Büyüksehir Dut Fidani Üretiyor, Ipekböcekçiligini Destekliyor

Mugla Büyüksehir Belediyesi, ipekböcekçiliginin ana besin maddesi olan dut yapragi için fidan üretimini basladi. 2022 yilinda Akilli Tarim Çiftligi’nde 4 bin adet dut fidani üretilerek dikime hazirlandi.

Büyüksehir Dut Fidani Üretiyor, Ipekböcekçiligini Destekliyor
Geleneksel tarimsal üretimin desteklenmesi, sürdürülebilir kirsal kalkinmanin saglanmasi, Ipekböcekçiliginin tekrar canlanmasi ve alternatif tarimsal faaliyet imkani olusturmasi için Büyüksehir Belediyesi ipekböcekçiligi desteklemelerine devam ediyor. Ipekböcekçiliginin en önemli besin kaynagi olan dut fidani Büyüksehir Belediyesi tarafindan Bahçeyaka Akilli Tarim Çiftligi’nde üretilmeye baslandi. 2022 yilinda 4 bin adet üretilen dut fidani ipekböcekçiligi üretimi için talep eden üreticilere ücretsiz verilecek.

Seydikemer ve Mentese’de dikilen dut fidanlari ipekböcekçiligi için gelisiyor

Mugla Büyüksehir Belediyesi 2020 yilinda Seydikemer Ilçesi Çobanlar Mahallesi’nde mülkiyeti kendisine ait 15 dekarlik tarim arazisine ipekböceginin önemli besin kaynagi olan 3 bin 300 adet dut fidanin dikimini yapmisti. Bakimlari düzenli yapilan arazi ile dut fidanlari bugüne kadar yaklasik 15-20 kutu ipek böcegi besleyecek kapasiteye ulasti. Ayrica Büyüksehir Belediyesi ayni araziye 100m2 alana sahip ipekböcegi besleme evi yapti. Böylelikle ipek böcegi yetistiriciligi konusunda modern ve çagdas uygulamalar yapilmasina imkan saglandi.

Ipekböcekçiligi projesini tüm Mugla’ya yaymak için çalismalarina devam eden Büyüksehir Belediyesi Mentese Belediyesi ile de isbirligi yaparak mülkiyeti Büyüksehir Belediyesi’ne ait 4 bin 600m2 alana, mülkiyeti Mentese Belediyesi’ne ait Bayir Mahallesi’nde 12 bin 400 m2 alana dut fidani dikti ve üreticilerin hizmetine sundu. Seydikemer’de oldugu gibi Bayir Mahallesi’ne de çagdas ve modern üretim uygulamalarin saglanmasi için 100 m2 ipek böcegi besleme evi yapilarak üreticilerin hizmetine sunuldu.
Kaynak: İHA