'Ünlülerin Gizli Tercihi' Laboratuvarda Üretilen Mozanit Tasi

Pirlanta taslara olan yogun ilgiyle birlikte daha ekonomik olan ve son yillarda tercih edilen degerli taslar arasinda yer alan mozanit tasi, hem avantajli fiyatiyla hem de parlakligiyla dikkat çekiyor. Sanat dünyasinin gizli tercihi olan mozanit, pirlantadan ayirt edilemiyor.

'Ünlülerin Gizli Tercihi' Laboratuvarda Üretilen Mozanit Tasi
Mozanit, silikon karbid olarak bilinen sinirli miktarda ve küçük parçaciklar halinde bulunan, dünyada dogal olarak olusan bir mineral olarak karsimiza çikiyor. Morötesi isik altinda incelendiginde ortaya çikan çok hafif yesil, sari ya da gri parilti, tasin mozanit oldugunu gösterebiliyor. Pirlanta taslar dogada bulunurken, mozanit taslar ise laboratuvar ortaminda yapiliyor.

Pirlantadan farki

Diger degerli taslardan daha parlak olan mozanit, ayrica daha sert ve dayanikli. Çizilmelere, parçalanmaya karsi dirençli olan tasin mücevher onarim islemleri sirasinda isi hasari yasama ihtimali daha düsük. Mozanit tas, muhtemel ev yanginlarinda görülen asiri sicakliklarda dahi hayatta kalabiliyor. Çizilmeye ve asinmaya karsi dirençli olmasiyla bilinen mozanit, pirlantadan sonra, 9,25 sertlikle diger bütün yakut ve safir gibi degerli taslardan daha sert olarak biliniyor.

24 yildir degerli tas uzmanligi yapan Alp Tasli, mozanit taslari, "Aslinda laboratuvar ortaminda gelistirilen, silikon karbid adini verdigimiz maddeden elde edilen bir tastir. Günümüzde pirlantadan ayir edilememektedir. Sertlik derecesi pirlantaya çok yakindir. Pirlanta dogaldir mozanit ise sentetiktir" seklinde tanimliyor.

"Günümüzde trendler arasinda yer aliyor"

Mozanitin, fiyatinin uygunlugu sebebiyle en çok tercih edilen ürünler arasinda yer aldigini belirten Tasli, “Günümüzde trendler arasinda yer aliyor çünkü fiyatlari çok daha uygun ve bu yüzden tercih ediliyor. Bunlarin daha düsük kaliteli olanlari var ama bunlar mozanitin yerini tutmuyor. Kalite degistigi için biz de müsterilerle sikinti yasayabiliyoruz. Kesim ve berraklik olarak pirlanta aile ayni sadece daha parlak" ifadelerini kullandi.

Firsatçilara dikkat

Mozanit tasin pirlantaya olan benzerliginin zaman zaman sorunlara yol açtigini dile getiren Tasli, “Pirlantadan tam olarak ayirt edilebilmesi için laboratuvar ortaminda pahali makineler yardimiyla kontrol edilmesi gerekiyor. Gözle ayirt etmenin imkâni yok. Bizim magazamizda su anda pirlanta hiç yok, tamamen mozanit üzerine. Bazen firsatçilar oluyor, mesela bizden mozanit alip pirlanta diye baska yerlere satmaya çalisiyor. Tüketicinin burada çok dikkatli olmasi gerekiyor. Benim önerim Bakanligin yetki belgesi verdigi noktalar var onlari tercih etsinler. Ayni zamanda tek bir kuyumculari olsun ve sürekli onu tercih etsinler. Çünkü piyasada çok fazla kandirmaca oluyor, bu noktada özellikle sosyal medyayi önermiyorum” seklinde konustu.



“1 adet pirlanta fiyatina 6 tane mozanit tasi alinabiliyor”

Mozanit tasinin fiyat olarak avantajlarindan bahseden Tasli, “1 karat tek tas yüzük fiyati 80 bin Türk Lirasi bandinda, mozanit ise 13 bin 500 Türk lirasi bandinda ve her sey ayini ikisi de beyaz altin, ikisi de 1 karat ve ikisi de degerli tas. Biz bu tasi ilk getirdigimizde pirlanta alamayanlar alsin diye düsündük, çünkü fiyatlar yüksek, ancak tam tersi oldu. 50 bin Türk lirasi vermek yerine, 10 bin Türk lirasina istedikleri ürünü alabiliyorlar. Sanat camiasinda ise ünlülerin gizli tercihi olarak geçiyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA