1778 Yilindan Beri Tarihe Taniklik Ediyor

Kocaeli’de 18. yüzyilda insa edilen ve döneminin önemli mahalle mescitleri arasinda yer alan Portakaloglu Mustafa Aga Mescidi, tarihi dokusu ve manevi iklimiyle adeta kendine hayran birakiyor.

1778 Yilindan Beri Tarihe Taniklik Ediyor
Osmanli Dönemi’nde birçok yerde insa edilen mahalle mescitlerinin önemli bir örnegi olan Portakaloglu Mustafa Aga Mescidi, zamana meydan okuyor. Kocaeli Büyüksehir Belediyesi uzmanlarinin Basbakanlik Osmanli Arsivi’nde yaptigi arastirmalar neticesinde ulasilan "Izmit’te el-Hac Hasan Mahallesi’nde Portakaloglu Mustafa Aga Mescidi imamliginin tevcihi" isimli belgeyle ise mescidin tarihi aydinlandi. Tarihe isik tutan mescidin, Portakaloglu Mustafa Aga tarafindan 1778 yilinda insa ettirildigi ögrenildi. Izmit’in en eski mahallerinden Akçakoca Mahallesi’nde yer alan, 44 metrekare hacminde ve minaresi bulunmayan tarihi yapi, dönemin dini yapilarindan çok, sivil mimarlik yapilarini sergilemesi yönüyle de dikkat çekiyor.

"Tarihi yerde namaz kilmak ayri bir husu"

Üç yildir mescitte imamlik görevini yürüten Burak Atici, "Akçakoca Mahallesi çok degerli ve tarih kokan bir mahalle burada Orhan Cami, Akçakoca Cami, Yumurtaci Mescidi ve Alaca Mescit gibi tarihi yapilar çogunlukta, Portakal Mescidi de bu tarihi yapilardan bir tanesi. Tarihi Portakal Mescidi’nde namaz kilmak ayri bir husu, burada namaz kilarken imametini yaparken cemaatim ve kendim ayri bir, duygu his içerisinde namazlarimi eda ediyoruz. Bu da bizi asiri bir sekilde etkiliyor, onun heyecani her daim devam ediyor" dedi.



"44 metrekare ve ahsaptan olusuyor"

Asirlara meydan okuyan tarihi yapida namaz kilmanin kendini ve cemaati oldukça etkiledigini ifade eden imam Burak Atici, "1778 yilarinda yapildigi rivayet edilmektedir. Tarihi 18. yüzyila kadar dayanmaktadir, kesin bir tarih olmamak kaydiyla. Portakal Mescidi 1999 depreminde hasar görmüstür, 2009 yilinda tekrardan devlet büyüklerimiz de katkilariyla restore edilip ibadete açilmistir. Bugüne kadar da 5 vakit namaz kilinmaktadir. Mimari özelliklerine gelecek olursak Portakal Mescidi’miz küçük bir mescit, 44 metrekare ve ahsaptan olusuyor. Görselligiyle gerçekten içimize isliyor, gören her kisi farkli duygu ve hislerle burada namaz kilmak istiyor. Tarihi Portakal Mescidi’miz bize ecdadimizdan kalmistir, ecdadimizin da bizden istegi; bu tarihi mescitlere ve camilere sahip çikip onlari güzelce korumaktir. Koruyup gençlerimizin yolunu açmali ve camilere çekmeliyiz" diye konustu.

Kaynak: İHA