Gökhöyük'te Kuzu Dogumlari Basladi, 9 Koyun Üçüz Yavruladi

Amasya’da çoklu dogum özelligine sahip Bafra irki koyunlarin yetistirildigi Gökhöyük Tarim Isletmesi’nde bu yilki kuzu dogumlari yine bereketli basladi. Bir hafta içinde 300’den fazla kuzu dogdu. 9 koyun üçüz, 130 koyun ikiz yavruladi. Süt kuzulari annelerinin pesinden bir an olsun ayrilmiyor. TIGEM’e bagli isletmede dogan kuzu sayisinin sezon sonunda 6 bine yakin olmasi bekleniyor.

Gökhöyük'te Kuzu Dogumlari Basladi, 9 Koyun Üçüz Yavruladi


Yerli ve milli koyunlar

Yüzde 75 sakiz irki ile yüzde 25 karayaka irkinin melezinden elde edilen yerli ve milli Bafra irki koyunlar çoklu dogum yapma özelligine sahip olmalarinin yani sira et kalitesi ve süt veriminin yüksekligi dolayisiyla da dikkat çekiyor. Bu koyunlarin yetistirildigi Tarim Isletmeleri Genel Müdürlügü (TIGEM) Gökhöyük Tarim Isletmesi’nde dogum sezonu heyecanli basladi.

Agillarda ilk bir hafta içinde 300’den fazla kuzu dogdu. Isletme müdürü Muhammet Altiparmak koyunlardan 9’unun üçüz, 130’unun da ikiz dogum yaptigini açikladi.



“6 bine yakin sayida kuzunun dogmasini bekliyoruz”

Isletmede geçen yillarda besiz ve altiz kuzu dogumlarinin da gerçeklestigini hatirlatan Muhammet Altiparmak, “3 bin 850 koyuna koç katimi yapmistik. Subat ayi sonu itibariyle bu koyunlarin dogumlarinin tamamlanmasini tahmin ediyoruz. Bereketli bir sezon ve toplamda 6 bine yakin sayida kuzunun dogmasini bekliyoruz” dedi.



“Bin tane kuzunun içinde olsun fark etmez, annesini buluyor”

Dogum yapan koyun ve yavrularinin dogumdan sonraki birkaç gün özel tekli bölmede tutulmalarinin ardindan yavas yavas sürü sistemine alistirildigini anlatan Altiparmak, “Bir hafta geçtikten sonra kuzu annesini rahatlikla bulabiliyor. Isterse bin tane kuzunun içinde olsun fark etmiyor. Annelik içgüdüsüyle o kadar koyunun içinde annelerini kokusuyla, görüntüsüyle bulabiliyorlar” diye konustu.

Kaynak: İHA