Yabanci Ögrenciler, Ihracat Elçileri Olacak

Demir ve demir disi metaller sektöründe staj yapan yabanci ögrenciler, ülkelerine geri döndüklerinde birer ihracat elçisi olacak.

Yabanci Ögrenciler, Ihracat Elçileri Olacak
Bu yil hayata geçirilmesi planlanan projeyle, Türkiye’de okuyan 300 binden fazla yabanci ögrenciden ilgili alanlarda okuyanlar, demir ve demir disi metaller sektöründe staj yaptirilacak. Böylece bu ögrenciler ülkelerine geri döndüklerinde birer ihracat elçisi olabilecek.

2022 yilinda geçen yila göre yüzde 16,4 artisla 14,4 milyar dolarlik ihracat gerçeklestiren demir ve demir disi metaller sektörü, 20 milyar dolari hedefliyor.

Istanbul Demir ve Demir Disi Metaller Ihracatçilari Birligi Baskani Çetin Tecdelioglu, “2020-2022 arasinda sektörümüzün ihracati dolar bazinda yüzde 74 artisla 8,4 milyar dolardan 14,4 milyar dolara yükseldi. Dünyada ortaya çikan firsati iyi degerlendirdik ve böyle bir basari elde ettik. Ancak son dönemlerde pandeminin azalan etkileri ile birlikte özellikle lojistik maliyetleri gerilemeye basladi.

Bu durum sayesinde duragan Çin aktif hale geldi. Bu da Türkiye’nin rekabette avantajini kaybetmesine neden oldu. Tüm bunlara ragmen sektör olarak ihracatimizi 20 milyar dolara çikarabilecegimizi biliyoruz. Ona göre de planlama yapiyoruz. Rekabetçi kur politikasi, özel enerji tarifeleri, finansmana kolay erisim, potansiyeli yüksek olan ABD, Cezayir ve Latin Amerika ülkeleriyle Serbest Ticaret Anlasmalari ve Londra Metal Borsasi’na kote LME depolariyla hedeflenen rakamlara kolay ulasabiliriz. Su an itibariyle KOBI’ler 250 kisiden az çalisani istihdam eden, yillik net satis hasilati veya mali bilançosundan herhangi biri 250 milyon lirayi asmayan isletmeler olarak tanimlaniyor. Türkiye, küçük ve orta ölçekli isletmeleriyle çok çevik ve hizli hareket eden bir ülke. KOBI’ler krediye ve finansmana, sunulan destek ve tesviklere daha hizli ulasabiliyor. Ancak cirolarda enflasyon kaynakli çok ciddi yükselisler oldu. Bu nedenle KOBI’lerin cirolari da bir anda artti. Bu yüzden KOBI sinifinin destek ve tesviklerden daha hizli yararlanabilmesi için 250 milyon TL’lik sinirin ilk etapta 1 milyar TL’ye çikarilmasi uygun olacaktir. 7 aylik süreçte 50’den fazla faaliyet gerçeklestirdik. 2023’te Türkiye’nin 100’üncü yilinda ise 102 faaliyet düzenlemeyi hedefliyoruz" dedi.

Metal endeksi projesiyle de metal ve alt sektörler için beklenti endeksi olusturulacak. Yesil dönüsüm/sürdürülebilirlik eylem plani da hazirlanacak. Genç ihracatçilar projesi kapsaminda da gençler faaliyetlerle tanistiriliyor, üyeler arasinda dayanismayi saglaniyor.
Kaynak: İHA