Konya'da Polisin Baskin Yaptigi Is Yerindeki Dolapta Tarihi Eserler Çikti

Konya’da polis ekiplerinin baskin yaptigi is yerinde yapilan aramada, mutfak bölmesindeki dolap içerisine gizlenmis vaziyette Roma Dönemi’ne ve Helenistik Dönem’e 3 bin 330 adet ait sikke ve kaçakçiliktan elde edildigi degerlendirilen 8 bin 700 euro ele geçirildi. Olayla ilgili 2 kisi gözaltina alindi.

Konya'da Polisin Baskin Yaptigi Is Yerindeki Dolapta Tarihi Eserler Çikti
Edinilen bilgiye göre, Konya Emniyet Müdürlügü Kaçakçilik ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Sube Müdürlügü ekipleri, Kültür ve Tabiat Varliklari Koruma Kanunu çerçevesinde yaptigi çalismalar esnasinda bir is yerinde tarihi eser malzeme oldugu bilgisi üzerine harekete geçti. Is yerine baskin yapan polis ekipleri, yaptiklari aramada Roma Dönemi’ne ve Helenistik Dönem’e ait 3 bin 330 adet sikke ve kaçakçiliktan elde edildigi degerlendirilen 8 bin 700 euro ele geçirirken, is yerinde bulunan 2 kisi gözaltina alindi. Tarihi eser kaçakçiligi yapan süpheliler hakkinda 2863 sayili "Kültür ve Tabiat Varliklarini Koruma Kanunu’na muhalefet" suçundan adli islem baslatildi.

Öte yandan, Il Emniyet Müdürlügünden yapilan açiklamada, "Bu tür operasyonlar, ülkemizde bulunan tarihi eserlere sahip çikmak adina yurt disina kaçirilan eserlerin ülkemizden kaçirildigini ispat ederek ülkemize tekrar kazandirmak için yapilan çalismalarda büyük önem tasiyor. Kendi mülkünüzde ve tapulu arazinizde bir tarihi eserle karsilasildigi zaman bunu müze müdürlügüne veya kolluk görevlilerine bildirmeniz gerekiyor. Tarihi eser buldugunuz zaman bunu elinizde bulundurmak suçtur ve bunun 3 gün içerisinde müze müdürlügüne veya kolluk görevlilerine bildirilmesi gerekiyor. Tarihi eser meraki olan vatandaslar ise müze müdürlügüne basvurarak koleksiyoner belgesi almasi gerekir. Yapilan inceleme sonrasinda uygun görülen tarihi eserleri koleksiyonlarina kayit ettirebilirler" denildi.
Kaynak: İHA