Psikolog Dr. Algan Açiklamasi 'Ara Tatil Güzel Bir Mola Olmali'

Ara tatille birlikte karnesinde düsük not olan ailelerde yasanan stres dolayisiyla önerilerde bulunan Psikolog Dr. Aysegül Güner Algan, “Notlara bagli olarak tatilde verilen cezalarin, çocugu çalismaya motive etmekten ziyade onlarla olan iliskileri olumsuz etkiler. Bunun yerine ikinci dönem karnesi için koyulacak bir hediye ya da ödül çok daha geçerli bir yöntemdir. Ayrica ara tatillerin olumlu etkisi unutulmamali ve bu yüzden tatil güzel bir mola olmali” dedi.

Psikolog Dr. Algan Açiklamasi 'Ara Tatil Güzel Bir Mola Olmali'
Ilkokuldan liseye kadar örgün ögrenim gören bütün çocuklarin ve velilerin heyecanla bekledigi ara tatilin ilk haftasi basladi.

Özellikle notlari düsük olan çocuklar için karne almanin verdigi gerginlik, ebeveynlerde de görülüyor. Tatilin olusturdugu olumlu duygularin yani sira bazi anne babalar çocuklarin düsük notlarindan ve ara tatilin nasil verimli geçirilmesi konusunda endise yasiyor. Altinbas Üniversitesi Ögretim Üyesi Psikolog Dr. Aysegül Güner Algan, aslinda hem dinlenmek hem de eglenmek için ögretime verilen bu aranin kimi ailelerde tam tersine kaygiya sebep olduguna isaret etti. Kimi ögretmen ya da kurslarin bu ara tatili bir çalisma maratonu olarak degerlendirmek istemesi de ailenin halihazirda yasadigi stresi arttirdigina dikkat çeken Algan, “Güzel bir mola olmasi ve motive etmesi gerekirken, bazi ailelerde stres ve kaygiya sebep oluyor. Bu da tüm aile iliskilerini olumsuz etkiliyor. Çocugunuza bagirarak ödev yaptirdiginiz, ekran karsisinda biraktiginiz bir tatil yasatmayin” diye konustu.



“Çocugunuzla sahilde yürüyüp, tas toplayabilir hatta tamirat islerinize ortak edebilirsiniz”

Dr. Aysegül Güner Algan, ögrenme süreçleri içinde gerekli zamanlarda verilen aralarin olumlu etkilerinin unutulmamasi gerektigini anlatti. Algan’a göre, ara tatilde çocuklarla birlikte geçirilen kaliteli zamanin, sonraki dönemde derslerine olumlu etkisi oluyor. Doga içinde yapilan ve bedensel aktiviteleri içeren programlarin hem bilissel hem duygusal gelisime büyük faydasi olacagini belirtiyor. Çocuguyla vakit geçirmek isteyen ailelere önerilerde bulunan Algan, bunlarin ailenin sosyal ve ekonomik durumuna göre kayak yapmaktan, sahilde yürüyüp tas toplamaya ya da köye gidip tavuklarla ilgilenmeye kadar degisiklik gösterdigin ifade etti.

Zihinsel rahatlamayi içeren ve konsantrasyonu arttiran aktivitelerin de önemine deginen Algan, “Ailecek hafif bir müzik esliginde kitap okuyabilir, yapboz yapabilir, tamirat ya da elisi etkinliklerinize ortak edebilirsiniz. Hatta güzel bir manzara karsisinda derin nefes alip verme egzersizleri bile yapabilirsiniz. Masa oyunu, iskambil ya da sessiz sinema gibi sosyal oyunlar da hem çocugunuzu eglendirip hem de iliskinizi güçlendirecektir. Yeter ki siz çocugunuzla vakit geçirmek isteyin” dedi.

Bütün bunlarin yaninda çocuklarin yasi ilerledikçe aileden ziyade yasitlariyla vakit geçirmek isteyeceklerine de isaret eden Algan, ailelere bu tatilin bir kisminda çocuklarinin arkadaslari ile sosyallesmesini saglamalarini da söyledi.



“Ceza ve tehdit, iliskilerinizi bozar”

Algan, düsük notlar karsisinda verilen ceza ve tehdit yöntemlerinin sakincalarina da degindi. “Çocuklarin karnelerindeki notlara bagli olarak tatilde verilen cezalarin, çocugu çalismaya motive etmekten ziyade onlarla olan iliskileri olumsuz etkiler. Bunun yaninda dönem basinda güzel bir karne için koyulacak bir hediye ya da bir ödül, ceza ve tehditten çok daha geçerli bir yöntemdir.” degerlendirmesini yapti.

“Hedef, çocugun kapasitesine göre belirlenmeli”

Algan’a göre, burada unutulmamasi gereken nokta, çocugun koyulan hedefe ulasamamasi halinde ödülün verilmemesi gerektigidir. Bunun için de hedefi koyarken çocugun kapasitesinin de göz önünde bulundurulmasinin sart oldugu dile getirdi. Anne babalarin duygusal ve fiziksel olarak çocuklarinin ihtiyaçlarini karsilamalarinin önemini anlatti. Algan, “Ebeveynlerimiz, çocuklarinin derslerinde basarili olmalarini beklerken onlarin ihtiyaç duydugu destegi vermeyi unutmamali. Bu destek güzel bir çalisma ortami olusturmakla beraber ebeveynin duygusal ve fiziksel olarak da çocuk ihtiyaç duydugunda yaninda olmasidir. Bu noktada siz çocugunuza disaridan ne kadar çok ek ders aldirirsaniz aldirin, sizi yaninda hissetmezse gerekli destegi vermis olmazsiniz” diyerek uyarilarda bulundu.
Kaynak: İHA