Böylesi Ilk Kez Gürüldü Açiklamasi Kiragi Agaçlarin Dallarini Kirdi

Malatya’da etkili olan soguk hava nedeniyle olusan kiragi kayisi agaçlarina zarar verdi. Çok sayida agacin zarar gördügü Akçadag ve Darende ilçelerinde daha önce benzer bir durumun yasanmadigi ögrenildi.

Malatya’da bir süredir etkili olan soguk havanin beraberinde getirdigi kiragi il genelindeki bir çok kayisi bahçesine zarar verdi. Özellikle Akçadag ve Darende ilçelerinde etkili olan kiragi nedeniyle çok sayida kayisi agacinin dallari kirildi.

“Daha önce böyle bir sey görmedik”

Akçadag ilçesi Develi Mahallesi’nde yasayan kayisi üreticisi 65 yasindaki Ömer Özbay daha önce benzer bir durumla karsilasmadiklarini belirterek, "Köyde ikamet ettigimiz için bu olaylari yasayarak biliyoruz. Biz bu sise kara duman diyoruz. Yakin zamanimizda bölgede bu kadar sis kiragi görülmedi. Kiraginin kayisi agaçlarina zarari oluyor bu kar degil agaçlarinin kirilmasi zayiflamasi öz suyunu kayip etmesiyle meydana geliyor. Mahallemizde bu zamana kadar kiragi kaynakli agaçlarin dal kirilmasi olmadi bu afet gibi bir sey” dedi.



“Bölge 10 gündür sis ve kiragi altinda”

Akçadag - Darende koridorunda yaklasik 10 gündür etkili olan sis ve kiraginin bölgedeki etkisini devam ettirdigini aktaran bir baska kayisi üreticisi Ahmet Kaya ise “ Yasim 65 böylesini ilk defa gördüm. Bölge kiragi altinda. Agaçlarin dallari kiriliyor. Sikinti bir dönem sikintili bir süreç insallah bir yag kar veya yagmur yagisi olurda kiragi ortadan kalkar” diye konustu.

Öte yandan hasar tespiti için sahada bulunan ekiplerin agaçlardaki kütlelerin kardan mi yoksa kiragidan mi kaynaklandigini arastirdigi ögrenildi.
Kaynak: İHA