Berlin Havalimani'nda Grev Açiklamasi Tüm Uçuslar Iptal Oldu

Almanya’da Berlin-Brandenburg Havalimani’nda (BER) çalisan yer hizmetleri personeli ile güvenlik görevlileri, toplu sözlesme görüsmelerinden sonuç alinamamasi üzerine Ver.di Sendikasi’nin çagrisiyla 1 günlük greve gitti. Tüm uçuslar iptal edildi.

Berlin Havalimani'nda Grev Açiklamasi Tüm Uçuslar Iptal Oldu
Avrupa’da farkli sektörlerde grev dalgasi sürüyor. Almanya’da isçi sendikasi Ver.di’nin 24 saatlik uyari grevi çagrisi üzerine Berlin-Brandenburg Havalimani’nda çalisan yer hizmetleri personeli ile güvenlik görevlileri is birakti. Toplu sözlesme görüsmelerinden sonuç alinamamasi nedeniyle düzenlenen greve katilan çok sayida personel, sabah erken saatlerde itibaren havalimaninda toplandi. Gerçeklestirilen eylemde sendika yetkilileri, isverenlerin uzlasma yolunu tercih etmemesi durumunda daha fazla grev düzenlenecegi uyarisinda bulundu.

Ver.di Bölge Müdür Yardimcisi Susanne Feldkötter, "Iyi bir teklif bekliyoruz, yoksa burayi kapatmaya devam edecegiz" dedi.

Sendika müzakerecisi Holger Röbler de, "Bu toplu pazarlik anlasmazliginda BER ailesi olarak omuz omuza birlikte duruyoruz" ifadesini kullandi.

Tüm uçuslar iptal

Havalimani yönetimi, internet sitesi üzerinden bugün hiçbir uçusun yapilmayacagini duyurdu. Buna ragmen grevden haberi olmadan bavullariyla havalimanina gelen bazi yolcular, görevlilerin uyarilari üzerine geri dönmek zorunda kaldi. Grevden etkilenen yolcularin, yeniden rezervasyon ve alternatif seyahat seçenekleri hakkinda bilgi almak için ilgili havayollariyla iletisime geçmeleri önerildi. Bugün normalde 35 bin yolcuyla yaklasik 300 inis ve kalkisin planlandigi ögrenildi.

Sendika 500 euro ücret artisi istiyor

Bugünkü uyari greviyle Ver.di sendikasi, 30 Ocak’ta (yer hizmetleri) ve 8 Subat’ta (havaalani sirketi) yapilacak bir sonraki müzakereler öncesi isverenler üzerindeki baskiyi artirmayi hedefliyor. Her iki müzakerede de sendika, 12 aylik toplu sözlesme süresi ile ayda 500 euro daha ücret artisi talep ediyor. Havacilik güvenligi çalisanlari için ülke çapinda müzakereler yapilirken, simdiye kadar hiçbir ilerleme kaydedilemedi. Sendika, bugüne kadar isverenlerden bir çözüm bulmak istediklerine dair bir isaret olmadigini belirtiyor. Sendikaya göre toplu sözlesme 6 bin çalisani kapsiyor.

"Isveren yüzde 8 gibi enflasyonun da altinda olan komik bir rakamla bize geldi"

Greve katilan BER Havalimani çalisanlarindan Bedi Barakat, daha önce 3 kez isverenle anlasma yoluna gitmeye çalistiklarini, ancak anlasma saglanamadigini ifade etti.

Havalimaninda 12 yildir koordinatörlük ve planlama bölümünde çalistigini söyleyen Barakat, "Bizim istedigimiz her isçi için 500 euro brüt fazladan maas. Fakat isveren yüzde 8 gibi su anda enflasyonun da altinda olan komik bir rakamla bize geldi ve bunu 36 aya yaymayi teklif etti. Bunu kabul etmeyecegimizi söyledik. Bu nedenle grev yapiyoruz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA