Asker Mektuplarini Yarim Asirdir Gözü Gibi Sakliyor

Adana’nin Kozan ilçesinde yasayan adam, yarim asirdir askerlik mektuplarini bir sandikta gözü gibi sakliyor. 1952 yilinda 20 ay Agri Dogubayazit’ta askerlik yapan ve yarim asirlik mektuplari arsivinde saklayan adam, agabeyinin yarim asir önce müjdeledigi Kozan’in il olma hayalinin artik gerçek olmasini istiyor.

Asker Mektuplarini Yarim Asirdir Gözü Gibi Sakliyor
Kozan’da yasayan ve esnaflik yapan Habib Saygili (72), yillar sonra hatirlarini yad etmek için yarim asirlik mektuplarini yeniden okumaya basladi.

Ilkokulda yaptigi sandiginda tarihi anilari günümüze tasiyan Saygili, o dönem yaptigi askerlik ile simdiki askerlik arasinda büyük bir fark oldugunu da kaydederek, Türk Silahli Kuvvetlerinin günümüzdeki basari ve gelismisligini de gururla takip ettigini aktardi.

72 yasindaki Saygili, vefat etmeden Kozan’in il olma hayalinin gerçeklesmesini görmek istedigini ifade ederek, "1971 yilinda vatani görevimi yapmak için askere gittim. 4 ay Ankara Etimesgut’ta acemi birligimi yaptim ve sonra dagitimda usta birligi olarak Agri Dogubayazit’a gönderildim. Bu sandik benim için çok degerli. Askerligim boyunca gelen mektuplari sakladim. Benim ilkokulda ders kitaplarimi sakladigim sandikti. Agabeyimden gelen mektuplari okudum. Ben Agri’ya ilk vardigimda nüfus tabelasinda 30 bin yaziyordu, Kozan’inda nüfusu 30 bindi. Agabeyime mektup yazdim ve çok üzülmüstüm o zaman Kozan neden il degil diye. Askerligimin bitecegi yakin günlerde bana agabeyim mektup yazdi ve iki müjde vermisti. O mektupta ilk müjde kiz kardesimin nisanlanacagi, diger müjde ise Cumhuriyetin 50. Yilinda Kozan’in il olacagiydi. Aradan 50 yil geçmis ben Kozan’in il olmasini hayal ediyorum. Istiyorum ki Cumhuriyetin 100. yilinda il sayisi 100 olsa, Kozan’da il olsa ben çok mutlu olurum. Bugüne kadar hükümetlerin hepsini gördük, biliyorum. En güçlü hükümet bu hükümetimiz, Kozan’i il yapamaz ise kimse yapamaz" dedi.

Çok zorlu sartlarda askerlik yaptigina dikkat çeken Saygili, söyle devam etti:

"Benim dönemimde askerlik zorluydu, su sikintimiz vardi. Simdiki askerlik sartlari ile o zaman askerlik sartlari kiyaslamaz bile. Son derece rahat ve güzel gelismis teknoloji ile askerlik yapiyor gençlerimiz. Silahlari teknoloji o dönemle kiyaslanamaz. Yarim asirda çok sey degisti."
Kaynak: İHA