Görme Engeli Hafiz, Örgü Örerek Engelliler Dernegine Katki Sagliyor

Artvin’in Ardanuç ilçesinde görme engelli hafizin azmi ve basari hikayesi gururlandiriyor. 20 yasinda hafiz olan, 28 yasinda ise ilk kitabini yayinlayan kadin, simdi ise örgü örerek engelli arkadaslarina katki sagliyor.

Görme Engeli Hafiz, Örgü Örerek Engelliler Dernegine Katki Sagliyor
Artvin’in Ardanuç ilçesi Peynirli köyünde yasayan Zuhal Temel (34), dogustan görme kaybi yasamis, 14 yasinda ise görme becerisini tamamen kaybetmis. Küçük yastan itibaren okuma ve yazmayi çok seven Temel, görmese bile bu sevgisinden hiç vazgeçmemis. 2007 yilinda Hatay’da kiz yurdunda kalan ve hafizlik için egitim alan Temel, 3 yil sonra hafiz olmayi basarmis. Kur’an-i Kerim’i ezbere bilen Temel, en büyük hayali olan kitabini ise 2017 yilinda çikartmayi basarmis. Temel’in yazdigi “Gönül Gözüyle Gör Beni” isimli kitapta kendi hayatindan ve engelli arkadaslarinin hayatlarindan kesitler yer aliyor. Kitap kentte büyük ilgi görürken, Temel de kitabi sayesinde ekonomik gelir elde etmeyi umut ediyor. Bununla yetinmeyen görme engelli Zuhal, Ardanuç Engelliler Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi bünyesinde örgü örerek dernege kakti sagliyor.

Dernek binasinda aldigi egitim sayesinde birbirinden farkli örgü modellerini tamamlayarak, dernek bünyesinde satisa sunuyor. Bu sayede görme engelli ailelerin gelirlerine katki saglamis oluyor.

"Tüm engelli bireyler kendilerini gelistirmeye çalissinlar"

14 yasinda görme becerisini tamamen kaybettigini ifade eden Temel, “Hayata hiçbir zaman küsmedim, aksine hayallerimin pesinden kostum. Ilk olarak Hatay Yavuz Selim Kiz Kur’an Kursu’nda okurken hafizligimi tamamladim. 2007 yilinda basladim, 2009 yilinda tamamlamak nasip oldu. Kur’an-i Kerim’i tamamen ezbere biliyorum. Daha sonra kitabimi yayinladim. Kitabim çiktiktan sonra çok güzel geri dönüsler aldik. Bu bizi memnun etti. Çocukluktan beri kitap okumayi yazmayi severdim. Hayalimdi, bu hayalimi gerçeklestirdim. Tüm engelli bireyler kendilerini gelistirmeye çalissinlar, ne yapabiliyorsalar ona yönelsinler" dedi.

Ardanuç Engelliler Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Gönül Istanbullu ise, "Zuhal bir gün bizi aradi ve kitap yazdigindan bahsetti. Ardanuç’un bir köyünde oturuyordu. Kalktik yanina gittik. Bana kitabini verdi, ben de eve geldim, soluksuz okudum. Kitapta kendi hayatindan kesitler var, diger engelli bireylere örnek niteliginde akici çok güzel bir kitap yazmis. Dernegimde bulunan bütün engelli bireylerin ayri ayri yetenekleri var. Zuhal gibi birçok kursiyerimiz var. Burada hem vakit geçirip hem de egitimlerini tamamliyorlar. Ben burada asil emegi olan Zuhal’in anne ve babasina tesekkür etmek istiyorum, onlar kizlarina hep destek oldular" diye konustu.

Anne Nezahet Temel ise, "Zuhal harika bir evlat, kizimla gurur duyuyorum. Elimizden geldigi kadar destek oluyorduk. Köyde oturuyorduk, gelip gitmemiz zordu. Simdi ilçeye yerlestik. Dernegin büyük destegi var, Allah razi olsun" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA