Usta Edebiyatçi Tanpinar Esenler'de Anildi

Esenler Belediyesi, usta edebiyatçi Ahmet Hamdi Tanpinar’i vefatinin 61. yil dönümünde bir panel ve sergiyle andi. “Bir Medeniyet Tasavvuru Olarak Ahmet Hamdi Tanpinar” paneli ile “Bir Hayalin Kurgusu” adli sergi, yazarin çok yönlü ve edebi kisiligi gözler önüne serildi.

Usta Edebiyatçi Tanpinar Esenler'de Anildi
Esenler Belediyesi “Saatleri Ayarlama Enstitüsü”, “Huzur”, Mahur Beste” gibi eserleriyle hafiza ve gönüllerde yer edinen yazar ve sair Ahmet Hamdi Tanpinar’in vefatinin 61.yil dönümünde bir panel ve sergiye ev sahipligi yapti. Dr. Kadir Topbas Kültür Merkezi’nde gerçeklesen panele alaninda uzman akademisyenler, “Sehirleri Tanpinar’in Eserlerinin Kilavuzlugunda Gezmek” basliklarinda Ahmet Hamdi Tanpinar’i edebi ve toplumsal yönden ele alip dinleyicilere aktardi. Etkinlikte “Bir Hayalin Kurgusu” sergisinin açildi. Sanatçi Gökhan Genç, Tanpinar’in Saatleri Ayarlama Enstitüsü kitabindaki karakterleri yapay zeka destekli “midjourney” botu ile tasarlayarak, edebiyat ve dijital sanatin iç içe geçtigi eserleri sanatseverlerin ilgisine sundu. Sergi 28 Subat 2023 tarihine kadar kapilarini meraklilarina açik tutacak.

“Ahmet Hamdi Tanpinar çok önemli bir deger”

Sergideki eserlerin sahibi Gökhan Genç, çalismanin 6,5 aylik bir sürecin sonucu oldugunu ifade ederek, “Bu yaklasik 1,5 yil önce olusan bir fikir bir fotograf projesi olarak basladi.

Üzerinde çok çalistik ama fotograf üzerinde bir sima yokken sadece kitaptan yola çikip disarda bir yüz aramak çok zor. Bir ara bunlarin robot resimlerini çizdirmeye karar verdik. O da çok külfetli olacakti, kitapta çok fazla karakter var bunlari ayri ayri betimlemek sonra robot resimlerini çizdirmek; bu resimler üzerinde yüz aramak çok uzun soluklu is olacakti. Bu asamada midjourney botuyla tanisinca bu fikri neden buraya aktarmayalim, acaba iyi bir sonuç alabilir miyiz diye düsündük. Uzun bir süre botun uygulamalarindan tasarim süreçlerini takip ettim, arkadaslarimla üzerinde çalistik denemeler yaptik. Ilk basta sosyal medyadan paylastigim görüntüler sima olarak biraz daha zayif görseller. Daha sonra tasarim süreçlerini gelistirmeye basladikça, kodlamalari ve betimlemeleri dogru dille yapmayi ögrendikçe ortaya böyle kismen daha iyi sonuçlar çikti. Ahmet Hamdi Tanpinar’in dili çok zengin. Biz kitaplarla biraz hasir nesir olan insanlariz. Hem kendi kültürümüzden hem dil olarak zengin oldugu için kitaba tekrardan bir dikkat çekmek için. Onun disinda Hayri Irdal baskarakteri sosyal çevresi çok zengin, renkli simalar var. Hepimizin çevresinde renkli simalar var. Biraz daha bize yakin oldugu için tercih ettim” dedi.

Kaynak: İHA