Uzmanlardan Kuraklik Uyarisi

Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarim Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mehmet Emin Çaliskan, yakin tarihte yagis gelmemesi durumunda tarimda ciddi tehlikelerin olabilecegini söyledi. Çaliskan, fakültenin bugday uygulama tarlasinda yaptigi açiklamada, bu yilin çok kuraklik geçtigini kaydetti.

Uzmanlardan Kuraklik Uyarisi
Nigde’nin Kasim, Aralik, Ocak aylarinin uzun yillar yagis ortalamasinin yaklasik 110 milimetre oldugunu ancak 1 Kasim’dan 18 Ocak’a kadar 28 milimetre yagis düstügünü belirten Prof. Dr. Mehmet Emin Çaliskan, kente bu yil uzun yillar ortalamasinin dörtte biri oraninda yagis düstügünü söyledi.

Çaliskan, tarladaki bitkilerin çok zayif, bugday çikisinin da çok az oldugunu vurgulayarak sunlari söyledi:

"Bu dönemde, eger yakin bir tarihte yagis gelmezse tarim için tehlike çanlari çalmaya basladi diyebiliriz. Bu sene önümüzdeki 10-15 gün içinde iyi bir yagis alabilirsek en azindan verimlerde azalma olsa da bugdaydan yine de ürün alma ihtimalimiz var. Ama bu yagis eksikliginin etkisini yillik ya da su an ekili ürünler için düsünmemek lazim. Uzun vadede yeralti sulari açisindan da çok önemli risk var. Nigde yeralti sulari çok fazla olan bir il degil. Burada agirlikli olarak patates, lahana, fasulye gibi ürünleri sulayarak yetistiriyoruz. Yonca, silajlik misirlar, meyve bahçelerimizde büyük oranda yeralti suyunu kullaniyoruz. Bu kurakliklar, uzun vadede yer alti sularinin azalmasi açisindan çok büyük risk olusturuyor. Bunun için acilen üretim desenlerimizi gözden geçirmemiz, daha az su tüketen ürünlere, daha çok yer vermemiz gerekiyor."

Çaliskan, kurakligin oldugu yerlerde bitkisel üretimde büyük düzenlemeye ihtiyaç duyuldugunu ifade etti.

Tarim Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Bitkisel Üretim Bölümü Ögr. Üyesi, Prof. Dr. Mustafa Avci ise Ocak ayinin bahar gibi geçtigini ve bu durumun üzücü olduguna dikkati çekti. Ekili alanlarda bitki çikisinin çok az ve topragin kupkuru olduguna isaret eden Avci, acil yagis gelmemesi durumunda ciddi verim kayiplarinin olacagini öngördüklerini anlatti. Avci, bölgenin yagis miktarinin yillik 350 milimetre oldugunu ve su ana kadar bunun önemli bir kisminin düsmedigi aktararak sunlari söyledi:

"Bu yönüyle sikintili günler gözüküyor. 26 Ocak’ta kar yagisi bekleniyor. O yagislarla bu sikintiyi hafif bir sekilde atlatmayi temenni ediyoruz. Uzun vadede bazi tedbirlerin acilen alinmasi gerekiyor. Bölgede özellikle kislik bitkilere agirlik verilmesi, o yönde tesviklerin olmasi gerekiyor. Aksi takdirde silajlik misir, yonca, patates, seker pancari gibi yazlik ürünlerde, çok fazla su tüketimi var. O dönemde yagis da olmuyor. Kapali bir havzadayiz, nehrimiz ve yeterli su kaynaklarimiz yok. Tek kaynagimiz yagislar ve yeralti sulari. Yeralti sularinin seviyesi de gittikçe düsüyor. Tedbir alinmazsa önümüzdeki yillarda bu konuda tarimsal üretimde ciddi sikintilar bas gösterebilir. Kislik ürünler, tahillar, baklagiller gibi suyu daha az tüketen, az sulamayla ürün verebilecek türlere yönelmemiz gerekiyor.”

Bu dönemde, normal sartlarda bugday tarlasinin yemyesil olmasi gerektiginin altini çizen Avci, yagis yetersizliginden dolayi bitkinin topraktan çikisinin tam anlamiyla gerçeklesmedigini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA