Telefonlarin Ömrünü Uzatmak Için Yapilmasi Gerekenler

Eskisehir’de telefon tamircisi Hidir Yildiz, telefonlarda yasanan ve yüksek maliyetler çikarabilen batarya sikintilarina nelerin sebep oldugu hakkinda konustu.

Telefonlarin Ömrünü Uzatmak Için Yapilmasi Gerekenler
Telefon bakimi ve tamiri yapan Hidir Yildiz, dükkanina gelen müsterilerin en çok sikayet yasadigi konunun batarya sikintilari oldugunu söyledi.

Genel telefon kullanimindaki hatalardan bahseden Yildiz, mobil cihazlarin sarjda iken kullanilmasinin batarya ömrünü büyük ölçüde azalttigini belirtti.

Konuyla alakali Yildiz, "Bir insan nasil yemek yerken çalisamaz ise telefonun da sarja takili haldeyken kullanilmamasi gerekiyor. Bu durumda cihazda ters gerilim yasanabilir ve bataryayi yakabilir" dedi.



"Bunlara dikkat etmek telefonlarin ömrünü 3 yildan 6 yila kadar uzatabilir"

Telefon sarj edilmesinde dikkat edilmesi gereken hususlardan bahseden Hidir Yildiz, "Dogru sarj aletini seçmeye özen göstermeliyiz. Sarj cihazlari genel olarak 5 volt ile çalisir ve telefonlarda ona göre uyumludur. Ancak bilinmeyen markalardan alacaginiz cihazlarin volt degerinin yanlis olmasi durumunda telefonunuzu bozmaya kadar götürebilecek sikintilar yasatabilir. Bir diger sikinti ise mobil cihazlar aksamdan sabaha kadar prize takili bir sekilde durmalaridir. Uzun süre tam sarjda durmasi batarya ömrünü azaltabilir. Yani sira gece saatlerinde elektrik sebekelerinde yapilan bakimlarda elektrikler gidip gelebiliyor ve bundan dolayi da telefonlar zarar görebiliyor. Ek olarak bataryalarda lityum teknolojisi kullanmasi sayesinde sarja takip çikarmak zarar vermez. Kisacasi sarja takili halde kullanmamak, sabaha kadar sarjda birakmamak, dogru sarj cihazlarini kullanmak çok önemli. Bunlara dikkat etmek telefonlarin ömrünü 3 yildan 6 yila kadar uzatabilir" diye konustu.



"Batarya degisiminin garanti içerisinde sayilmasi gerektigini düsünüyorum"

Günümüzde popüler telefon markalarinin yaptigi güncellemelerin mobil cihazlarin ömrünü kisalttigini iddia eden Hidir Yildiz, "Yeni telefonlar çok kisa sürede servis uyarisi veriyor. Bazi markalar yaptigi yeni güncellemeler ile bataryalarin kolayca tükenmesini sagliyor. Yeni telefonlarda yüzde 74’ten sonra batarya degismesi gerektigine dair uyari geliyor. Ancak elimizde olan eski bataryalari taktigimizda hala yüzde 85 civarlarinda olduklarini görüyorum. Müsteri bu durum için servise gittiginde kullanici hatasi olarak görülüp, yeni batarya için ücret isteniyor. Batarya degisiminin garanti içerisinde sayilmasi gerektigini düsünüyorum" seklinde konustu.

Kaynak: İHA