerçeklestirilmis oluyor" ifadelerine yer verdi.

"Bürokratlar ve is adamlari antik kenti gezi"

Eskipazar ilçesi ve Hadrianopolis Antik Kenti’nin tanitimina katki saglamak amaciyla Tüm Bürokratlar ve Is Insanlari Konfederasyonu (TÜMBIKON) ve Karabük Dernekler Federasyonu Genel Baskani Cevdet Akay’in organizasyonuyla bürokrat ve is adamlarinin katilimiyla antik kente gezi düzenlendi.

Programa; Eskipazar Kaymakami Furkan Korkusuz, Karabük Il Kültür ve Turizm Müdürü Ibrahim Sahin, Eskipazar Belediye Baskani Hüseyin Dönmez, TÜMBIKON ve KARDERFED Baskani Cevdet Akay, Baskan Vekili Hilmi Kömü, Istanbul Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesi Koordinatör Bashekimi ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, A Milli Takim eski menajeri Can Çobanoglu, eski Milli futbolcu spor yorumcusu Hayri Ülgen ve beraberindeki heyet katildi.

Daha sonra Çelikbas, heyete Hadrianopolis Antik Kenti’ni gezdirerek, Hadrian, Hadrianopolis Antik Kenti ve devam eden kazi çalismalari hakkinda bilgi verdi.
Kaynak: İHA